By całość uczynić jeszcze bardziej interesującą, rodzynki można wcześniej namoczyć w alkoholu, na przykład w dobrym rumie lub brandy. Składniki:ciasto:3 jajka250 g mąki200 ml mleka3 łyżki oleju słonecznikowego150 ml wody sodowej2 łyżeczki cukrusólfarsz:120 g maku80 g cukru100 ml mleka2 torebki cukru waniliowego z prawdziwą waniliągarść rodzyneksólZ podanych składników wyrobić gładkie ciasto o kremowej konsystencji, odstawić na kilkanaście minut, na patelni lekko nasmarowanej tłuszczem smażyć z obu stron naleśniki.Mak zemleć, przełożyć do makutry, dołożyć cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli, dolewać stopniowo gorące mleko, ucierając kopyścią, dodać rodzynki, wymieszać. Farszem nadziewać naleśniki, składać w kopertę, smażyć na maśle na rumiano, podawać na gorąco posypane cukrem pudrem.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Koper włoski - właściwości

Wersja do druku