TOP 5 produktów bogatych w witaminę C

Pierwszym, co przychodzi na myśl, kiedy zaczyna dokuczać nam przeziębienie, jest herbata z cytryną. Właśnie dlatego, że uważa się, że cytryna jest źródłem witaminy C i pomaga zwalczyć wiele infekcji. Ale prawda jest taka, że to wcale nie cytryna jest produktem, który tej witaminy zawiera najwięcej. Mało tego, aby w pełni korzystać z dobrodziejstw witaminy C, trzeba wiedzieć, jak ją spożywać.
W czym witaminy C jest najwięcej?
Wbrew pozorom w pierwszej piątce witaminowych produktów, dla cytryny miejsca brakuje. Znajdują się natomiast w niej te produkty, które niekoniecznie kojarzą się z witaminą C. Na pierwszym miejscu jest czarna porzeczka, która zawiera aż cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na 260% witaminy. Tak samo ogromne ilości są w natce pietruszki, bo aż 269 mg w 100 gramach, czy owocach dzikiej róży, gdzie w 100 g owoców jest między 250-800 mg.
Kolejnym produktem, po który warto sięgać, jest czerwona papryka. Jedna papryka ma aż 5 razy więcej witaminy C niż cytryna i jest w niej 150 mg witaminy. Wygląda to imponująco, biorąc pod uwagę, że zapotrzebowanie wynosi 60 mg. Innym warzywem, którego w naszej diecie nie może zabraknąć, jest brukselka. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy zjeść zaledwie 150 g brukselki.
Prawdziwe bogactwo witaminy C znajdziemy też w kalafiorze. W 100 g znajduje się 69 mg, czyli ilość, która doskonale odpowiada dobowym potrzebom naszego organizmu. Do diety warto też włączyć szpinak, w którym przy 100 g mamy 68 mg witaminy C.
Jak spożywać witaminę C i jak uzupełniać jej niedobory?
Tak jak inne witaminy, tak i witamina C nie lubi obróbki termicznej. Poprzez gotowanie, smażenie, czy pieczenie, produkty spożywcze tracą witaminy. Poza tym przez to, że witamina C rozpuszcza się w wodzie, żeby zapobiec stratom podczas tradycyjnego gotowania w wodzie, korzystniej postawić na gotowanie na parze. Jednak najwięcej korzyści czerpiemy ze spożywania witaminy C na surowo. Bezpieczną metodą jest też kiszenie i mrożenie.

Jeśli natomiast chcemy uzupełnić niedobory witaminy C, najlepiej sięgać po specjalistyczne preparaty, jak OSHEE Vitamin Water C500. Ważne, by była w nich naturalna witamina C, którą nasz organizm będzie w stanie przyswoić. O dodatkowej suplementacji powinni pomyśleć przede wszystkim sportowcy i osoby prowadzące aktywny tryb życia.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pomarańcze a odchudzanieKaraś smażony kalorie
Pieczony filet z łososia kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Wstęp do Świata Warszawskich Biur Detektywistycznych
W sercu Polski, w tętniącej życiem Warszawie, działają liczne biura detektywistyczne, które oferują swoje usługi mieszkańcom miasta i okolic. Jed
Jak prawidłowo dbać o drogi oddechowe?
Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie człowieka bez tlenu. Potrzebuje go prawie połowa procesów komórkowych. Ponieważ organizm nie potrafi go
Jak skutecznie oddzielić swój ogród od świata zewnętrznego? Osłony ogrodzeniowe to sprawdzony sposób!
Dom z ogrodem to spełnienie marzeń wielu z nas. To przestrzeń, w której chcemy czuć się swobodnie i bezpiecznie. Aby tak było, warto zadbać o odpo
Pogoń za Samsungiem: najpopularniejsze lodówki na koniec 2023 roku
Na stronach porównywarki cenowej E-Katalog znajduje się ponad 900 modeli lodówek dostępnych do zamówienia w sklepach internetowych w Polsce. Analiza prefer
Piękne i zadbane paznokcie - modne warianty stylizacji!
Kompleksowa pielęgnacja ciała obejmuje nie tylko twarz oraz włosy, ale również dłonie, na które często zwracamy szczególną uwagę. Z