Każda kobieta pragnie wyglądać zawsze pięknie i młodo. Niestety czasu nie da się zatrzymać i mimo usilnych starań oraz zdrowego trybu życia, z czasem zaczynają występować na naszym ciele nieestetycznie wyglądające zmarszczki. Nie musimy jednak zatrzymywać czasu, możemy spowolnić jego wpływ na nasz wygląd. Zapewne zastanawiacie się, w jaki sposób tego dokonać. Co zrobić, by pomimo upływu lat, cieszyć się zdrową i jędrną skórą zarówno na ciele, jak i na twarzy?

Może was zaskoczę, ale sposób jest naprawdę można by rzec, wręcz trywialny. Wystarczy bowiem stosować oleje zimnotłoczone. Z uwagi na sposób ich pozyskiwania, zachowują one wiele cennych właściwości odżywczych, które bardzo często wykorzystywane są także w kosmetyce. Może wydawać się to dziwne, ale coraz więcej osób stosuje olej z czarnuszki na włosy, dlaczego więc nie używać go również do pielęgnacji ciała? Jakie tłuszcze roślinne warto stosować, aby skóra pomimo mijającego czasu ciągle prezentowała się znakomicie? Jakie właściwości mają poszczególne oleje? Dowiesz się tego czytając przygotowany przez nas artykuł! Zapraszamy do lektury!

Oleje roślinne zbawieniem dla naszej skóry – jakie tłuszcze warto mieć zawsze pod ręką?

Doustne przyjmowanie różnych suplementów nie zawsze będzie skutecznie oddziaływało na stan naszej skóry. Niektórym taka kuracja pomoże, innym nie. Warto więc stosować także inne produkty, które posiadają właściwości odmładzające lub regenerujące. Należą do nich m.in. tłuszcze roślinne zimnotłoczone. Do najpopularniejszych należy przede wszystkim olej lniany, olej kokosowy oraz olej rzepakowy. Często zapominamy, że na rynku dostępne są także mniej znane tłuszcze roślinne, które również zasługują na uwagę. Należy do nich z pewnością olej słonecznikowy, sojowy czy też krokoszowy. Są niezwykle cenione w kosmetyce, o czym przekonacie się w dalszej części artykułu, w której zaprezentujemy ich cudowne właściwości. W kolejnych akapitach wspomnimy także o tłuszczach roślinnych, o których wiele osób do tej pory nie słyszało, mowa tutaj o oleju andiroba i tym wydobywanym z pestek granatu. Przyjrzyjmy się zatem właściwościom wyżej wymienionych tłuszczów roślinnych.

Szukasz więcej informacji na temat pielęgnacji olejami? Wejdź na https://oleje-zimnotloczone.pl/!

9 olejów roślinnych, które mogą mieć zbawienny wpływ na urodę – poznaj ich właściwości!

Zawsze jędrna i młoda skóra? To marzenie niejednej kobiety, które można zrealizować stosując odpowiednie preparaty do jej pielęgnacji. Jeśli nie chcemy, by z wiekiem na naszej twarzy oraz rękach pojawiły się zmarszczki, możemy opóźnić proces ich powstawania. W jaki sposób? Jest to możliwe dzięki olejom zimnotłoczonym. Poznajmy zatem właściwości kosmetyczne najpopularniejszych tłuszczów roślinnych, ale także tych cieszących się mniejszą sławą oraz tych, o których istnieniu mało osób słyszało.

Olej z czarnuszki – „złoto faraonów”, czyli sposób, dzięki któremu starożytni unikali starzenia się!

Nie bez powodu olej z czarnuszki cieszy się bardzo dużą popularnością w przemyśle kosmetycznym. Już w starożytności ceniono jego dobroczynne właściwości pozwalające spowolnić procesy starzenia się skóry. Dlatego też nazywany jest „złotem faraonów”. Poznajmy jednak zbawienne właściwości oleju z czarnuszki. Przede wszystkim ma on znakomity wpływ na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci. Co ciekawe, pierwsze efekty można dostrzec już po upłynięciu tygodnia od pierwszego dnia zastosowania. Warto wiedzieć, że tłuszcz ten posiada właściwości regenerujące. Można go stosować zarówno doustnie, jak i zewnętrznie. Nacieranie skóry tym tłuszczem, może zastąpić stosowanie rozmaitych kremów nawilżających. Dodatkowo, olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie posiada znakomite właściwości przeciwstarzeniowe.

Olej lniany – zawsze młoda i pozbawiona zmarszczek cera

Olej lniany także był znany już w starożytności. Sam Hipokrates leczył nim dolegliwości bólowe. Jednakże tłuszcz ten jest nie tylko znakomitym lekarstwem, ale także świetnie sprawdza się w kosmetyce. Można go stosować zarówno do skóry suchej, jak i tłustej. Doskonale radzi sobie z trądzikiem, gdyż wykazuje działanie przeciwzapalne. Warto także wiedzieć, że olej lniany jest składnikiem wielu kosmetyków przeciwzmarszczkowych. Zawarta w nim witamina E (znana jako witamina młodości), sprawia, że proces starzenia się komórek zostaje opóźniony. Kwasy Omega-3, które także możemy w nim znaleźć, poprawiają krążenie krwi, co powoduje ujędrnienie skóry.

Olej rzepakowy – jak olej kulinarny może wpłynąć na stan naszej skóry?

Zdecydowanie najpopularniejszym olejem jest ten rzepakowy. Znajduje się on niemalże w każdej kuchni i to przy jego pomocy przygotowywane są liczne potrawy. Jak się jednak okazuje, tłuszcz ten znajduje zastosowanie nie tylko w gastronomii. Coraz częściej można usłyszeć o wykorzystywaniu oleju rzepakowego także w kosmetyce. Z uwagi na znaczne ilości zawartych w nim kwasów tłuszczowych, beta-karotenu oraz witaminy E, jest doskonałym preparatem poprawiającym elastyczność skóry oraz wpływającym na jej głębokie nawilżenie. Z powodzeniem można go dodawać do peelingów, maseczek oraz różnego typu balsamów, którymi nacieramy ciało.

Olej słonecznikowy – bogaty w beta-karoten i nie tylko!

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno posiada najwięcej właściwości odżywczych. Wśród nich można znaleźć mnóstwo beta-karotenu, który ma zbawienny wpływ na skórę. Warto wiedzieć, że im ciemniejszy kolor tłuszczu, tym większa jest w nim zawartość jakże cennego beta-karotenu. Należy wspomnieć także, że wśród licznych witamin i kwasów znajdujących się w oleju słonecznikowym, można także zauważyć w nim zawartość kwasów z grupy Omega-6, które sprawiają, że naskórek staje się zmiękczony i głęboko nawilżony. Olej słonecznikowy wpływa także na redukcję przebarwień widocznych na cerze oraz ma działanie odmładzające skórę.

Olej kokosowy – inny niż wszystkie, ale czy ma podobne właściwości?

Coraz bardziej docenianym tłuszczem w kosmetyce jest olej kokosowy. Dzieje się tak nie tylko z uwagi na jego specyficzną konsystencję, ale także na duże ilości zawartych w nim minerałów i witamin. Stosując ten tłuszcz bezpośrednio na skórę, możemy wzmocnić barierę lipidową naskórka, a dodatkowo sprawimy, że cera stanie się głęboko nawilżona. Osoby posiadające cerę trądzikową, także powinny zwrócić na niego uwagę. Zawarte w oleju kokosowym składniki antyseptyczne, świetnie wpływają na poprawę wyglądu cery pokrytej wszelkiego typu niedoskonałościami.

Olej sojowy – młoda, jędrna i wzmocniona skóra

Olej sojowy jest bardzo cenionym w kosmetyce produktem. Ten bogaty w witaminę K oraz E tłuszcz ma zbawienny wpływ na stan skóry. Jego wzmacniające i ujędrniające działanie działa na cerę odmładzająco. Warto stosować go zwłaszcza latem, gdyż chroni skórę przed niepożądanym działaniem promieniowania słonecznego. Dodatkowo nawilża naskórek, dzięki czemu łagodzi występujące stany zapalne. Świetnie radzi sobie także ze zmniejszaniem rozszerzonych porów. Olej sojowy jest składnikiem wielu kosmetyków, ale można go także dodawać do maseczek oraz peelingów przygotowywanych samodzielnie. Stosując go regularnie sprawimy, że nasza cera przez długi czas zachowa swój młody wygląd.

Olej krokoszowy – ceniony przez starożytnych

Olej krokoszowy, znany także jako szafranowy, wykorzystywany był już w starożytności, z uwagi na zawarte w nim liczne składniki odżywcze. Dzięki nim, zaczęto stosować go także w kosmetyce. Ma on zbawienny wpływ zarówno na poprawę stanu skóry, jaki włosów oraz paznokci. Olej krokoszowy posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają pozbyć się wolnych rodników znajdujących się w organizmie, co powoduje ochronę przed starzeniem się cery.

Olej andiroba

Nazwa tego oleju z pewnością dla wielu osób brzmi tajemniczo. Jest on pozyskiwany z nasion Carapa guaianensis pochodzących z amazońskich upraw. Ten mało znany tłuszcz posiada mnóstwo właściwości, które mają znakomity wpływ na poprawę kondycji skóry. Przede wszystkim działa przeciwstarzeniowo oraz przeciwzapalnie. Ma także właściwości łagodzące, dlatego świetnie nadaje się dla osób posiadających suchą i pękającą skórę. Doskonale regeneruje oraz nawilża naskórek, dzięki czemu, podczas regularnego stosowania tego oleju możemy uzyskać gładką skórę.

Olej z pestek granatu

Olej z pestek granatu z pewnością jest dobrze znany sportowcom. Z uwagi na to, iż łagodzi bóle mięśni oraz zmniejsza opuchlizny, jest wykorzystywany do masaży wykonywanych po zakończonym treningu. Nie jest to jego jedyne zastosowanie. Tłuszcz ten znakomicie wpływa na regenerację skóry. Stosując go regularnie możemy poprawić elastyczność skóry oraz pobudzić odnowę komórek. Warto także wiedzieć, że olej z pestek granatu, znakomicie radzi sobie ze zwalczaniem drobnych zmarszczek. Można go stosować o każdej porze roku. Latem świetnie się sprawdzi, jako środek chroniący naskórek przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, natomiast zimą ochroni cerę przed silnymi powiewami mroźnego wiatru, które wysuszają skórę.



Podobne artykuły:


DRUKUJ