Stres oksydacyjny to jedno z bardziej rozpowszechnionych ostatnio pojęć medycznych. Nic dziwnego. Rośnie nasza świadomość zdrowotna, a wraz z nią rośnie zainteresowanie kolejnymi problemami. Jednym z nich jest właśnie ten stan zakłóconej równowagi organizmu. Produkty uboczne przemian metabolicznych, tzw. wolne rodniki, dostają się do organizmu i – w wyniku niedostatecznej ilości antyoksydantów – uszkadzają cząstki białka, tłuszczów, a nawet DNA komórek. To groźny proceder, który może fatalnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jak się przed nim chronić?

Stres oksydacyjny – skąd się bierze?

Wolne rodniki, czyli oksydanty powstają przy okazji każdego kolejnego oddechu. Każdy z nich jest wyposażony w jeden wolny elektron, który próbuje połączyć się w naszym ciele z którąś z komórek. A to skutkuje jej uszkodzeniem. Żeby do tego nie doszło, w organizmie powinny się znajdować antyoksydanty przeciwdziałające temu niszczycielskiemu procesowi. Każdy z przeciwutleniaczy oddaje jeden ze swoich elektronów, a te nie muszą już przyłączać się do komórek naszego organizmu. Zdrowie jest pod ochroną. Niestety często brakuje nam antyoksydantów niezbędnych w tym procesie. Zła dieta, używki i brak aktywności fizycznej zbierają tutaj żniwo.

Przeciwutleniacze w służbie zdrowia

Przeciwutleniacze najlepiej dostarczać w formie zdrowej, przemyślanej, odżywczej diety. Występują one pod postacią karotenoidów, polifenoli, witaminy A, C oraz E. Dodatkowo wątroba wytwarza własny antyoksydant – glutation. Jeśli wszystkich ich jest w organizmie dostatecznie dużo, równowaga nie zostaje zaburzona, a my zachowujemy pełnię zdrowia. Niestety, często dochodzi do naruszenia tego stanu. Antyoksydantów jest za mało. A to zagrożenie. Stres, zbyt szybkie tempo życia, niezdrowe nawyki – wszystko to może przyczynić się do poważnych problemów.

Dobra dieta

Dlatego najszybciej jak to możliwe musimy zadbać o siebie. Zacznijmy od dobrego jadłospisu. Uzupełnijmy go o produkty bogate w witaminy i minerały. Warzywa oczywiście powinny być podstawą naszego nowego menu. Do tego dołączmy zdrowe przekąski – bakalie, kakao, gorzką czekoladę, nasiona chia. Używajmy ziół i przypraw, które nie tylko świetnie poprawiają smak dań, ale również dobrze wpływają na zdrowie. Szukajmy w jedzeniu antyoksydantów tak potrzebnych do walki z wolnymi rodnikami. Szczególnie cenne będą dla nas buraki, truskawki, ziarna i kurkuma. Jeśli nie przepadamy za tą przyprawą, możemy postawić np. na ekstrakt z kurkumy w formie wygodnych kapsułek.

Sport to zdrowie!

Dla naszego zdrowia i samopoczucie cenny jest także regularny ruch. Aktywność fizyczna ma niebagatelny wpływ na stan organizmu. Poprawia funkcjonowanie kolejnych układów, wspiera mięśnie i stawy, wzmacnia odporność. I walczy z wolnymi rodnikami! Spacery, bieganie, gimnastyka, rower – wszystkie te aktywności są bezcenne dla zdrowia i kondycji. Im szybciej zaczniemy nasze amatorskie treningi, tym lepiej. Stawiajmy na te dyscypliny, które lubimy najbardziej. Tak, by myśl o ćwiczeniach nie spędzała nam snu z powiek, a przyjemnie pobudzała do działania. Ruch, ekstrakt z kurkumy i nieograniczona liczba warzyw będą solidnym wsparciem dla zdrowia.

 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kompot z truskawek
Ile kalorii ma kakao z mlekiem
Ile kalorii ma wątróbka z cebulą
Ile kalorii mają buraczki smażone
Buraki gotowane właściwości

Wersja do druku