JeÅ›li ktoÅ› myÅ›li, że wódka nadaje siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie do robienia drinków, to mocno siÄ™ dziwi, bo można wyczarować z niej różne potrawy i wyÅ›mienite desery. Niemalże każdy alkohol nadaje siÄ™ do użycia w kuchni, w zależnoÅ›ci od tego, jaki chce siÄ™ uzyskać smak.

 

Gulasz wołowy zakrapiany alkoholem

Whisky kojarzy się z luksusem, dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do wykwintnego dania w postaci gulaszu wołowego. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Można podawać go z puree ziemniaczanym i brokułem albo nawet z ziemniaczano-mącznymi kopytkami.

SkÅ‚adniki: kilogram miÄ™sa woÅ‚owego, dwa zÄ…bki czosnku, cebula, póÅ‚ szklanki wody, szklanka soku ananasowego, ćwierć szklanki sosu sojowego, ćwierć szklanki whisky, sok z caÅ‚ej limonki, Å‚yżka cukru, Å‚yżeczka sproszkowanej papryki.

Przygotowanie: miÄ™so należy pokroić na mniejsze kawaÅ‚ki, dodać do niego posiekanÄ… cebulÄ™ i rozdrobniony czosnek. Po wrzuceniu wszystkich skÅ‚adników do garnka trzeba zagotować caÅ‚Ä… jego zawartość, po czym przykryć i wstawić na niecaÅ‚e trzy godziny do nagrzanego piekarnika.

Kremowe ciasto z rumowÄ… niespodziankÄ…

Każdy z pewnoÅ›ciÄ… lubi Å›liwki w czekoladzie, które bardzo czÄ™sto majÄ… jeszcze dodatek w postaci alkoholu. Warto wobec tego przygotować ciasto Å›liwkowe z rumem, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt. Można zajadać siÄ™ nim na co dzieÅ„, doskonale sprawdzi siÄ™ również na rozmaite uroczystoÅ›ci.

Do przygotowania ciasta potrzebne bÄ™dÄ…: nieco ponad póÅ‚ szklanki oleju, szklanka cukru, trzy Å‚yżki kakao, pięć jajek, póÅ‚ szklanki wody, póÅ‚torej szklanki mÄ…ki, Å‚yżeczka proszku do pieczenia. Krem powstanie z kostki masÅ‚a, maÅ‚ego opakowania mascarpone, 400 g kremu czekoladowo-orzechowego. Do naczynia ciasta potrzebne bÄ™dÄ… trzy Å‚yżki rumu i ćwierć szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej. Trzeba jeszcze zaopatrzyć siÄ™ w tabliczkÄ™ czekolady deserowej, maÅ‚y sÅ‚oik powideÅ‚ Å›liwkowych i 100 ml Å›mietany kremówki oraz w 500 g Å›liwek suszonych i szklankÄ™ rumu.

Wykonanie: zacząć należy od pokrojenia śliwek suszonych, zalania ich rumem i doprowadzenia całości do wrzenia, po czym pozostawia się owoc w alkoholu na godzinę i osacza z niego po upływie tego czasu.

W celu przygotowania ciasta należy wymieszać ze sobÄ… olej, wodÄ™, cukier i kakao, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. NastÄ™pnym krokiem jest ubicie biaÅ‚ek na sztywnÄ… pianÄ™, do której zostanie potem dodany cukier i żóÅ‚tka. CaÅ‚ość należy ze sobÄ… poÅ‚Ä…czyć mikserem, po czym dodać do masy mÄ…kÄ™ i proszek do pieczenia. Wymieszane ciasto można już wlać na blaszkÄ™ wyÅ‚ożonÄ… papierem do pieczenia, po czym przeÅ‚ożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec przez 40 minut.

Po wystudzeniu ciasto można przekroić na dwie części i jednÄ… nasÄ…czyć kawÄ… zmieszanÄ… z rumem, posmarować powidÅ‚ami. NastÄ™pna wartÄ… bÄ™dzie krem czekoladowo-orzechowy z mascarpone i rumowym Å›liwkami. Wszystko należy przykryć drugÄ… częściÄ… ciasta, po czym namoczyć jÄ… resztÄ… ponczu i udekorować polewÄ… przygotowanÄ… z kremówki podgrzanej z czekoladÄ….

undefined

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku