Dobroczynne wodorosty nori

Nie tylko ze względu na smak
Nori to nic innego jak zasuszone i podpieczone wodorosty. Warto wiedzieć, że zawierają one nawet 20% więcej minerałów, niż warzywa, które rosną na lądzie! Dodatkowo nie chłoną one szkodliwych substancji – w momencie, kiedy znajdą się w zanieczyszczonej wodzie, zwyczajnie przestaną rosnąć. Nori to najpopularniejsze wodorosty, nie tylko ze względu na smak. Odpowiednio przygotowane, najczęściej w formie kwadratowych, suchych bibułek, są idealne do przygotowania szybkiego i zdrowego posiłku. Zawierają bowiem kwas alginowy, wiążący metale ciężkie i inne substancje toksyczne w organizmie, skutecznie je eliminując. Kwas ten rozpuszcza również tłuszcze. Nori przyczyniają się także do obniżenia w krwi szkodliwego cholesterolu – pomaga rozpuszczać i eliminować złogi tłuszczu. Suszone (i nie tylko!) wodorosty poprawiają pamięć, wzmacniają serce i trawienie. Jeśli jeszcze nie znasz nori, koniecznie udaj się do restauracji sushi. Warszawa to miasto, gdzie możesz spróbować wegańskiej wersji tej potrawy. W Youmiko skosztujesz doskonałych potraw, przygotowanych przez doświadczonych Sushi masterów.
Wartości odżywcze nori
Jeśli chodzi o wartości odżywcze, nori nie mają sobie równych! To jedno z najbogatszych źródeł białka wśród wszystkich wodorostów – w ich stu gramach znajduje się aż 35 gram. Oznacza to, że jest go prawie dwa razy więcej, niż w mięsie! W nori znajdziesz także kwasy tłuszczowe EPA zapobiegające miażdżycy taurynę, obniżającą ciśnienie tętnicze, a także liczne witaminy z grup A, B oraz C. Wegańska restauracja sushi jest najlepszą opcją dla wegetarian i wegan, ponieważ w nori występuje naturalnie witamina B12, której brakuje w jarskiej diecie. Organizm z pewnością doceni też wodorosty jako źródło minerałów, a także chlorofilu. Warto wspomnieć, że jedzenie nori pomaga przy leczeniu anemii.
Nori – nie tylko do sushi
W Europie nori jest spożywane wyłącznie jako dodatek do sushi. Istnieje jednak wiele innych opcji na wykorzystanie wodorostów. Możesz używać ich jako przyprawy do zup oraz dań z roślin strączkowych. Podkreślają one bowiem smak potraw i zwiększają skutecznie ich odżywcze wartości. W Internecie znajdziesz wiele propozycji, do których przygotowania możesz wykorzystać nori. Ciekawą propozycją są na przykład grillowane paluszki. Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy
Zima to nie tylko czas śnieżnych przygód i zimowych sportów, ale niestety także okres zwiększonego ryzyka kontuzji. Śliskie nawierzchnie, nie
Zakrzepica żył głębokich a długie podróże ? jak unikać zagrożeń i chronić zdrowie
Długotrwałe podróże, zwłaszcza te związane z lotami międzykontynentalnymi lub wielogodzinnymi przejazdami samochodem, mogą zwiększać ryzyko wystąpie
Najważniejsze pytania przed podjęciem pracy jako opiekunka osób starszych
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech budzi spore zainteresowanie. Często padają pytania dotyczące pożądanych predyspozycji, oczekiwań, obowiązk&oacut
Od serca na Dzień Babci: biżuteria jako wyjątkowy symbol miłości i wdzięczności
Dzień Babci to jedna z tych okazji, które pozwalają wyrazić nasze uczucia w wyjątkowy sposób. Każda babcia zasługuje na prezent, któr
Jak wybrać najlepsze zdjęcia z dnia ślubu do wywołania? Praktyczny przewodnik dla młodych par
Dzień ślubu to moment, który zapada w pamięć na całe życie. Uwieczniony w setkach kadrów, pełen wzruszeń, uśmiechów i niepowtarzal