Każdy, kto chce gotować zdrowo i smacznie, musi w odpowiedni sposób wyposażyć swoją kuchnię. Jednym z podstawowych elementów, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni, jest bez wątpienia patelnia. Smażone dania gwarantują bowiem bogactwo smaku i aromatu. Co więcej, wbrew obiegowej opinii wcale nie muszą być niezdrowe. Wystarczy jedynie wybrać dobrą patelnię, która spełni nasze oczekiwania. Jaką jednak wybrać – patelnię ceramiczną czy teflonową? Podpowiadamy!

Materiał czy powłoka patelni – co ma większe znaczenie?

Wybierając patelnię do swojej kuchni, możemy znaleźć sprzeczne z pozoru informacje na ich temat. W niektórych sklepach oferuje nam się bowiem patelnie żeliwne, stalowe czy miedziane, w innych zaś mówi się o patelniach ceramicznych i teflonowych. Dlaczego tak się dzieje?

To bardzo proste. Jak wyjaśnia ekspert ze sklepu FlorinaAGD.pl, różnice w opisie patelni wynikają z tego, do czego owe materiały są wykorzystywane:

Jeśli słyszymy o patelni stalowej lub miedzianej, możemy mieć pewność, że chodzi o materiał, z jakiego cała patelnia została wykonana. W rzeczywistości najważniejsza jest jednak jej powłoka – tę dzielimy na teflonową lub ceramiczną. Warto zwrócić uwagę na tę różnicę – to powłoka decyduje bowiem o sposobie użycia patelni.

Patelnia ceramiczna co warto o niej wiedzieć?

Patelnie z powłoką ceramiczną – potocznie zwane patelniami ceramicznymi – zyskują w naszym kraju na popularności. Nie ma w tym nic dziwnego. Patelnie takie wolno się nagrzewają. Dzięki temu pozwalają nie tylko na smażenie, ale również duszenie potraw. Co równie ważne – patelnie tego typu nagrzewają się równomiernie i doskonale przewodzą ciepło. Nie musimy więc obawiać się, że nasze potrawy będą przypalone lub niedosmażone. To nie jedyna zaleta tego rodzaju patelni. Jak mówi nam ekspert ze sklepu FlorinaAGD.pl:

Patelnie ceramiczne są bardzo trwałe. Ich zewnętrzna powłoka jest bardzo twarda, a co za tym idzie – odporna na zarysowania. Sprzęty tego typu wytrzymują bardzo wysokie temperatury, a ich powłoka jest obojętna chemicznie – dzięki temu potrawy na niej smażone nie zmieniają smaku. Jest to zaletą dla wielu klientów – podobnie jak fakt, że może ona występować w wielu wzorach i wariantach kolorystycznych, co w dzisiejszych czasach, kiedy to dbamy o wygląd naszej kuchni, również jest nie bez znaczenia.

Mówiąc o patelniach ceramicznych, nie sposób również wspomnieć o tym, że nawet w bardzo wysokich temperaturach nie wydzielają one żadnych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji.

Patelnia teflonowa – popularna, ale czy najlepsza?

Patelnie teflonowe to wciąż absolutny hit w naszym kraju. Ich zakup nie wiąże się z dużymi kosztami, a wybór jest naprawdę szeroki. Poza tym są to patelnie beztłuszczowe, dzięki którym możemy zadbać o to, by nasze jedzenie było zdrowsze. Wydawać by się więc mogło, że tego typu patelnie mają same zalety. Czy na pewno?


Powłoka teflonowa jest niestety dużo bardziej podatna na uszkodzenia i zarysowania. Jeśli dojdzie do powstania rys na powierzchni patelni, możemy zapomnieć o smażeniu bez tłuszczu – nasze jedzenie zacznie bowiem przywierać do powłoki.

Mam kuchnię indukcyjną – którą patelnię wybrać?

Znamy już zalety obu typów patelni. Warto jednak zwrócić uwagę na jeszcze jedną bardzo ważną kwestię, która może mieć decydujący wpływ na podjętą przez nas decyzję. Chodzi tu o przewodzenie ciepła przez patelnie na kuchenkach indukcyjnych, które są coraz chętniej wykorzystywane w naszych kuchniach. Która patelnia nadaje się na płytę indukcyjną?

W teorii zarówno jedna, jak i druga. Rodzaj powłoki patelni nie ma bowiem wpływu na ten aspekt - patelnia musi po prostu mieć zamontowany krążek indukcyjny, który umożliwi jej działanie na płycie indukcyjnej. W praktyce najlepiej sprawdzić, czy wybrany przez nas model posiada symbol, który potwierdzi, że może on być stosowany w tego typu kuchenkach – zarówno wśród patelni ceramicznych, jak i teflonowych zdarzają się bowiem modele, które nie współpracują z kuchenką indukcyjną.

Podsumowując, tak naprawdę to, jaką patelnię wybierzemy, powinno zależeć przede wszystkim od naszych indywidualnych potrzeb. Zarówno patelnia ceramiczna, jak i ta z powłoką teflonową mają bowiem liczne zalety i sprawdzą się w innych sytuacjach.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Karaś smażony kalorie

Wersja do druku