Uczymy się odpowiedni sposób umieszczać żywność w lodówce
10 głównych zasad przechowywania żywności w lodówce.
1. Nie wkładaj zbyt dużo pożywienia.
Brak przestrzeni pomiędzy produktami zaburza cyrkulację powietrza, co uniemożliwia z kolei osiągnięcie właściwej temperatury wewnątrz urządzenia. Lodówka nie zapewni optymalnych warunków dla umieszczonych w niej produktów.
2. Pakuj żywność do pojemników lub torebek.
Zanim włożymy żywność do lodówki, powinniśmy zapakować ją do pojemników lub torebek. Produkty opakowane w ten sposób nie tracą wilgoci i smaku, mogą być dłużej przechowywane.
3.Sortuj żywność przed umieszczeniem w lodówce.
Produkty, które będą używane jako pierwsze powinny być najbardziej dostępne po otwarciu urządzenia. Pozwala to na szybsze odnajdywanie żywności i skrócenie czasu otwarcia drzwi lodówki, co wpływa na jej energooszczędną pracę.
4. Usuwaj wodę z warzyw i owoców.
Aby uniknąć psucia się warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, należy usunąć z nich całą wodę, która zostaje po umyciu.
5. Przechowuj warzywa i owoce w dolnych szufladach.
Około 10°C to optymalna temperatura do przechowywania warzyw i owoców. Takie warunki zapewniają szuflady umieszczona na dole lodówki. W niższych temperaturach tego typu produkty mogłyby ulec uszkodzeniu.
6. Produkty mleczne i wędliny przechowuj na środkowych półkach.
Jaja, jogurty, wÄ™dliny, ciastka oraz produkty, które po otworzeniu powinny być przechowywane w lodówce, umieszczaj na Å›rodkowych półkach lub w górnej części lodówki. Temperatury w tej części urzÄ…dzenia – od 4 do 8°C – sprzyjajÄ… przechowywaniu tego typu produktów.
7. Świeże mięso i ryby przechowuj na dolnej półce.
To produkty, które wymagajÄ… najniższych temperatur – ok. 2°C. Takim miejscem w lodówce jest dolna półka znajdujÄ…ca siÄ™ tuż nad szufladami do warzyw i owoców.
8. Napoje, masło i musztardy przechowuj na wewnętrznej stronie drzwi.
To grupa produktów, która wymaga lekkiego chłodzenia. Temperatura w pojemnikach lub półkach na wewnętrznej stronie drzwi oscyluje w granicy 10°C.
9. Nie umieszczaj w lodówce gorącej żywności.
Temperatura wewnętrzna wzrośnie i zmusi agregat do bardzo wytężonej pracy, co oznaczać będzie zwiększony pobór energii.
10. Rozmrażaj regularnie lodówkę.
Nowoczesne lodówki wyposażone sÄ… w system „No Frost” umożliwiajÄ…cy automatyczne rozmrażanie siÄ™ urzÄ…dzenia.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Salceson ozorkowy czarny kalorieSalceson ozorkowy czarny kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele