Dzisiaj pierwszy dzień lata - świetna okazja do tego, by wziąć się za siebie i za swoją linię. To bardzo dobry czas na zmianę diety, by latem czuć się lekko i zdrowo. Postaw przede wszystkim na to, co najzdrowsze, czyli: warzywa, owoce, ziarna zbóż i produkty sojowe.
Na samym początku proponujemy 5 istotnych zmian, które zmienią Twoją dietę specjalnie na lato i pozwolą Ci zadbać o swoją sylwetkę.

1. Planuj zbilansowane posiłki z wyprzedzeniem

Planując z wyprzedzeniem nasze posiłki, możemy odpowiednio dobrać najbardziej wartościowe i zbilansowane składniki. Dzięki temu, w ciągu dnia nie będą nas kusić wysokokaloryczne, tłuste i słodkie przekąski. Zamiast tego, będziemy mieć czas, aby w spokoju cieszyć się smakiem ulubionych potraw.

2. Uzupełniaj posiłki w węglowodany

Zbilansowana dieta dostarcza naszemu organizmowi więcej energii. Podstawą dobrze skomponowanych posiłków jest włączenie do nich węglowodanów zawartych m.in. w chlebie, płatkach śniadaniowych, ryżu, makaronach czy ziemniakach. Spośród dostępnych opcji, starajmy się wybierać te bogate w błonnik, na przykład pełnoziarnisty chleb i płatki śniadaniowe.

3. Spożywaj więcej owoców i warzyw

Owoce i warzywa mają naturalnie niską zawartość tłuszczu i kalorii, co sprawia, że są doskonałym wyborem, jeśli zależy nam na utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Spożywając je regularnie, dostarczamy sobie bogactwa witamin, minerałów i antyoksydantów niezbędnych dla zdrowia organizmu. Szczególnie latem, kiedy owoce i warzywa są dostępne, starajmy się je włączać do każdego posiłku.

4. Ograniczaj produkty bogate w tłuszcze, szczególnie te nasycone

Niektóre tłuszcze są niezbędne w zbilansowanej diecie, jednak gdy spożywamy ich za dużo, przybieramy na wadze, a we krwi wzrasta poziom cholesterolu. Aby obniżyć poziom nasyconych tłuszczów w organizmie, wystarczy:
- spożywać mniej tłustych produktów, takich jak masło, ser, przetworzone mięso, słodycze,
- wybierać produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, np. oliwę, olej słonecznikowy, produkty sojowe,
- zawsze czytać etykiety opakowań z informacjami odżywczymi i wybierać te produkty, które mają mniej niż 3g tłuszczu na 100g.

5. Wybieraj mniejsze porcje

Zmniejszenie ilości spożywanych posiłków to prosty sposób, aby zredukować ilość spożywanych kalorii.

Stosując się do powyższych rad, pamiętajmy także o spożywaniu znacznych ilości płynów - przynajmniej 8 szklanek w ciągu dnia. Nie tylko wpływa to pozytywnie na nasz organizm, ale również zapobiega napadom głodu. Nie zapominajmy również o regularnej aktywności fizycznej – starajmy się częściej wychodzić na spacery, zapiszmy się na basen czy siłownię i oczywiście idealna będzie jazda na rowerze lub bieganie!

Mając na uwadze fakt, jak ważną rolę odgrywa w naszej  zdrowej diecie soja, starajmy uzupełnić codzienną dietę w produkty właśnie pochodzące z soi, która jest naturalnie bogata w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu we krwi. Produkty na bazie soi, np. napoje stanowią naturalne źródło białka roślinnego, zawierają niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, a także dostarczają organizmowi niezbędnych składników: wapnia, witamin B i D.  Produkty sojowe są idealną bazą naszych lekkich posiłków na upalne dni.

Przedstawiamy kilka zdrowych i lekkostrawnych, letnich przepisów z dodatkiem naturalnych napojów sojowych:

Razowe naleśniki z pomarańczą
(porcja dla 4 osób)

• 300 ml napoju Alpro soya naturalnego z wapniem
• 1 jajko
• 125 g mąki razowej
• starta skórka z 1 pomarańczy
• 2 pomarańcze
• 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
• 4 łyżeczki cukru pudru

Wlej napój do blendera lub robota kuchennego, dodaj jako, mąkę i startą skórkę z pomarańczy. Zmieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Użyj noża z ząbkami aby usunąć z pomarańczy skórkę i wnętrze. Następnie potnij pomarańczę na drobniejsze kawałki. Podgrzej olej na patelni i nakładaj mieszaninę za pomocą chochelki, po czym smaż przez 30 sekund. Przewróć naleśnika na drugą stronę i smaż przez kolejne 30 sekund. Przełóż gotowego naleśnika na podgrzany talerz. W ten sam sposób przygotuj kolejnych 7 naleśników. Złóż każdy z nich w ćwiartkę, posyp cukrem pudrem i podawaj z kawałkami pomarańczy.


Jajecznica
(porcja dla 1 osoby)

• 2-3 jajka
• 150 ml napoju Alpro soya naturalnego z wapniem
• sól i pieprz do smaku
• kromka chleba tostowego pełnoziarnistego
• szczypiorek do posypania

Ubij jaja w misce, dodaj napój sojowy i przyprawy. Wylej na patelnię i podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Podawaj ze szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem, z tostem pełnoziarnistym.

Owsianka z owocami leśnymi
(porcja dla 1 osoby)

• 150 ml napoju Alpro soya naturalnego z wapniem lub Light
• 75 g płatków owsianych
• 500 g świeżych owoców leśnych np. jagody, jeżyny, maliny
• starta skórka i sok z 1 pomarańczy
• miód do smaku

Włóż do garnka wybrane owoce leśne i startą skórkę z pomarańczy, zalej sokiem pomarańczowym. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 min. Zdejmij z ognia i dodaj odrobinę miodu. Do miski, którą można używać w kuchence mikrofalowej, wsyp płatki owsiane i zalej napojem naturalnym. Wstaw do kuchenki i podgrzewaj na pełnej mocy przez 3 min. Następnie zamieszaj i podgrzewaj przez kolejne 2 minuty. Odstaw na 1 minutę, dodaj miodu do smaku i udekoruj owocami leśnymi. 

Tropikalny Smoothie
 (porcja dla 1 osoby)

• 1 szklanka mrożonych owoców tropikalnych (około 125g)
• 1 łyżka otrębów owsianych
• 100 ml napoju Alpro soya naturalnego z wapniem
• 100 ml soku pomarańczowego

Włóż mrożone owoce tropikalne do blendera i dodaj otręby. Następnie połącz napój z sokiem pomarańczowym i zmiksuj razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu. 

Podobne artykuły: