Wielkanocna baba z jajkami
Spis treści
Autor Autor: Kasia z bloga pelnytalerz.blogspot.com
Nie bez powodu - od wieków wiadomo, że do świątecznych przystawek, sałatek, żurku i barszczu, ciast i deserów konieczne są jajka. Dodatkowo na świątecznym stole obowiązkowo muszą pojawić się pisanki. Nie ulega wątpliwości, że bez jajka nie Wielkanocy!

Przedstawiamy przepis laureatki konkursu zorganizowanego przez firmę Farmio, markę jaj od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO i dodatkowo badanych na antybiotyki
Wielkanocna baba z jajkami
Autor: Kasia z bloga pelnytalerz.blogspot.com
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
¼ łyżeczki soli
3 łyżki oleju
8 łyżek lodowatej wody
60 g łyżki zimnego masła
Farsz:
500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku, jarmużu, botwiny
100g białego sera
100g fety
50 g bryndzy
1-2 ząbki czosnku
1 surowe jajo Farmio + osobno surowe białko i żółtko
6 jaj Farmio ugotowanych na twardo
4 łyżki startego grana padano
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Mąkę wymieszać z solą. Połączyć z olejem i wodą. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (⅓ i ⅔). Każdą porcję zwinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Liście umyć, osączyć, drobno posiekać. Ewentualnie poddusić na łyżce oleju. Po pokrojeniu i wymieszaniu, zieleniny wydaje się dość dużo, ale podczas pieczenia "siądzie". Układając w formie trzeba więc trochę docisnąć. Żeby mieć pewność, że po upieczeniu nie będzie wolnych przestrzeni, można też liście (w zależności od wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni - wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g.
Sery, czosnek, 1 surowe jajo i 1 surowe białko zmiksować w malakserze. Wymieszać z bułką tartą. Dodać zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Formę na babkę z kominem nasmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar otrzepać.
Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka.
Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno.
Wersja do druku

Przedstawiamy przepis laureatki konkursu zorganizowanego przez firmę Farmio, markę jaj od kur karmionych certyfikowaną paszą wolną od GMO i dodatkowo badanych na antybiotyki
Wielkanocna baba z jajkami
Autor: Kasia z bloga pelnytalerz.blogspot.com
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
¼ łyżeczki soli
3 łyżki oleju
8 łyżek lodowatej wody
60 g łyżki zimnego masła
Farsz:
500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku, jarmużu, botwiny
100g białego sera
100g fety
50 g bryndzy
1-2 ząbki czosnku
1 surowe jajo Farmio + osobno surowe białko i żółtko
6 jaj Farmio ugotowanych na twardo
4 łyżki startego grana padano
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Mąkę wymieszać z solą. Połączyć z olejem i wodą. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (⅓ i ⅔). Każdą porcję zwinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Liście umyć, osączyć, drobno posiekać. Ewentualnie poddusić na łyżce oleju. Po pokrojeniu i wymieszaniu, zieleniny wydaje się dość dużo, ale podczas pieczenia "siądzie". Układając w formie trzeba więc trochę docisnąć. Żeby mieć pewność, że po upieczeniu nie będzie wolnych przestrzeni, można też liście (w zależności od wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni - wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g.
Sery, czosnek, 1 surowe jajo i 1 surowe białko zmiksować w malakserze. Wymieszać z bułką tartą. Dodać zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Formę na babkę z kominem nasmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar otrzepać.
Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka.
Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Spodenki damskie – które sprawdzą się na lato?
Kiedy temperatura przekracza 25 stopni, trudno o lepszy wybór niż krótkie spodenki damskie. Zwłaszcza, jeśli planujesz spędzać czas aktywnie.
Jakie lakiery hybrydowe wybrać do wykonywania manicure hybrydowego?
Poznaj lakiery hybrydowe i ciesz się wysoką trwałością swoich paznokci.
Zdrowa dieta dziecka – jak ją odpowiednio skomponować? Sprawdź, jakich produktów nie może zabraknąć w menu!
Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta jest niezwykle ważna zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci. Jeśli jesteś szczęśliwym rodzicem, a dziecko t
Odkurzacz piorący - czy warto kupić go do domu?
Odkurzacz to ważny element domu, dzięki któremu podłogi i dywany są czyste. Jako nieoceniona pomoc w codziennym dbaniu o porządek pomaga zebrać kur
Rozpocznij podróż do promiennej skóry z Beauty Focus Collagen+!
Firma Nu Skin® nie zwalnia tempa i po raz kolejny prezentuje nowość w swojej ofercie. Od teraz w jej szerokim portfolio dostępny będzie kolagenowy suple