Dziczyzna w postaci mrożonej i takież grzyby dostÄ™pne sÄ… caÅ‚y rok, choć to bardzo sycÄ…ce danie polecam raczej na chÅ‚odniejsze miesiÄ…ce, których – na szczęście dla Å›mietany, boczku i lubiÄ…cych takÄ… kuchniÄ™ – jest w Polsce wiÄ™kszość. SkÅ‚adniki:600 g miÄ™sa z dzika bez koÅ›ci (Å‚opatka lub udziec)50 g masÅ‚a1 duża cebula2 Å‚yżeczki sÅ‚odkiej papryki w proszku100 g surowego wÄ™dzonego boczku250 g prawdziwków200 ml kwaÅ›nej Å›mietany1 pÅ‚aska Å‚yżka mÄ…kisólÅ›wieżo zmielony czarny pieprzMiÄ™so pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masÅ‚o, dodać startÄ… cebulÄ™, lekko zrumienić. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać paprykÄ™, wymieszać, postawić na ogniu, dodać miÄ™so, podlać odrobinÄ… gorÄ…cej wody, nieco posolić i popieprzyć, przykryć i dusić na maÅ‚ym ogniu do miÄ™kkoÅ›ci, w razie potrzeby dolewajÄ…c trochÄ™ wody. W osobnym naczyniu podsmażyć pokrojony w paski boczek, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby, posolić i dusić, aż sok, który puszczÄ…, odparuje. Dodać grzyby z boczkiem do miÄ™sa, a nastÄ™pnie Å›mietanÄ™ wymieszanÄ… z mÄ…kÄ…, zagotować, doprawić do smaku solÄ… i pieprzem, podawać z kluseczkami galuszka.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Boczek wędzony wartości odżywcze
Boczek wędzony biedronka kalorie
Troć wędzona kalorie

Wersja do druku