Chociaż na wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, to w niektórych regionach Polski świąteczne menu wygląda zupełnie inaczej. Co na Wielkanoc przygotowują Górale, a czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna!


Pożegnanie z żurem i śledziem

Polskie tradycje wielkanocne to nie tylko Åšmigus-Dyngus, Å›wiÄ™cenie palm, czy piÄ™kne kraszanki, ale i bogactwo kulinarnych przepisów. Dawniej, po restrykcyjnie przestrzeganym poÅ›cie, koniec czterdziestodniowych wyrzeczeÅ„ witano z wielkim entuzjazmem. Na Kujawach i Pomorzu rozpoczynano Å›wiÄ™towanie Wielkanocy organizujÄ…c symboliczny pogrzeb żuru i Å›ledzia. Ponieważ od Åšrody Popielcowej byÅ‚y podstawÄ… jadÅ‚ospisu, w Wielki PiÄ…tek lub w WielkÄ… SobotÄ™ z radoÅ›ciÄ… zakopywano na skraju wsi resztki tych potraw. Na Å›wiÄ…teczny czas przygotowywano specjalne dania – głównie w oparciu o miÄ™sa i wÄ™dliny – które rekompensowaÅ‚y postne wyrzeczenia. I choć wiele potraw opartych byÅ‚o na prostych recepturach oraz skÅ‚adnikach, dobrze do nich powrócić – ich smak może zaskoczyć nawet posiadaczy najbardziej wymagajÄ…cych podniebieÅ„. Warto dowiedzieć siÄ™, jakimi regionalnymi specjaÅ‚ami mogÄ… szczycić siÄ™ Polacy, bo dania bÄ™dÄ…ce naszym kulinarnym dziedzictwem wracajÄ… do Å‚ask.

Bogactwo różnorodności
NiegdyÅ› obowiÄ…zywaÅ‚a zasada, że w Wielkanoc nie powinno siÄ™ ani gotować, ani krzÄ…tać po kuchni – dania miaÅ‚y być przygotowane „bez dymu”, ewentualnie „przy jednym dymie”. Jedzenie przygotowywano wiÄ™c wczeÅ›niej, by w niedzielÄ™ jedynie je odgrzać lub nawet jeść na zimno. Z tego powodu charakterystyczne dla Wielkanocy byÅ‚y Å›wiÄ…teczne chÅ‚odniki. Chrzanówka to zupa tradycyjnie podawana w wielkanocnÄ… niedzielÄ™, nazywana również krzonówkÄ…. PodstawÄ… dania sÄ… kawaÅ‚ki miÄ™s i wÄ™dlin z wielkanocnego koszyczka, ćwiartki ugotowanego na twardo jaja oraz jarzyny. SkÅ‚adniki należy wrzucić do garnka z serwatkÄ…, zetrzeć chrzan, a po ugotowaniu podawać z chlebem. Zupa ta charakterystyczna jest dla regionu MaÅ‚opolski, ale wiele jej odmian znajÄ… również Górale. Na wielkanocnych stoÅ‚ach czÄ™sto goÅ›ciÅ‚y galarety – na Podkarpaciu jedzono studzieninÄ™, czyli galaretkÄ™ z wieprzowych nóżek, pokropionÄ… octem i doprawionÄ… pieprzem. ÅšwiÄ…teczne wypieki najczęściej przygotowywano na cieÅ›cie drożdżowym. W MaÅ‚opolsce i na ÅšlÄ…sku – choć w oparciu o nieco inne przepisy - przygotowywano buchty, czyli drożdżowe buÅ‚eczki podawane na sÅ‚odko.

Dobry czas na inspiracje
Niestety fakt, że na naszych stoÅ‚ach rzadko pojawiajÄ… siÄ™ regionalne potrawy, nie wynika jedynie z braku znajomoÅ›ci receptur. Obecnie pozostaje nam niewiele czasu na Å›wiÄ…teczne przygotowania – czÄ™sto Wielki PiÄ…tek, a nawet WielkÄ… SobotÄ™ musimy spÄ™dzić w pracy. Same zakupy i porzÄ…dki sÄ… bardzo absorbujÄ…ce, wiÄ™c Å›wiÄ…teczne smakoÅ‚yki przygotowujemy w poÅ›piechu, niemal na ostatniÄ… chwilÄ™. Nic dziwnego, że wybieramy potrawy dobrze nam znane i sprawdzone.
PrzedÅ›wiÄ…tecznej kuchennej gorÄ…czki trudno uniknąć, jednak warto w takiej sytuacji siÄ™gać po wsparcie. Zaangażujmy do pomocy bliskich i wspólnie poeksperymentujmy, by na wielkanocnym stole pojawiÅ‚y siÄ™ nieznane wczeÅ›niej rarytasy. Możemy siÄ™gnąć po dorobek kuchni regionalnych, przygotowujÄ…c Å›wiÄ…teczny przysmak z Wielkopolski – pieczonÄ… cielÄ™cinÄ™ z czosnkiem lub jagniÄ™cinÄ™ ze Å›liwkami rodem z Podhala. InspirujÄ…ce mogÄ… okazać siÄ™ również jajka – oprócz faszerowanych, możemy przyrzÄ…dzić tartÄ™, pieczeÅ„ czy nawet drożdżówki z jajami.

W Wielkanoc, bez wzglÄ™du na region, siÄ™gamy po majonezy. – Å»eby cieszyć siÄ™ smakiem dobrego majonezu nie trzeba go ucierać wÅ‚asnorÄ™cznie – mówi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, producenta Majonezu StoÅ‚owego – Majonezy, sosy tatarskie i chrzanowe wykonane ze skÅ‚adników o najwyższej jakoÅ›ci i wedÅ‚ug oryginalnych receptur mogÄ… godnie zastÄ™pować te wykonywane wÅ‚asnorÄ™cznie – dodaje. Najważniejsze, żeby czas spÄ™dzony w kuchni na przedÅ›wiÄ…tecznych przygotowaniach nie byÅ‚ dla nas przykrÄ… koniecznoÅ›ciÄ…, ale przyjemnÄ… zapowiedziÄ… radoÅ›ci z rodzinnego spotkania przy wielkanocnym stole.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Czy można jeść śledzie codziennie
śliwa president

Wersja do druku