Dieta po porodzie - zalecenia i produkty

Regularne posiłki w ciągu dnia
Ważne, aby dziennie spożywać 5 posiłków w odpowiednich odstępach czasu. Między pierwszym a drugim śniadaniem, nie powinno minąć więcej, niż 3 godziny. Natomiast po obiedzie, przerwa może wynosić do 4 godzin.
Regularność posiłków zapewnia szybszą przemianę materii, dzięki czemu waga po porodzie będzie spadać. Żeby strawić jedzenie i dostarczyć je do tkanek, organizm po jedzeniu zużywa energię, a to przyspiesza procesy metaboliczne, nawet o 10%.
Zdrowe produkty
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, warto sięgać po produkty ekologiczne. To gwarancja wysokiej zawartości witamin, ale także braku szkodliwych substancji.
Dieta po porodzie powinna być bogata w warzywa i owoce, ale również białko oraz odrobinę węglowodanów. Warto wybierać te warzywa, które można spożywać na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej, np. marchewka surowa - nie gotowana. Makarony czy kasze najlepiej spożywać al dente. W takiej postaci mają niższy indeks glikemiczny. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (zawierające skrobię i cukier), wyzwalają uczucie głodu.
Duże znaczenie w diecie ma również mięso, które jest źródłem krwiotwórczego żelaza oraz cynku. Natomiast ryby są bogate w kwasy omega-3 i zawierają witaminę D. Nie należy unikać tłuszczu za wszelką cenę. Można wybierać zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek - koniecznie tłoczona na zimno. Warto także pić duże ilości wody i zrezygnować z napojów gazowanych oraz mocno słodzonych.
Równowaga najważniejsza
Po porodzie przede wszystkim organizm powinien dojść do siebie. Nie należy stosować rygorystycznych diet, aby za wszelką cenę zrzucić nadprogramowe kilogramy. Ważna jest zrównoważona dieta, konsekwencja i cierpliwość, a także produkty najwyższej jakości. To pozwoli dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników, a w przypadku karmienia piersią, również dziecku.
Zbilansowana dieta poporodowa powinna być bogata w pełnowartościowe produkty. Warto także jeść częściej, ale mniejsze porcje. To wszystko spowoduje, że organizm nabierze sił i zregeneruje się, a waga stopniowo będzie spadać w dół.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wartości odżywcze Surówka por, marchew, selerWersja do druku
Szukaj
Słońce wrogiem młodej i gładkiej skóry! Dowiedz się co to jest fotostarzenie, dlaczego słońce "topi" kolagen i czy można temu zapobiec.
Lato widać już na horyzoncie. Wszystkie portale, jak co roku o tej porze, obowiązkowo publikują „ABC bezpiecznego opalania”, a w nim nic nowego
Miętowa innowacja od Herbapolu! Nowy wariant smakowy cukierków czyszczących język
Szukasz prostego, efektywnego sposobu na uzupełnienie prawidłowej higieny jamy ustnej? Chcesz zapewnić sobie świeży oddech w każdym momencie dnia? Herbapo
Soczysty arbuz czy słodka mirabelka?
Energetyczne, odświeżające, lekkie, szybko wchłaniające się i poręczne. Do tego wegańskie i z wysokimi indeksami naturalności. Arbuz i mirabelka- to n
PRZEPIS na omlet serowy ze szparagami
Szparagi są warzywem dającym plony stosunkowo krótko – zwykle przez około miesiąc, na przełomie maja i czerwca. Stanowią ceniony przysmak, dl
Najlepsze włóczki
Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się przechodzić obok sklepu z włóczkami i poczuć falę inspiracji? Marzyłeś o własnym projekcie z dzierganiem lub sz