Serwowanie serów to zwyczaj popularny nie tylko we Francji, gdzie często mówi się, że nie ma posiłku bez sera, ale również w innych krajach Europy, w tym także w Polsce. Taka wytrawna kompozycja doskonale sprawdza się jako przerywnik między daniem głównym a deserem lub jako przekąska na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. To także dobry pomysł na element romantycznej kolacji z ukochaną osobą. Jak prawidłowo kroić i podawać sery, by podkreślić ich unikalny charakter? Jakie akcesoria są przydatne? Jak zaplanować kompozycję?


Rodzaje serów

Jedną z atrakcyjnie prezentujących się przekąsek z pewnością jest deska serów. Jak podać te produkty, by w pełni cieszyć się ich smakiem? Musimy tu pamiętać o kilku ważnych kwestiach, w tym przede wszystkim o odpowiednim doborze serów. Na rynku znajdziemy sery twarde, miękkie, półtwarde, pleśniowe czy maziowe (wiele z nich produkuje np. Mleczarnia Turek), różniące się nie tylko konsystencją, ale także mlekiem, z którego zostały wytworzone, regionem pochodzenia i stopniem dojrzałości. Jak podawać sery? Najlepiej postawić na różnorodność i zestawić ze sobą np. sery półtwarde z serami pleśniowymi i serami twardymi. Pozwoli to gościom zasmakować w różnego rodzaju produktach, nie tylko pod względem konsystencji, ale również smaku. Wpływ na smak ma nie tylko sposób dojrzewania, ale nawet takie szczegóły jak sposób krojenia czy dodatki, jakimi wzbogacona zostanie deska serów.

Deska serów – jak podać?

Oprócz odpowiednich akcesoriów, takich jak deska do serów (możemy postawić na klasyczne, drewniane rozwiązania o różnorodnych kształtach lub też nowoczesne modele z kamienia lub grubego szkła), istotną rolę odgrywają tu wspomniane już dodatki. Powinny one podkreślać smak podanych serów i dobrze się z nimi komponować. Sprawdzą się więc chrupiące krakersy lub bagietki, różnego rodzaju owoce, takie jak winogrona, figi czy owoce jagodowe, owoce suszone lub też orzechy. Uniwersalnym rozwiązaniem są również oliwki oraz surowe, długo dojrzewające wędliny. Pamiętajmy jednak, że mają one stanowić jedynie dodatek, a nie główny element kompozycji. Co ważne, wszystkie sery należy ułożyć w taki sposób, by nie mieszały się one ze sobą i w takiej kolejności, by na początku goście mieli okazję skosztować serów o łagodnym smaku, a na zakończenie poczuć te najbardziej wyraziste. Większość serów pełnię smaku osiąga w temperaturze pokojowej, dlatego deskę warto przygotować odpowiednio wcześniej.

Jako uzupełnienie deski serów doskonale sprawdzi się lampka wytrawnego wina lub innego, delikatnego, ale szlachetnego trunku.

Jak podać sery na stół?

Gdy już zgromadzimy niezbędne akcesoria i wybierzemy, jakie sery chcemy zaserwować gościom, pora na ich odpowiednie przygotowanie. Jak zostało wspomniane wcześniej, sery warto wyjąć z lodówki minimum godzinę wcześniej, a następnie w odpowiedni sposób pokroić na kawałki. To, jak kroić sery ma duży wpływ na całokształt, bowiem w zależności od swojego kształtu, ser będzie inaczej dojrzewał. Oznacza to, że jego struktura przy skórce, jak i w środku będzie miała różną konsystencję i smak. Dlatego, by poznać pełnię jego walorów należy pokroić go w ten sposób, by zachować zarówno jego środek jak i skórkę. Co ważne, każdy ser należy kroić osobnym, czystym nożem lub pomiędzy poszczególnymi rodzajami dokładnie go myć. W ten sposób zyskujemy gwarancję, że każdy z gości będzie mógł delektować się takim samym smakiem i aromatem sera.

Jak kroić sery?

Odpowiednie krojenie sera to połowa sukcesu. Jak więc podawać sery w zależności od ich kształtu? Oto wytyczne dla każdego z dostępnych na rynku kształtów:

  • Sery okrągłe lub płaskie – te sery kroimy od środka w kierunku zewnętrznym, w trójkątne fragmenty koła, podobnie jak ciasto. W zależności od wielkości można je pokroić na większą lub mniejszą ilość kawałków. Ze względu na to, że w takiej formie występują zwykle miękkie, świeże sery, potrzebny jest odpowiedni nóż, regularnie opłukiwany w wodzie.

  • Sery trójkątne – stanowią zazwyczaj wycinek dużego serowego kręgu. Kroimy je wzdłuż długiego boku, w cieńsze lub grubsze plastry. Co ważne, pamiętajmy by nie odcinać noska sera. Jako, że pochodzi on z samego serca serowego bloku, jest to najbardziej delikatny i aromatyczny fragment.

  • Sery w kształcie walca lub prostokąta – są one wyjątkowo przystępne do krojenia, bowiem bez problemu w każdym kawałku zachowamy zarówno środek jak i skórkę sera. Zaczynamy od środka, tnąc zawsze w poprzek dłuższej krawędzi.

  • Sery z niebieską pleśnią – sprzedawane zwykle w niedużych kawałkach, kroimy od środka ku zewnętrznej, krótszej krawędzi, rozkładając kawałki na kształt wachlarza.

  • Sery półtwarde – sprzedawane zazwyczaj w formie klinów, kroimy w słupki od wewnętrznej krawędzi w stronę skórki, ostatni kawałek krojąc tak, by nie pozostała nam sama skórka.

  • Sery twarde – jak kroić sery twarde? Tego rodzaju serów, jak np. parmezan, nie kroi się, lecz przy pomocy specjalnego noża (tzw. dłutka), kruszy na mniejsze, łatwiejsze do spożycia kawałki.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


DRUKUJ