Nasze poczucie atrakcyjności zależy od tego, jak postrzegamy swoje ciało. Duży wpływ na ocenę jego wyglądu ma brzuch, który ulega największym zmianom w ciągu dnia oraz najsilniej reaguje na wahania wagi. Wzdęcia, które zmieniają jego kształt i obwód, mogą przyczyniać się do obniżania naszej samooceny.

Problem, jakim sÄ… wzdÄ™cia, dotyczy co najmniej 45% gastroenterologicznych wizyt lekarskich. CzÄ™sto dotyka on kobiet w wieku trzydziestu, czterdziestu lat. WzdÄ™cia z jednej strony traktowane sÄ… jako problem wstydliwy, zaÅ› z drugiej sÄ… uważane, zarówno przez chorych jak i lekarzy, jako maÅ‚o istotny objaw. Dodatkowym problemem jest brak zarówno ich jednolitej definicji jak i narzÄ™dzi badawczych. Kluczowe jest ustalenie, co pacjent rozumie pod tym pojÄ™ciem, które bywa definiowane jako zwiÄ™kszenie obwodu brzucha lub odczuwanie nadmiaru gazów w jelitach. Czy zwiÄ™kszenie obwodu brzucha wystÄ™puje u wszystkich? Nie, tylko 59% chorych kobiet zgÅ‚aszajÄ…cych objaw wzdÄ™cia, jednoczeÅ›nie miaÅ‚a zwiÄ™kszony obwód brzucha (mierzony w cm).  

W przypadku np. Zespołu Jelita Nadwrażliwego wzdęcie jest najczęstszym objawem, który upośledza codzienne życie połowy badanych. Większość z nich wymaga farmakoterapii, ale tylko nieliczni zgłaszają problem lekarzowi.

U zdrowego człowieka całkowita ilość gazów mieści się pomiędzy 150-200 ml. Pochodzą one z połykanego powietrza, dyfuzji z krwi, reakcji chemicznych oraz fermentacji bakteryjnych. W przypadku wzdęć kluczową rolę odgrywa nieprawidłowa gospodarka gazami jelitowymi, która obejmuje produkcję, transport oraz uwalnianie gazów z przewodu pokarmowego. Produkcja gazów zależna jest od składników niewchłoniętych do fermentacji bakteryjnej w jelicie cienkim oraz składu i rozmieszczenia flory bakteryjnej. W niektórych sytuacjach dochodzi do zjawiska przerostu bakteryjnego w jelitach. Jest to wynikiem obecności patologicznej flory lub niefizjologicznych gatunków bakterii w obrębie jelita cienkiego (np. po resekcji części jelit, resekcji żołądka).

WzdÄ™cia najczęściej odczuwane sÄ… w ciÄ…gu dnia i niejednokrotnie majÄ… zwiÄ…zek z posiÅ‚kiem. U zdrowego czÅ‚owieka przemieszczanie i usuwanie gazów odbywa siÄ™ bezobjawowo na  drodze pasażu jelitowego. Mechanizmy fizjologiczne zapobiegajÄ… gromadzeniu siÄ™ gazów, a tym samym powstawaniu dolegliwoÅ›ci takich jak wzdÄ™cia. Nie bez znaczenia pozostaje skÅ‚ad jakoÅ›ciowy diety: udowodniono, że tÅ‚uszcze i biaÅ‚ka, w przeciwieÅ„stwie do cukrów,  niebezpiecznie zwiÄ™kszajÄ… wchÅ‚anianie gazów. Usuwanie gazów to głównie: odbijanie, przesuwanie gazów do krwi, zużycie przez bakterie oraz wydalanie.

Najczęstsze przyczyny wzdęć:

- świadome zatrzymywanie gazów, mające przyczyny w zahamowaniach kulturowych,
- zjawisko nadwrażliwości trzewnej - obniżony próg pobudliwości trzewnej powoduje, że chorzy częściej zgłaszają tę dolegliwość,
- obecność gazów - należy ją rozpatrywać przede wszystkim w kontekście błędów dietetycznych, zwłaszcza diety bogatowęglowodanowej, wysokotłuszczowej,
- błędy dietetyczne - pośpieszne spożywanie posiłków oraz picie napojów gazowanych, stosowanie niektórych leków przeczyszczających czy odchudzających może przyczyniać się do powstawania wzdęć.
- kształt brzucha oraz funkcje jego ściany - nieprawidłowe rozciąganie mięśni brzucha po posiłku może dawać objawy poposiłkowe. Wzdęcia mogą być zarówno objawem zaburzeń czynnościowych jak i objawem ostrych lub przewlekłych chorób.

Profilaktyka wzdęć

Leczenie wzdęć jest trudne i czÄ™sto nieskuteczne. Dlatego należy rozpocząć od edukacji pacjentów w zakresie stylu życia i profilaktyki. W profilaktyce wzdęć najważniejsze sÄ…: odpowiednia dieta i aktywność ruchowa. Regularny wysiÅ‚ek fizyczny, poza ogólnoustrojowym dobroczynnym wpÅ‚ywem, przyspiesza pasaż gazów jelitowych oraz wzmacnia mięśnie brzucha. PosiÅ‚ki powinny być spożywane regularnie – 4-5 razy dziennie. Należy również unikać gazowanych napojów, ograniczyć nadmiar tÅ‚uszczu i biaÅ‚ek i wÄ™glowodanów sprzyjajÄ…cych wchÅ‚anianiu gazów. Powinno siÄ™ także eliminować niektóre dodatki do żywnoÅ›ci, jak sÅ‚odziki czy gumÄ™ do żucia. Należy pamiÄ™tać, aby w tej wÅ‚aÅ›ciwej diecie znalazÅ‚y siÄ™ probiotyki. Celem ich stosowania jest przywrócenie równowagi jelitowej oraz hamowanie rozwoju bakterii produkujÄ…cych gazy. BezpieczeÅ„stwo ich stosowania oraz powszechna dostÄ™pność czyniÄ… z nich cennÄ… opcjÄ™ profilaktycznÄ….

Dr Anna Cybulska - gastroenterolog


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Luźna smycz

Wersja do druku