Moda na robienie przetworów coraz bardziej nas opuszcza. Nie czujemy potrzeby siedzenia nad wekami, kiedy wszystko jest tak łatwo dostępne w sklepach. Czy jest jednak tak samo zdrowe jak własnoręcznie przygotowane konfitury, ogórki czy soki?

Przygotowywanie przetworów kojarzy nam się bardziej z naszymi babciami niż z nowoczesnym obowiązkiem dzisiejszej pani domu. Coraz częściej poradniki kobiece rozpisują się na ten temat. Okazuje się, że grono pań nie zamieniłoby własnoręcznie przygotowanych konfitur czy marmolad na te kupne. Co takiego mają więc w sobie zawekowane owoce i warzywa?

Przede wszystkim domowe przetwory posiadajÄ… wyjÄ…tkowy smak i co najważniejsze nie znajdziemy w nich żadnych konserwantów – sÄ… zatem od wiele zdrowsze od kupnych. W poszukiwaniu najlepszych receptur najlepiej przejrzeć książki kucharskie – zwÅ‚aszcza po te, które używaÅ‚y nasze mamy i babcie. Znajdziemy w nich dobrze znane i wypróbowane przepisy na smakowite marmoladki, warzywa w occie czy owocowe nalewki itp.

Warto dokładnie wyliczyć ile zapasów należy zrobić tak, by starczyło nam na całą zimę. Nie warto też robić ich też za dużo. Często pojawia się problem gdzie je przechowywać. Z doświadczenia wiem, że najlepszym miejscem jest piwnica lub spiżarnia, ze względu na panujący tam chłód i brak dostępu światła. Mieszkając w domu mamy na przetwory dużo więcej miejsca niż w mieszkaniu. Musimy je przeważnie znosić do piwnicy i w miarę zapotrzebowania przynosić do góry po każdym słoiczku.

Wybierając warzywa i owoce na przetwory, pamiętajmy, że będą one przechowywane co najmniej przez kilka miesięcy. Musimy wobec tego zwrócić uwagę na to, by były to produkty pierwszej jakości. Nie mogą być nadpsute czy podgniłe. W przeciwnym razie nasze przetwory również się zepsują!

Przed rozpoczÄ™ciem pracy nad przetworami dokÅ‚adnie myjemy i osuszamy produkty, nastÄ™pnie napeÅ‚niamy nimi weki. MuszÄ… być one również czyste, dokÅ‚adnie osuszone oraz muszÄ… siÄ™ szczelnie zamykać, tak by do przetworów nie dostawaÅ‚o siÄ™ powietrze, sprzyjajÄ…ce rozwojowi pleÅ›ni. WczeÅ›niej warto wiÄ™c wyprażyć sÅ‚oiki w piekarniku w temperaturze okoÅ‚o 150 stopni – przy wyższej mogÄ… pÄ™knąć!

Pamiętajmy o tym, by zawsze zachowywać proporcje składników, jakie podane są w przepisach!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku