Witamina C wiąże się z samymi korzyściami. Wspiera odporność, jest łatwo przyswajalna, tania i nie da się jej przedawkować. A w czym znajdziemy jej najwięcej?

Pierwszym, co przychodzi na myÅ›l, kiedy zaczyna dokuczać nam przeziÄ™bienie, jest herbata z cytrynÄ…. WÅ‚aÅ›nie dlatego, że uważa siÄ™, że cytryna jest źródÅ‚em witaminy C i pomaga zwalczyć wiele infekcji. Ale prawda jest taka, że to wcale nie cytryna jest produktem, który tej witaminy zawiera najwiÄ™cej. MaÅ‚o tego, aby w peÅ‚ni korzystać z dobrodziejstw witaminy C, trzeba wiedzieć, jak jÄ… spożywać.

W czym witaminy C jest najwięcej?

Wbrew pozorom w pierwszej piÄ…tce witaminowych produktów, dla cytryny miejsca brakuje. ZnajdujÄ… siÄ™ natomiast w niej te produkty, które niekoniecznie kojarzÄ… siÄ™ z witaminÄ… C. Na pierwszym miejscu jest czarna porzeczka, która zawiera aż cztery razy wiÄ™cej witaminy C niż pomaraÅ„cze i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na 260% witaminy. Tak samo ogromne iloÅ›ci sÄ… w natce pietruszki, bo aż 269 mg w 100 gramach, czy owocach dzikiej róży, gdzie w 100 g owoców jest miÄ™dzy 250-800 mg.

Kolejnym produktem, po który warto siÄ™gać, jest czerwona papryka. Jedna papryka ma aż 5 razy wiÄ™cej witaminy C niż cytryna i jest w niej 150 mg witaminy. WyglÄ…da to imponujÄ…co, biorÄ…c pod uwagÄ™, że zapotrzebowanie wynosi 60 mg. Innym warzywem, którego w naszej diecie nie może zabraknąć, jest brukselka. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminÄ™ C, wystarczy zjeść zaledwie 150 g brukselki.

Prawdziwe bogactwo witaminy C znajdziemy też w kalafiorze. W 100 g znajduje siÄ™ 69 mg, czyli ilość, która doskonale odpowiada dobowym potrzebom naszego organizmu. Do diety warto też wÅ‚Ä…czyć szpinak, w którym przy 100 g mamy 68 mg witaminy C.

Jak spożywać witaminę C i jak uzupełniać jej niedobory?

Tak jak inne witaminy, tak i witamina C nie lubi obróbki termicznej. Poprzez gotowanie, smażenie, czy pieczenie, produkty spożywcze tracÄ… witaminy. Poza tym przez to, że witamina C rozpuszcza siÄ™ w wodzie, żeby zapobiec stratom podczas tradycyjnego gotowania w wodzie, korzystniej postawić na gotowanie na parze. Jednak najwiÄ™cej korzyÅ›ci czerpiemy ze spożywania witaminy C na surowo. BezpiecznÄ… metodÄ… jest też kiszenie i mrożenie.

JeÅ›li natomiast chcemy uzupeÅ‚nić niedobory witaminy C, najlepiej siÄ™gać po specjalistyczne preparaty, jak OSHEE Vitamin Water C500. Ważne, by byÅ‚a w nich naturalna witamina C, którÄ… nasz organizm bÄ™dzie w stanie przyswoić. O dodatkowej suplementacji powinni pomyÅ›leć przede wszystkim sportowcy i osoby prowadzÄ…ce aktywny tryb życia.


 



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Pomarańcze a odchudzanie
Karaś smażony kalorie
Pieczony filet z Å‚ososia kalorie

Wersja do druku