Przepis na porcje dla 4 osób. Czas przygotowania wynosi 30 minut + czas marynowania.

Składniki:


4 szt piersi z kaczki, 3 saszetki, 2 saszetki Irving Owocowy Las, 2-3 łyżki konfitury z borówek, 10 mrożonych malin, 50g masła, 2-3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 8szt owoców jałowca, 2 łyżeczki rozmarynu, pieprz, sól

Sposób przygotowania

Piersi z kaczki należy oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, rozmarynem, następnie skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 36 godz. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st na 15 min., przygotować sos - na patelnie wlać 300 ml mocnego naparu z herbaty, zredukować do 1/3 objętości, gotując kilkanaście min. Pod koniec dodać konfiturę, maliny, masło, doprawić do smaku. Piersi z kaczki kroić na cienkie plastry, podawać z sosem.



Podobne artykuły: