Biała herbata - pij na zdrowie!
Biała herbata - co to takiego?
Liście potrzebne do przyrządzenia naparu pozbawione są chlorofilu, bo krzewy herbaciane chroni się przed promieniami UV. Okres zbioru jest krótki, a wybrane listki zrywa się wczesną wiosną tylko z pąków. Herbata ma słomkowy kolor, delikatny smak pozbawiony goryczy i wspaniały zapach, a dzięki dużej zawartości kofeiny orzeźwia i pobudza. Picie naparu pomaga zapomnieć o codziennych stresach i redukuje napięcie mięśni. Właściwości antymutagenne białej herbaty przeciwdziałają chorobom nowotworowym, natomiast zawarte w niej antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się skóry.
Herbata, która działa profilaktycznie i wspomaga leczenie
Picie białej herbaty pomaga zapobiegać wielu schorzeniom, często też polecane jest pacjentom cierpiącym na konkretną dolegliwość. Polifenole są dobrodziejstwem dla osób ze schorzeniami układu krążenia, bowiem - poza działaniem antyoksydacyjnym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym - zmniejszają poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Z badań wynika także, że polifenole mają znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, dlatego lekarze zalecają codzienne picie naparu osobom genetycznie obciążonym tym schorzeniem. Biała herbata wpływa pozytywnie również na cukrzyków - łagodzi symptomatyczne dla tej choroby nadmierne spożycie płynów, obniża poziom glukozy w osoczu i zwiększa wydzielanie insuliny. Należy pamiętać, że w trakcie kuracji trzeba przede wszystkim przestrzegać zaleceń lekarza.
Jak zaparzyć białą herbatę?
W herbaciarniach spotkać można dwa rodzaje białej herbaty - liściastą i w pąkach. W polskich sklepach herbatę liściastą oferuje na przykład producent herbaty Big Active, a herbatę w pąkach najłatwiej kupić na sztuki bez konkretnego logo. Każdy rodzaj zaparza się kilka minut, zalewając trzy łyżeczki listków lub pąk wodą o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Pod wpływem ciepła pąk przepięknie rozkwita, przybierając formę kolorowego kwiatu. Napar można przygotować nawet trzykrotnie z tych samych liści lub pąka.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Księgowość online jak skutecznie prowadzić finanse bez biura rachunkowego?
Prowadzenie własnej działalności gospodarczej to ogromne wyzwanie, zwłaszcza dla kobiet, które często łączą życie zawodowe z obowiązkami rodzin
Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?
Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobi
4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie
Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwes
4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie
Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwes
ZAUFAJ MOCY ZIÓŁ I OSIĄGNIJ DOBROSTAN
Jak najlepiej zatroszczyć się o swoje zdrowie i piękny wygląd na co dzień? Z pomocą ziołowych herbatek oraz naturalnych kosmetyków. Warto za