Sushi jest uważane za jednÄ… z najzdrowszych i jednoczeÅ›nie najsmaczniejszych potraw, znanej na caÅ‚ym Å›wiecie. Ryż, ryba, warzywa, owiniÄ™te cieniutkimi, zielonymi nori, czyli specjalnie suszonymi wodorostami. Dowiedz siÄ™, czym dokÅ‚adnie jest ten skÅ‚adnik, jakie ma wartoÅ›ci odżywcze i do czego jeszcze, oprócz sushi, jest wykorzystywany.

Nie tylko ze względu na smak

Nori to nic innego jak zasuszone i podpieczone wodorosty. Warto wiedzieć, że zawierajÄ… one nawet 20% wiÄ™cej mineraÅ‚ów, niż warzywa, które rosnÄ… na lÄ…dzie! Dodatkowo nie chÅ‚onÄ… one szkodliwych substancji – w momencie, kiedy znajdÄ… siÄ™ w zanieczyszczonej wodzie, zwyczajnie przestanÄ… rosnąć. Nori to najpopularniejsze wodorosty, nie tylko ze wzglÄ™du na smak. Odpowiednio przygotowane, najczęściej w formie kwadratowych, suchych bibuÅ‚ek, sÄ… idealne do przygotowania szybkiego i zdrowego posiÅ‚ku. ZawierajÄ… bowiem kwas alginowy, wiążący metale ciężkie i inne substancje toksyczne w organizmie, skutecznie je eliminujÄ…c. Kwas ten rozpuszcza również tÅ‚uszcze. Nori przyczyniajÄ… siÄ™ także do obniżenia w krwi szkodliwego cholesterolu – pomaga rozpuszczać i eliminować zÅ‚ogi tÅ‚uszczu. Suszone (i nie tylko!) wodorosty poprawiajÄ… pamięć, wzmacniajÄ… serce i trawienie. JeÅ›li jeszcze nie znasz nori, koniecznie udaj siÄ™ do restauracji sushi. Warszawa to miasto, gdzie możesz spróbować wegaÅ„skiej wersji tej potrawy. W Youmiko skosztujesz doskonaÅ‚ych potraw, przygotowanych przez doÅ›wiadczonych Sushi masterów. 

Wartości odżywcze nori

JeÅ›li chodzi o wartoÅ›ci odżywcze, nori nie majÄ… sobie równych! To jedno z najbogatszych źródeÅ‚ biaÅ‚ka wÅ›ród wszystkich wodorostów – w ich stu gramach znajduje siÄ™ aż 35 gram. Oznacza to, że jest go prawie dwa razy wiÄ™cej, niż w miÄ™sie! W nori znajdziesz także kwasy tÅ‚uszczowe EPA zapobiegajÄ…ce miażdżycy taurynÄ™, obniżajÄ…cÄ… ciÅ›nienie tÄ™tnicze, a także liczne witaminy z grup A, B oraz C. WegaÅ„ska restauracja sushi jest najlepszÄ… opcjÄ… dla wegetarian i wegan, ponieważ w nori wystÄ™puje naturalnie witamina B12, której brakuje w jarskiej diecie. Organizm z pewnoÅ›ciÄ… doceni też wodorosty jako źródÅ‚o mineraÅ‚ów, a także chlorofilu. Warto wspomnieć, że jedzenie  nori pomaga przy leczeniu anemii.

Nori – nie tylko do sushi

W Europie nori jest spożywane wyÅ‚Ä…cznie jako dodatek do sushi. Istnieje jednak wiele innych opcji na wykorzystanie wodorostów. Możesz  używać ich jako przyprawy do zup oraz daÅ„ z roÅ›lin strÄ…czkowych. PodkreÅ›lajÄ… one bowiem smak potraw i zwiÄ™kszajÄ… skutecznie ich odżywcze wartoÅ›ci. W Internecie znajdziesz wiele propozycji, do których przygotowania możesz wykorzystać nori. CiekawÄ… propozycjÄ… sÄ… na przykÅ‚ad grillowane paluszki. Smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku