Pierogi z serem na słodko to klasyczna potrawa, która na stałe zadomowiła się na naszych stołach. Smaczne i pożywne, polane śmietanką lub posypane cukrem pudrem, są jednym z ulubionych dań zarówno młodszych, jak i starszych smakoszy.

Pierogi z serem zazwyczaj kojarzą się z sielskim obiadem u mamy lub babci, tymczasem przy odrobinie inwencji można stworzyć z nich iście królewską ucztę dla najbardziej wybrednych gości. Będą z pewnością zaskoczeni mogąc poznać nowe oblicze tak dobrze znanej im potrawy.
Przygotowanie pierogów może być czasochłonne, dlatego osobom liczącym każdą minutę firma Jawo poleca mrożone Pierogi z serem, po ugotowaniu od razu gotowe do spożycia.

Będą one podstawą Pierogów z sosem karmelowym z migdałami.
Do przygotowania dania potrzebne będą następujące składniki:
- 1 opakowanie pierogów z serem Jawo
- 100 g cukru
- 70 g płatków migdałowych
- 50 ml brandy
- 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Aby przyrzÄ…dzić sos, należy w rondelku rozgrzać cukier i poczekać, aż zbrÄ…zowieje. Tak uzyskany karmel trzeba poÅ‚Ä…czyć z wodÄ… i odparować ½ objÄ™toÅ›ci. NastÄ™pnie należy dodać pÅ‚atki migdaÅ‚owe oraz brandy i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. CiepÅ‚ym sosem polać Å›wieżo ugotowane pierogi Jawo – i gotowe!
Tak, jak niewielki dodatek potrafi zmienić charakter stroju, tak sos zmienić może charakter potrawy. Oto dziÄ™ki przepysznej polewie migdaÅ‚owo – karmelowej dobrze znane pierogi z serem stać siÄ™ mogÄ… oryginalnym i wyrafinowanym daniem z najwyższej półki.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii majÄ… pierogi ruskie

Wersja do druku