Jak przechowywać mrożonki? 5 praktycznych porad

Zamrażaj wszystko poza…
Procesowi mrożenia można zasadniczo poddać niemal każdą potrawę. Zamrażarka może być miejscem przechowywania pieczywa, surowego ciasta drożdżowego, zupy, warzyw, owoców czy mięsa. Nie zaleca się jednak mrożenia:
- ugotowanych ziemniaków, ryżu czy makaronu – po rozmrożeniu mogą się stać „papkowate” i rozwodnione,
- miękkich serów – takich jak ricotta czy mozzarella. Możesz za to mrozić sery twarde,
- śmietan, jogurtów, maślanek, majonezów – kryształki lodu, które się wytworzą, uszkodzą ich strukturę komórkową,
- ogórków, sałaty oraz innych produktów bogatych w wodę.
Dobra zamrażarka to podstawa
Im krócej trwa proces zamrażania, tym lepiej. Dlatego, gdy będziesz wybierać zamrażarkę do swojego domu, zwróć szczególną uwagę na jej moc oraz zdolności do zamrażania produktów. Najlepsze modele (oferowane np. przez Liebherr) dają możliwość zamrożenia nawet dwudziestu kilku kilogramów produktów. Istotna jest również obecność funkcji No Frost, zapobiegającej osadzaniu się lodu na ścianach urządzenia. Wybrane urządzenia Liebherr oferują również funkcję SuperFrost, pozwalającą na szybkie obniżenie temperatury do -32°C – szczególnie przydatną np. gdy chcesz zamrozić dużą ilość świeżych produktów spożywczych, w jednym czasie.
Zamrażaj po ostudzeniu
Nigdy nie wkładaj do zamrażarki gorącej, dopiero co przelanej z garnka zupy czy ciepłego bigosu. Włożenie takich produktów do urządzenia, w którym panuje temperatura ujemna spowoduje rozmrażanie się mrożonek znajdujących się wewnątrz (a co za tym idzie – rozwój niebezpiecznych bakterii). Może to również negatywnie wpłynąć na samą zamrażarkę – zmuszając ją do zużycia większej ilości energii do wyrównania temperatury.
Liczy się ułożenie
To, w jaki sposób ułożysz jedzenie w zamrażalniku, ma znaczenie. Pamiętaj, aby:
- nie układać świeżych produktów obok tych zamrożonych – wywołają proces ich rozmrażania. Nowo mrożone produkty układaj w szufladzie o najniższej temperaturze, a po upływie kilkunastu (lub więcej) godzin przełóż do tej „docelowej”,
- układać mrożonki dość ciasno – zapewnia im to lepsze utrzymanie temperatury oraz zwiększa wydajność pracy sprzętu AGD.
Pakuj z głową
Pamiętaj, że żadna mrożonka nie może trafić do zamrażarki bez odpowiedniego opakowania. Jakiego? Popularnym rozwiązaniem są opakowania próżniowe – takie, z których po włożeniu produktu do zamrożenia, odprowadza się powietrze. To bardzo funkcjonalny sposób, dzięki któremu można wydłużyć czas przechowywania mrożonek i zapewnić im jeszcze lepszą trwałość aromatu i smaku. Możesz też wykorzystać specjalne woreczki do mrożenia, upewniając się, że na każdym z nich wyraźnie zapiszesz datę włożenia do zamrażarki. Pozwoli Ci to przestrzegać terminów mrożenia (najczęściej to kilka miesięcy, w zależności od temperatury, jaka panuje w zamrażarce).
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bigostruskawki mrożone kcal
Ile kalorii ma Zupa z białej fasoli
Zupa ziemniaczana z kiełbasą kalorie
Myjka do jedzenia
Wersja do druku
Szukaj
Luksusowe apartamenty w centrum Zakopanego - relaks na Krupówkach
Zakopane to jedno z najpopularniejszych miejsc turystycznych w Polsce. Przyciąga ono turystów nie tylko pięknymi krajobrazami, ale także bogatą ofert
Ginekolog Warszawa – szerokie spektrum opieki medycznej
Ginekolog to lekarz, którego oprócz szerokiej wiedzy w zakresie profilaktyki i leczenia chorób kobiecych powinna także cechować empatia,
Pończochy czy rajstopy? Rozwiązujemy dylemat parowania z sukienką
Niektóre z nas wolą pończochy, inne rajstopy. Ale spokojnie - nie musisz wybierać do której grupy kobiet należysz, gdyż marka Gatta przedstaw
Psycholog online ? czym różni się wizyta standardowa od e-wizyty?
Terapie w gabinetach oraz te, które prowadzą psychologowie online, mają ten sam cel ? pomóc Ci odzyskać równowagę emocjonalną. Są jednak zorganizowane
Słoneczna witamina
Jeśli zastanawiasz się czy wiosną i latem warto jeszcze używać produktów z witaminą C – odpowiedź dermatologów jest jednoznaczna. Tak