366 Obiadów… książka kucharska z poczÄ…tku XX wieku napisana przez autorkÄ™ „Kucharza krakowskiego” – MariÄ™ GruszeckÄ…. Zawiera wypróbowane przepisy smacznych i zdrowych potraw, ciast, kremów, konfitur, soków, likierów oraz praktycznych porad wraz z dyspozycjami obiadów na każdy dzieÅ„ roku.
 Reprint niniejszego wydania z 1930 r. pozostaje wciąż aktualnym źródÅ‚em przepisów kuchni staropolskiej, z biegiem lat pozycja to wielokrotnie wznawiana i uzupeÅ‚niana przez autorkÄ™ - zagoÅ›ciÅ‚a niemal w każdym krakowskim i galicyjskim domu.

Kraków miał także swoją popularną autorkę. "Kurier Warszawski", ten sam, który pisał pochlebnie o Lucynie Ćwierczakiewiczowej, w 1892 r. informował czytelników: "Literatura kulinarna nasza, w której dotąd pierwszorzędnym blaskiem wartości i powodzenia świeciło 365 obiadów wzbogacona została nowym dziełem: Kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń. Smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich". Autorką książki była Maria Gruszecka. W informacji o nowej książce pisano, zgodnie z nowymi tendencjami, że "zaletą główną nowego utworu jest baczenie na hygieniczność kuchni domowej". Maria Gruszecka napisała jeszcze kilka innych książek, a wśród nich były: 366 obiadów. Mała kuchnia krakowska dla oszczędnych oraz Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych, będące wyraźnym nawiązaniem do dziełka Ćwierczakiewiczowej. Książki te wydawały oczywiście oficyny krakowskie. Marię Gruszecką zaliczyć można do nowej generacji autorek podręczników kulinarnych usiłujących wprowadzić do kuchni polskiej zdobycze nauki o higienie żywienia, zerwać ze szkodliwymi dla zdrowia przyzwyczajeniami, z kuchennym konserwatyzmem.*)
* Fragment książki "W kuchni babci i wnuczki" autorstwa Barbary Adamczewskiej, Beaty Mellerowej
Patroni medialni: Dziennik Metro, Poradnikzdrowie.pl, Gotujmy.pl,
Female.pl, Dourody.pl, Magazyn Literacki KSIĄŻKI,serwis rynek-ksiazki.pl, Książka.net.pl, Wydawca.com.pl



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

lustro

Wersja do druku