Jak wykorzystać alkohol w kuchni?
Gulasz wołowy zakrapiany alkoholem
Whisky kojarzy się z luksusem, dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do wykwintnego dania w postaci gulaszu wołowego. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Można podawać go z puree ziemniaczanym i brokułem albo nawet z ziemniaczano-mącznymi kopytkami.
Składniki: kilogram mięsa wołowego, dwa ząbki czosnku, cebula, pół szklanki wody, szklanka soku ananasowego, ćwierć szklanki sosu sojowego, ćwierć szklanki whisky, sok z całej limonki, łyżka cukru, łyżeczka sproszkowanej papryki.
Przygotowanie: mięso należy pokroić na mniejsze kawałki, dodać do niego posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Po wrzuceniu wszystkich składników do garnka trzeba zagotować całą jego zawartość, po czym przykryć i wstawić na niecałe trzy godziny do nagrzanego piekarnika.
Kremowe ciasto z rumową niespodzianką
Każdy z pewnością lubi śliwki w czekoladzie, które bardzo często mają jeszcze dodatek w postaci alkoholu. Warto wobec tego przygotować ciasto śliwkowe z rumem, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt. Można zajadać się nim na co dzień, doskonale sprawdzi się również na rozmaite uroczystości.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą: nieco ponad pół szklanki oleju, szklanka cukru, trzy łyżki kakao, pięć jajek, pół szklanki wody, półtorej szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem powstanie z kostki masła, małego opakowania mascarpone, 400 g kremu czekoladowo-orzechowego. Do naczynia ciasta potrzebne będą trzy łyżki rumu i ćwierć szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej. Trzeba jeszcze zaopatrzyć się w tabliczkę czekolady deserowej, mały słoik powideł śliwkowych i 100 ml śmietany kremówki oraz w 500 g śliwek suszonych i szklankę rumu.
Wykonanie: zacząć należy od pokrojenia śliwek suszonych, zalania ich rumem i doprowadzenia całości do wrzenia, po czym pozostawia się owoc w alkoholu na godzinę i osacza z niego po upływie tego czasu.
W celu przygotowania ciasta należy wymieszać ze sobą olej, wodę, cukier i kakao, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Następnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę, do której zostanie potem dodany cukier i żółtka. Całość należy ze sobą połączyć mikserem, po czym dodać do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszane ciasto można już wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec przez 40 minut.
Po wystudzeniu ciasto można przekroić na dwie części i jedną nasączyć kawą zmieszaną z rumem, posmarować powidłami. Następna wartą będzie krem czekoladowo-orzechowy z mascarpone i rumowym śliwkami. Wszystko należy przykryć drugą częścią ciasta, po czym namoczyć ją resztą ponczu i udekorować polewą przygotowaną z kremówki podgrzanej z czekoladą.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Pierwszy dzień na siłowni: jak się przygotować i o czym pamiętać, aby wrócić do formy
Rozpoczęcie przygody z siłownią może być ekscytujące, ale także nieco stresujące, zwłaszcza jeśli jest to Twój pierwszy raz lub powrót p
Jak skutecznie zapobiegać zapaleniu jamy ustnej u dziecka?
Dzieci dość często doświadczają problemu procesów zapalnych w obrębie jamy ustnej. Obejmują one fragmenty błony śluzowej, ale niekiedy też cał
Wspólnota w menopauzie. Cykliczne warsztaty dla kobiet
W warszawskim Praha Studio przy ulicy Floriańskiej 8/23 będą odbywały się cykliczne warsztaty dla kobiet w okresie menopauzy. Warsztaty te poprowadzi Anna
Jak radzić sobie z bezsennością
Bezsenność to problem, z którym zmaga się coraz więcej osób. Stres, szybkie tempo życia, nieodpowiednia dieta i brak regularności mogą negatywnie wpły
Jak Zorganizować Domowe SPA: Poradnik Krok po Kroku
W codziennym zgiełku często brakuje nam czasu na relaks i regenerację. Dlatego warto stworzyć w domu swoje małe SPA, które pozwoli Ci odpocząć, zr