Dobrej klasy zamrażarka przydaje się w każdym domu, bez wyjątku. Mrożenie jest najlepszą formą przedłużania świeżości jedzenia. Dzięki niemu unikniesz wyrzucania „nadprogramowego” chleba, mięsa czy dodatkowych porcji zupy. Jeśli zamrażasz potrawy i boisz się, że stracą na jakości w niskiej temperaturze – poznaj kilka najważniejszych zasad.

Zamrażaj wszystko poza…

Procesowi mrożenia można zasadniczo poddać niemal każdą potrawę. Zamrażarka może być miejscem przechowywania pieczywa, surowego ciasta drożdżowego, zupy, warzyw, owoców czy mięsa. Nie zaleca się jednak mrożenia:

  • ugotowanych ziemniaków, ryżu czy makaronu – po rozmrożeniu mogą się stać „papkowate” i rozwodnione,
  • miękkich serów – takich jak ricotta czy mozzarella. Możesz za to mrozić sery twarde,
  • śmietan, jogurtów, maślanek, majonezów – kryształki lodu, które się wytworzą, uszkodzą ich strukturę komórkową,
  • ogórków, sałaty oraz innych produktów bogatych w wodę.

Dobra zamrażarka to podstawa

Im krócej trwa proces zamrażania, tym lepiej. Dlatego, gdy będziesz wybierać zamrażarkę do swojego domu, zwróć szczególną uwagę na jej moc oraz zdolności do zamrażania produktów. Najlepsze modele (oferowane np. przez Liebherr) dają możliwość zamrożenia nawet dwudziestu kilku kilogramów produktów. Istotna jest również obecność funkcji No Frost, zapobiegającej osadzaniu się lodu na ścianach urządzenia. Wybrane urządzenia Liebherr oferują również funkcję SuperFrost, pozwalającą na szybkie obniżenie temperatury do -32°C – szczególnie przydatną np. gdy chcesz zamrozić dużą ilość świeżych produktów spożywczych, w jednym czasie.

Zamrażaj po ostudzeniu

Nigdy nie wkładaj do zamrażarki gorącej, dopiero co przelanej z garnka zupy czy ciepłego bigosu. Włożenie takich produktów do urządzenia, w którym panuje temperatura ujemna spowoduje rozmrażanie się mrożonek znajdujących się wewnątrz (a co za tym idzie – rozwój niebezpiecznych bakterii). Może to również negatywnie wpłynąć na samą zamrażarkę – zmuszając ją do zużycia większej ilości energii do wyrównania temperatury.

Liczy się ułożenie

To, w jaki sposób ułożysz jedzenie w zamrażalniku, ma znaczenie. Pamiętaj, aby:

  • nie układać świeżych produktów obok tych zamrożonych – wywołają proces ich rozmrażania. Nowo mrożone produkty układaj w szufladzie o najniższej temperaturze, a po upływie kilkunastu (lub więcej) godzin przełóż do tej „docelowej”,
  • układać mrożonki dość ciasno – zapewnia im to lepsze utrzymanie temperatury oraz zwiększa wydajność pracy sprzętu AGD.

Pakuj z głową

Pamiętaj, że żadna mrożonka nie może trafić do zamrażarki bez odpowiedniego opakowania. Jakiego? Popularnym rozwiązaniem są opakowania próżniowe – takie, z których po włożeniu produktu do zamrożenia, odprowadza się powietrze. To bardzo funkcjonalny sposób, dzięki któremu można wydłużyć czas przechowywania mrożonek i zapewnić im jeszcze lepszą trwałość aromatu i smaku. Możesz też wykorzystać specjalne woreczki do mrożenia, upewniając się, że na każdym z nich wyraźnie zapiszesz datę włożenia do zamrażarki. Pozwoli Ci to przestrzegać terminów mrożenia (najczęściej to kilka miesięcy, w zależności od temperatury, jaka panuje w zamrażarce).


Podobne artykuły: