Zioła, które inspirują

Do rodziny przypraw ziołowych Prymat należą: Bazylia, Cebula suszona, Czosnek granulowany, Czosnek staropolski, Gorczyca, Kminek mielony, Kminek cały, Kolendra, Koperek, Liść laurowy, Liść lubczyku, Majeranek, Rozmaryn, Natka pietruszki, Oregano, Zioła prowansalskie, Tymianek, Ziele angielskie mielone i Ziele angielskie całe.
Do najpopularniejszych ziół należą przyprawy znane i używane w kuchni polskiej od wielu lat takie jak: Majeranek, Liść laurowy, Czosnek granulowany, Oregano i Bazylia Prymat, czyli przyprawy o szerokim spektrum zastosowania.
Liść laurowy to jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni polskiej. Podnosi walory kulinarne wielu zup, szczególnie takich jak barszcz czerwony, zupa grochowa, kapuśniak czy żur. Doskonale aromatyzuje także tradycyjny rosół. Ponadto dodaje smaku potrawom mięsnym, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Wzbogaca smak sosów, gulaszu i gotowanych ryb. Liście laurowe są również niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych z ogórków, buraków i kapusty. Używa się ich także do peklowania mięsa oraz do potraw duszonych i do pieczeni.
Liść laurowy w ofercie Prymat odznacza się najwyższą jakością dzięki specjalną selekcji. Rygorystycznie przestrzegane normy jakości gwarantują, że ta jedna z najważniejszych przypraw kuchni polskiej za każdym razem odznaczać się będzie doskonałym kształtem, smakiem i aromatem.
Ponadto asortyment przypraw jednorodnych uzupełniono ostatnio o nowość – Rozmaryn Prymat. Zioło to o charakterystycznym, żywiczny aromacie, doskonałe do wszelkich mięs, ryb i warzyw, do tej pory zarezerwowane dla profesjonalnych kucharzy, dzięki modzie na gotowanie, coraz częściej jest poszukiwane przez naszych konsumentów.
Rozmaryn dzięki swojemu mocnemu zapachowi idealnie nadaje się do aromatyzowania oliwy z oliwek i marynowania mięs. Szczególnie dobrze komponuje się z jagnięciną i dziczyzną, a także coraz popularniejszą w Polsce baraniną. Można doprawić nim pieczone ziemniaki i pizzę oraz użyć do wypieku pieczywa takiego jak: ciabatta czy focaccia, a dodany do tradycyjnej zupy jarzynowej nada jej atrakcyjnego smaku i apetycznego aromatu. Doskonale wydobywa charakter dań kuchni polskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.
Rozmaryn jest bardzo przydatny w sezonie grillowym, kiedy oprócz mięs, możemy marynować w nim warzywa: pomidory, bakłażana, cukinię czy paprykę. Doskonale sprawdza się w połączeniu z czerwonym winem - z tym duetem możemy przygotować bazę do sosów mięsnych inspirowanych kuchnią francuską lub ugotować w nim np. świeże gruszki.

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bakłażanIle kalorii ma barszcz biały z torebki
Gulasz wieprzowy z pieczarkami kalorie
Ile kalorii ma Zupa grochowa z ziemniakami
Koper włoski - właściwości
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą
Ile kalorii ma ziemniak młody gotowany
Groch gotowany wartości odżywcze
Ile kalorii ma kotlet mielony
Ile kalorii ma sałatka jarzynowa
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu