Krem z dyni o dwóch obliczach
Spis treści
Autor
Jesień w Polsce to przede wszystkim czas na grzyby. Wytrawni grzybiarze od wczesnych godzin rannych przemierzają lasy w poszukiwaniu brązowych kapeluszy borowików i prawdziwków. Jednak powoli do głosu w jesiennej kuchni dochodzi również dynia, coraz częściej goszcząca w polskich domach, a wcześniej zupełnie niedoceniana.

Wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem, jednak wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabrała ciekawego smaku i charakteru. Jak wynika z raportu Foodpanda.pl, serwisu do zamawiania jedzenia przez internet, dynia jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się ją zarówno na ostro, jak i słodko.
Poniżej przedstawiamy przepis na krem z dyni o dwóch obliczach – łagodnym i pikantnym.
Krem z dyni o dwóch obliczach
Potrzebujemy:
• Dynia (średniej wielkości)
• 4 duże ziemniaki
• 2 szklanki wody
Dodatkowo do wersji słodkiej:
• 2 szklanki mleka (może być również mleczko kokosowe)
• 2-3 łyżki cukru trzcinowego
• Cynamon
• Gałka muszkatołowa
Dodatkowo do wersji pikantnej:
• 1 łyżka curry
• Kawałek świeżo startego imbiru
• 1 łyżka ostrej papryki (chilli)
• Śmietana
Przygotowanie:
Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy również o usunięciu skóry. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty. Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy do wystygnięcia i wówczas miksujemy na gładką masę. Jest ona naszą bazą, z której możemy stworzyć albo krem na słodko, albo na ostro. W pierwszym przypadku do kremu dodajemy mleko, cukier trzcinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość razem gotujemy, w razie potrzeby doprawiamy dodatkową solą do smaku. Przy wersji pikantnej doprawiamy krem curry, świeżo startym imbirem i ostrą papryką. Serwując, dodajemy łyżkę śmietany. Obie wersje kremu świetnie smakują z grzankami z razowego pieczywa.
Smacznego!
Wersja do druku

Wielu osobom kojarzy się z mdłym smakiem, jednak wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabrała ciekawego smaku i charakteru. Jak wynika z raportu Foodpanda.pl, serwisu do zamawiania jedzenia przez internet, dynia jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się ją zarówno na ostro, jak i słodko.
Poniżej przedstawiamy przepis na krem z dyni o dwóch obliczach – łagodnym i pikantnym.
Krem z dyni o dwóch obliczach
Potrzebujemy:
• Dynia (średniej wielkości)
• 4 duże ziemniaki
• 2 szklanki wody
Dodatkowo do wersji słodkiej:
• 2 szklanki mleka (może być również mleczko kokosowe)
• 2-3 łyżki cukru trzcinowego
• Cynamon
• Gałka muszkatołowa
Dodatkowo do wersji pikantnej:
• 1 łyżka curry
• Kawałek świeżo startego imbiru
• 1 łyżka ostrej papryki (chilli)
• Śmietana
Przygotowanie:
Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy również o usunięciu skóry. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty. Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy do wystygnięcia i wówczas miksujemy na gładką masę. Jest ona naszą bazą, z której możemy stworzyć albo krem na słodko, albo na ostro. W pierwszym przypadku do kremu dodajemy mleko, cukier trzcinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość razem gotujemy, w razie potrzeby doprawiamy dodatkową solą do smaku. Przy wersji pikantnej doprawiamy krem curry, świeżo startym imbirem i ostrą papryką. Serwując, dodajemy łyżkę śmietany. Obie wersje kremu świetnie smakują z grzankami z razowego pieczywa.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Odtrucie alkoholowe Bielsko-Biała – jak wygląda stacjonarny detoks alkoholowy?
Każda faza rozwoju uzależnienia od alkoholu etylowego jest dla nałogowca niebezpieczna. Najbardziej nieprzyjemny i charakteryzujący się dotkliwymi objawami
Jakie sneakersy na lato 2022 wybrać?
Współczesne kobiety opierają się na sezonowej modzie i starają się być trendy. Są jednak takie rozwiązania, jak dobre buty, które zawsze s
Kot, który chadza własnymi ścieżkami - zwierzę dla Ciebie
Coraz częściej Polacy oraz Polki decydują się na posiadanie zwierząt domowych. Prym tutaj wiodą psy, ale nie ustępują im wcale koty. Trzymanie kota w do
Dwudniowa wycieczka z noclegiem na Dzikim Zachodzie
Lato to najbardziej wyczekiwana pora roku, niosąca obietnicę odpoczynku i naładowania baterii. To też idealny czas na dłuższe i krótsze wycieczki,
Olejowanie włosów - o czym należy pamiętać?
W dzisiejszych czasach kobiety (i nie tylko) dbają o swój wygląd. Dbanie o siebie to nie tylko regularne odwiedzanie salonu fryzjerskiego, ale także p