Francuzi nie potrafiÄ… sobie wyobrazić Bożego Narodzenia bez Bouche de Nöel – ciasta wyglÄ…dem przypominajÄ…cego polano. W wersji Weight Watchers® zastÄ…piono wysoko PUNKTOWANY™ krem maÅ›lany, malinowÄ… masÄ… i bezowÄ… polewÄ….16 porcji1 porcja – 5 PUNKTÓW™czas przygotowania: 30 minutczas pieczenia: 22 minutySkÅ‚adniki:6 jajek½ szklanki mÄ…ki1 Å‚yżeczka ekstraktu wanilii1 Å‚yżka pomaraÅ„czowego aromatu2 Å‚yżki pomaraÅ„czowego soku2 Å‚yżki cukru pudru225g francuskiego sera Neufchâtel (możemy go zastÄ…pić bardzo dojrzaÅ‚ym i miÄ™kkim camemberem)½ szklanki dżemu malinowego lub konfitury (najlepiej bezpestkowej)¾ szklanki Å›mietany tortowej (lub innej, którÄ… można ubić na bitÄ… Å›mietanÄ™)4 biaÅ‚ka z jajek½ szklanki cukru1/3 szklanki cukru1 Å‚yżka mÄ…ki kukurydzianej (lub tradycyjnie: skrobi kukurydzianej, zwanej też mÄ…czkÄ… kukurydzianÄ…), można jÄ… także zastÄ…pić Å‚yżeczkÄ… mÄ…ki kartoflanejPrzygotowanie:1. Podgrzej piekarnik do 190°C, pokryj blachÄ™ do wypieku ciasteczek papierem do pieczenia i posmaruj go tÅ‚uszczem (np. przy użyciu sprayu do pieczenia)2. W dużym naczyniu zmiksuj na sztywno żółtka z 6 jajek (ok. 3 minuty), dodaj mÄ…ki i miksuj dalej na niskich obrotach3. W drugim naczyniu ubij lekko pianÄ™ z biaÅ‚ek. Dodaj 1/3 szklanki cukru, dodajÄ…c po Å‚yżeczce i miksujÄ…c – aż piana stanie siÄ™ sztywna i Å›wiecÄ…ca. Dodaj ekstrakt waniliowy, aromat pomaraÅ„czowy i sok4. Przełóż masÄ™ z biaÅ‚ek do żółtek – po 1/3 na raz. Rozłóż na przygotowanej blasze. Piecz, aż masa nabierze zÅ‚otobrÄ…zowego koloru (ok. 12 minut) lub do czasu, gdy ciasto zacznie lekko sprężynować pod naciskiem palca. Posyp cukrem pudrem, wyłóż ciasto na czystÄ… Å›ciereczkÄ™, obedrzyj z papieru do pieczenia. ZawiÅ„ w Å›ciereczkÄ™ (w rulon jak roladÄ™)5. Masa: zmiksuj ser Neufchãtel aż bÄ™dzie gÅ‚adki, dodaj dżem, zmiksuj ponownie. W drugim naczyniu ubij na sztywno Å›mietanÄ™.6. Dodaj po trochu Å›mietanÄ™ do masy malinowej. RozwiÅ„ ciasto, posmaruj masÄ… malinowÄ… i zwiÅ„ ponownie. Ułóż pergamin do pieczenia na blasze i przełóż na niego ciasto, miejscem poÅ‚Ä…czenia do doÅ‚u. Obetnij trójkÄ…tne kawaÅ‚ki na każdym koÅ„cu zrolowanego ciasta – połóż je obok ciasta, by uformować „gałąź drzewa”7. POLEWA: podgrzej piekarnik do 220°C. W maÅ‚ym naczyniu rozmieszaj ½ szklanki cukru i mÄ…czkÄ™ kukurydzianÄ…. W osobnym naczyniu ubij pianÄ™ z 4 biaÅ‚ek. Dodawaj po Å‚yżeczce mieszankÄ™ cukru i mÄ…czki, ubij aż bÄ™dzie sztywna i Å›wiecÄ…ca. Pokryj ciasto bezowÄ… polewÄ…, oprósz cukrem pudrem. Piecz, aż brzegi bezy zacznÄ… siÄ™ robić lekko brÄ…zowe (ok. 10 minut). Podawaj, gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku