Kuchnia to miejsce, w którym najłatwiej o bałagan. Kluczem do ogarnięcia powstającego tam chaosu może być odpowiednia organizacja przestrzeni. Jakie meble i akcesoria powinny znaleźć się w nowoczesnej kuchni, aby przechowywane w niej przeczy były zawsze pod ręką, widoczne i pięknie poukładane? Oto 7 sposobów przechowywania, które odmienią Twoją kuchnię raz na zawsze.

Odpowiednio dobrane meble kuchenne oraz praktyczne akcesoria mogą sprawić, że zaoszczędzisz nawet kilka godzin tygodniowo na sprzątanie. Ten czas możesz przeznaczyć np. na przygotowanie smacznych posiłków lub po prostu spędzić go z rodziną.

Zanim zabierzesz się za porządki, pamiętaj o jednej generalnej zasadzie sprzątania: w miarę możliwości przechowuj rzeczy w układzie poziomym, a nie pionowym. Dzięki temu rzeczy nie piętrzą się, a także bez trudu możesz sięgnąć po każdą z nich, bez naruszania czy odkładania na bok pozostałych. Jakie jeszcze rozwiązania warto stosować?

1. Organizery do szuflad – na sztućce I kuchenne akcesoria

W kuchennych szufladach przechowujemy przede wszystkim sztućce i drobne kuchenne akcesoria, jak choćby otwieracze, korkociągi, słomki, gadżety do wypieków i deserów albo drobne ozdoby na stół. Jeśli wrzucasz je luzem do szuflady, z reguły ciężko odnaleźć w niej cokolwiek. Zdarza się także, że przedmioty chaotycznie wrzucane do szuflady mogą się uszkodzić lub po prostu zagubić. Idealnym rozwiązaniem, które warto stosować w kuchennych szufladach, są poręczne organizery z przegródkami. Możesz wybrać te zrobione z tworzywa sztucznego (łatwe do wyczyszczenia) lub np. stylowe drewniane.

Rada: Organizery do szuflad pomogą Ci uporządkować nie tylko sztućce i drobiazgi. Doskonale sprawdzą się również te, w których możesz umieszczać przyprawy i produkty spożywcze (koszyczki, przegródki, metalowe wkłady do szuflad itp.).

2. Przyprawniki, puszki i słoiczki

To akcesoria do przechowywania, które nie tylko pozwolą Ci utrzymać porządek w kuchni, ale także - odpowiednio dobrane - będą prezentować się spójnie i stylowo. Wybierz zestaw okrągłych szklanych słoiczków lub „rodzinę” dekoracyjnych puszek i raz na zawsze pożegnaj się z nieszczelnymi torebkami przypraw, mąki, cukru i innych produktów. Przechowywanie w puszkach i słoikach to także sposób zabezpieczenia produktów przed ewentualnym nalotem kuchennych moli, a także sposób na oszczędność. Produkty w szczelnych opakowaniach dłużej zachowują świeżość i aromat, dzięki czemu będziesz rzadziej wymieniać je na nowe i mniej marnować.

3. Szafki pod blatem – idealne miejsce na garnki, rondle i patelnie

Szafki pod blatem kuchennym zazwyczaj przeznaczone są na przechowywanie garnków, patelni i rondli. Sęk w tym, że jeśli po prostu układasz tam naczynia piętrowo, zazwyczaj bardzo szybko powstaje wśród nich znaczny bałagan. W tej chaotycznej piramidzie naczynia mogą uszkodzić się lub zyskać nieestetyczne rysy. Wybierz meble kuchenne z wygodnymi wysuwanymi półkami. Dzięki nim wśród garnków wreszcie zapanuje porządek, a wyjmując jeden z nich nie będziesz musiała wyrzucać z szafki całej reszty.

4. Słupek kuchenny – mini spiżarnia w zasięgu ręki

W niewielkiej kuchni sprawdzi się szafka lub regał-słupek - w którym możesz ułożyć rzeczy na całej wysokości pomieszczenia, od podłogi aż do sufitu. To idealne miejsce na przechowywanie słoików z domowymi przyprawami, butelek czy ozdobnych puszek. Pozostawienie ich a widoku wniesie do kuchni powiew swojskości i stworzy przytulną atmosferę.

5. Szafki wiszące – ekspozycja dekoracyjnych przedmiotów

Szafki wiszące – często otwarte lub przeszklone ­– świetnie nadają się do przechowywania zastawy: talerzy, filiżanek lub kolekcji kubków. Jeśli posiadasz dekoracyjną porcelanę, z pewnością będzie to idealne miejsce na jej wyeksponowanie.

6. Szafka pod piekarnikiem – idealna na segregowane odpady

Szafki i szuflady znajdujące się w dolnej części zabudowy kuchennej, np. pod piekarnikiem doskonale sprawdzą się jako miejsce przechowywania czystych odpadów segregowanych, zwłaszcza szkła lub plastiku. Warto wyposażyć je w specjalny organizer z pojemnikami na odpady.

<

7. Szafka nad okapem – na rzadko używane przedmioty

W wysokich i trudno dostępnych szafkach umieść przedmioty, po które sięgasz najrzadziej - np. Rzadko używane naczynia, formy do pieczenia lub sprzęty. To także miejsce, w którym możesz przechowywać kuchenne środki czystości – z dala od zasięgu dzieci.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


DRUKUJ