W ostatnim czasie dużo słyszy się o zielonej herbacie. Na rynku mamy obecnie szereg zielonych herbat – zarówno tradycyjnie sypanych, jak i mrożonych idealnych na cieplejsze dni. Co sprawia, że zielona herbata cieszy się takim powodzeniem?

Zielona herbata zawiera związki o działaniu przeciwutleniającym. Związki te wpływają ochronnie na organizm wyłapując i neutralizując wolne rodniki, które wyrządzają wiele szkód. Wolne rodniki są bardzo „towarzyskie” i lubią podłączać swoje wolne elektrony, dzięki czemu uzyskują stabilność chemiczną. Na tym właśnie polega utleniania zwane inaczej oksydacją. Czas życia wolnego rodnika jest bardzo krótki, dlatego też bardzo szybko wyrządza szkody (szczególnie narażeni na ich działanie są palacze). W wyniku działania wolnych rodników dochodzi do uszkodzenia komórek ciała, materiału genetycznego i innych. Wolne rodniki powstają m.in. w wyniku stresu, w wyniku zanieczyszczenia środowiska (np. spaliny samochodowe, zanieczyszczenia przemysłowe), czy podczas bardzo intensywnego wysiłku fizycznego. Warto także wiedzieć, że wolne rodniki zawsze naturalnie powstają w organizmie. Ważne jest natomiast, aby równowaga pomiędzy nimi a przeciwutleniaczami nie została zachwiana.


Przeciwutleniacze dostarczone z pożywieniem wspomagają naturalne mechanizmy ochronne organizmu pozwalające zachować odpowiednią równowagę. Żywieniowcy zgadzają się ze stwierdzeniem, że wypijanie dwóch lub trzech filiżanek zielonej herbaty dziennie jest niezwykle korzystne dla zdrowia i może znacznie opóźniać nie tylko procesy starzenia, ale także hamować rozwój niektórych chorób. Herbata zielona ponadto ułatwia trawienie, a więc można ją śmiało pić jako dodatek do obiadu czy innych posiłków.

Również według medycyny chińskiej napar z zielonej herbaty jest godny uwagi, gdyż m.in. oczyszcza organizm z wolnych rodników, lekko pobudza oraz działa moczopędnie. Jednocześnie reguluje temperaturę ciała, stężenie glukozy we krwi. Medycyna chińska ocenia, że wpływ dobrze zaparzonej zielonej herbaty na zdrowie jest ogromny, a regularne jej picie może być pomocne w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.

Dlaczego akurat zielona herbata?

Zielona herbata zawiera w swoim składzie jedne z najsilniejszych antyoksydantów z grupy flawonoidów, takich jak galusan epigallokatechiny (EGCG). Występują one naturalnie w liściach herbatyi stanowią 25 - 30% suchej masy liścia. Badania dowodzą, że galusan epigallokatechiny jest 25 wydajniejszy niż witamina E i aż 100 razy wydajniejszy niż witamina C w walce z nowotworami. Dodatkowo flawonoidy regenerują witaminę E i karotenoidy (beta – karoten występujący głównie w marchwi i likopen występujący głównie w pomidorach), co głównie zapobiega uszkodzeniom w cząsteczce „złego” cholesterolu LDL, a przez to spowalnia procesy miażdżycowe.

Jakie inne pozytywne właściwości ma jeszcze zielona herbata?

Mówiąc o zielonej herbacie należy także wspomnieć, że dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczach regularne jej spożywanie obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi, zmniejsza ryzyko powstawania komórek nowotworowych, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Dlatego też warto zaprzyjaźnić się ze smakiem zielonej herbaty i umieścić ją na stałe w codziennym jadłospisie.

Filiżanka zielonej herbaty jako uzupełnienie diety odchudzającej

Zdaniem naukowców zielona herbata odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania, ze względu na to, że przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Zawarte w zielonej herbacie polifenole są bardzo silnymi antyoksydantami. Naukowcy przypisują im właściwości wspomagające odchudzanie. Redukcja masy ciała związana jest z nasileniem przez polifenole procesu termogenezy tj. spalania spożytych kalorii. W zielonej herbacie to działanie polifenoli spotęgowane jest przez katechiny i kofeinę.



Podobne artykuły: