Dobroczynne wodorosty nori
Nie tylko ze względu na smak
Nori to nic innego jak zasuszone i podpieczone wodorosty. Warto wiedzieć, że zawierają one nawet 20% więcej minerałów, niż warzywa, które rosną na lądzie! Dodatkowo nie chłoną one szkodliwych substancji – w momencie, kiedy znajdą się w zanieczyszczonej wodzie, zwyczajnie przestaną rosnąć. Nori to najpopularniejsze wodorosty, nie tylko ze względu na smak. Odpowiednio przygotowane, najczęściej w formie kwadratowych, suchych bibułek, są idealne do przygotowania szybkiego i zdrowego posiłku. Zawierają bowiem kwas alginowy, wiążący metale ciężkie i inne substancje toksyczne w organizmie, skutecznie je eliminując. Kwas ten rozpuszcza również tłuszcze. Nori przyczyniają się także do obniżenia w krwi szkodliwego cholesterolu – pomaga rozpuszczać i eliminować złogi tłuszczu. Suszone (i nie tylko!) wodorosty poprawiają pamięć, wzmacniają serce i trawienie. Jeśli jeszcze nie znasz nori, koniecznie udaj się do restauracji sushi. Warszawa to miasto, gdzie możesz spróbować wegańskiej wersji tej potrawy. W Youmiko skosztujesz doskonałych potraw, przygotowanych przez doświadczonych Sushi masterów.
Wartości odżywcze nori
Jeśli chodzi o wartości odżywcze, nori nie mają sobie równych! To jedno z najbogatszych źródeł białka wśród wszystkich wodorostów – w ich stu gramach znajduje się aż 35 gram. Oznacza to, że jest go prawie dwa razy więcej, niż w mięsie! W nori znajdziesz także kwasy tłuszczowe EPA zapobiegające miażdżycy taurynę, obniżającą ciśnienie tętnicze, a także liczne witaminy z grup A, B oraz C. Wegańska restauracja sushi jest najlepszą opcją dla wegetarian i wegan, ponieważ w nori występuje naturalnie witamina B12, której brakuje w jarskiej diecie. Organizm z pewnością doceni też wodorosty jako źródło minerałów, a także chlorofilu. Warto wspomnieć, że jedzenie nori pomaga przy leczeniu anemii.
Nori – nie tylko do sushi
W Europie nori jest spożywane wyłącznie jako dodatek do sushi. Istnieje jednak wiele innych opcji na wykorzystanie wodorostów. Możesz używać ich jako przyprawy do zup oraz dań z roślin strączkowych. Podkreślają one bowiem smak potraw i zwiększają skutecznie ich odżywcze wartości. W Internecie znajdziesz wiele propozycji, do których przygotowania możesz wykorzystać nori. Ciekawą propozycją są na przykład grillowane paluszki. Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Sernik cynamonowy z miodem
Wielkanoc to radosne święta, których wyjątkowy charakter podkreślają też przygotowywane z tej okazji dania i wypieki. Jednym z ciast, które
Prezent urodzinowy dla partnerki – jaki można zamówić w internetowej drogerii?
Poszukiwania idealnego prezentu urodzinowego dla wybranki serca wcale nie muszą trwać wiele tygodni. Co więcej, wszystko załatwisz nawet podczas jednego pos
3 fotele masujące, które odmienią wnętrze Twojego domu!
Jeśli szukasz oryginalnego elementu, który dopełni wystrój twojego salonu, a zarazem będzie funkcjonalny, nie ma lepszego wyboru niż nowoczesny fotel masu
Strona Perfekcyjna: Jak budowa strony www Wpływa na Pozycjonowanie w Sieci
W dzisiejszych czasach, obecność w internecie jest nie tylko przywilejem, ale przede wszystkim koniecznością dla każdego przedsiębiorstwa. Strona internet
Profesjonalny cocktail bar na wesele - jak wybrać najlepszych barmanów?
Cocktail bar to dziś jedna z najczęściej wybieranych przez nowożeńców atrakcji weselnych. Decydują się na niego pary, które pragną zapewni