Wydawałoby się, że poukładanie produktów żywnościowych w lodówce to żadna filozofia. Większość z nas nawet się nad tym nie zastanawia. Po powrocie z pracy i szybkich zakupach wrzucamy wszystko jak leci na półki i czym prędzej zabieramy się za przygotowywanie posiłku.
Okazuje siÄ™, że umiejÄ™tność odpowiedniego przechowywania żywnoÅ›ci może okazać siÄ™ bardziej efektywne i sprawić, że produkty na dÅ‚użej zachowajÄ… Å›wieżość. Co ciekawe takie postÄ™powanie bardzo szybko wejdzie nam w nawyk. - Temperatura wewnÄ…trz lodówki oscyluje w przedziale od 0 do 10°C. Jednak nie w każdym miejscu jest taka sama. Warto zapoznać siÄ™ z możliwoÅ›ciami nowoczesnych urzÄ…dzeÅ„ ADG, aby usprawnić organizacjÄ™ domowych obowiÄ…zków i podnieść komfort życia.  – mówi Dariusz Opoka, Brand Manager, Candy Polska, Sp. z o.o.

10 głównych zasad przechowywania żywności w lodówce.


1. Nie wkładaj zbyt dużo pożywienia.
Brak przestrzeni pomiędzy produktami zaburza cyrkulację powietrza, co uniemożliwia z kolei osiągnięcie właściwej temperatury wewnątrz urządzenia. Lodówka nie zapewni optymalnych warunków dla umieszczonych w niej produktów.

2. Pakuj żywność do pojemników lub torebek.
Zanim włożymy żywność do lodówki, powinniśmy zapakować ją do pojemników lub torebek. Produkty opakowane w ten sposób nie tracą wilgoci i smaku, mogą być dłużej przechowywane.

3.Sortuj żywność przed umieszczeniem w lodówce.
Produkty, które bÄ™dÄ… używane jako pierwsze powinny być najbardziej dostÄ™pne po otwarciu urzÄ…dzenia. Pozwala to na szybsze odnajdywanie żywnoÅ›ci i skrócenie czasu otwarcia drzwi lodówki, co wpÅ‚ywa na jej energooszczÄ™dnÄ… pracÄ™.   

4. Usuwaj wodę z warzyw i owoców.

Aby uniknąć psucia się warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, należy usunąć z nich całą wodę, która zostaje po umyciu.

5. Przechowuj warzywa i owoce w dolnych szufladach.

Około 10°C to optymalna temperatura do przechowywania warzyw i owoców. Takie warunki zapewniają szuflady umieszczona na dole lodówki. W niższych temperaturach tego typu produkty mogłyby ulec uszkodzeniu.

6. Produkty mleczne i wędliny przechowuj na środkowych półkach.

Jaja, jogurty, wÄ™dliny, ciastka oraz produkty, które po otworzeniu powinny być przechowywane w lodówce, umieszczaj na Å›rodkowych półkach lub w górnej części lodówki. Temperatury w tej części urzÄ…dzenia – od 4 do 8°C – sprzyjajÄ… przechowywaniu tego typu produktów.

7. Świeże mięso i ryby przechowuj na dolnej półce.
To produkty, które wymagajÄ… najniższych temperatur – ok. 2°C. Takim miejscem w lodówce jest dolna półka znajdujÄ…ca siÄ™ tuż nad szufladami do warzyw i owoców.

8. Napoje, masło i musztardy przechowuj na wewnętrznej stronie drzwi.

To grupa produktów, która wymaga lekkiego chłodzenia. Temperatura w pojemnikach lub półkach na wewnętrznej stronie drzwi oscyluje w granicy 10°C.

9. Nie umieszczaj w lodówce gorącej żywności.
Temperatura wewnętrzna wzrośnie i zmusi agregat do bardzo wytężonej pracy, co oznaczać będzie zwiększony pobór energii.

10. Rozmrażaj regularnie lodówkę.
Nowoczesne lodówki wyposażone sÄ… w system „No Frost” umożliwiajÄ…cy automatyczne rozmrażanie siÄ™ urzÄ…dzenia.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Salceson ozorkowy czarny kalorie
Salceson ozorkowy czarny kalorie

Wersja do druku