Jeśli ktoś myśli, że wódka nadaje się wyłącznie do robienia drinków, to mocno się dziwi, bo można wyczarować z niej różne potrawy i wyśmienite desery. Niemalże każdy alkohol nadaje się do użycia w kuchni, w zależności od tego, jaki chce się uzyskać smak.

 

Gulasz wołowy zakrapiany alkoholem

Whisky kojarzy się z luksusem, dlatego idealnie sprawdzi się jako dodatek do wykwintnego dania w postaci gulaszu wołowego. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Można podawać go z puree ziemniaczanym i brokułem albo nawet z ziemniaczano-mącznymi kopytkami.

Składniki: kilogram mięsa wołowego, dwa ząbki czosnku, cebula, pół szklanki wody, szklanka soku ananasowego, ćwierć szklanki sosu sojowego, ćwierć szklanki whisky, sok z całej limonki, łyżka cukru, łyżeczka sproszkowanej papryki.

Przygotowanie: mięso należy pokroić na mniejsze kawałki, dodać do niego posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Po wrzuceniu wszystkich składników do garnka trzeba zagotować całą jego zawartość, po czym przykryć i wstawić na niecałe trzy godziny do nagrzanego piekarnika.

Kremowe ciasto z rumową niespodzianką

Każdy z pewnością lubi śliwki w czekoladzie, które bardzo często mają jeszcze dodatek w postaci alkoholu. Warto wobec tego przygotować ciasto śliwkowe z rumem, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt. Można zajadać się nim na co dzień, doskonale sprawdzi się również na rozmaite uroczystości.

Do przygotowania ciasta potrzebne będą: nieco ponad pół szklanki oleju, szklanka cukru, trzy łyżki kakao, pięć jajek, pół szklanki wody, półtorej szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem powstanie z kostki masła, małego opakowania mascarpone, 400 g kremu czekoladowo-orzechowego. Do naczynia ciasta potrzebne będą trzy łyżki rumu i ćwierć szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej. Trzeba jeszcze zaopatrzyć się w tabliczkę czekolady deserowej, mały słoik powideł śliwkowych i 100 ml śmietany kremówki oraz w 500 g śliwek suszonych i szklankę rumu.

Wykonanie: zacząć należy od pokrojenia śliwek suszonych, zalania ich rumem i doprowadzenia całości do wrzenia, po czym pozostawia się owoc w alkoholu na godzinę i osacza z niego po upływie tego czasu.

W celu przygotowania ciasta należy wymieszać ze sobą olej, wodę, cukier i kakao, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Następnym krokiem jest ubicie białek na sztywną pianę, do której zostanie potem dodany cukier i żółtka. Całość należy ze sobą połączyć mikserem, po czym dodać do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszane ciasto można już wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec przez 40 minut.

Po wystudzeniu ciasto można przekroić na dwie części i jedną nasączyć kawą zmieszaną z rumem, posmarować powidłami. Następna wartą będzie krem czekoladowo-orzechowy z mascarpone i rumowym śliwkami. Wszystko należy przykryć drugą częścią ciasta, po czym namoczyć ją resztą ponczu i udekorować polewą przygotowaną z kremówki podgrzanej z czekoladą.

undefined

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku