Probiotyki to odpowiednio wyselekcjonowane bakterie, głównie z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, które posiadają właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi. Wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej. Wspomagają trawienie, wspierają aktywność układu odpornościowego oraz chronią układ pokarmowy w trakcie terapii antybiotykowej.

Mikroflora Jelitowa

Zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej to najczęściej efekt niewÅ‚aÅ›ciwej diety, spożywania wysoko przetworzonej żywnoÅ›ci, używek, stresu czy kuracji antybiotykowej, ale również skutek starzenia siÄ™ organizmu – niekorzystne zmiany w ukÅ‚adzie pokarmowym pogÅ‚Ä™biajÄ… siÄ™ wraz z wiekiem. KonsekwencjÄ… zaburzonej stabilnoÅ›ci mikroflory jelitowej jest redukcja liczby i aktywnoÅ›ci dobroczynnych bakterii probiotycznych, która doprowadza do osÅ‚abienia Å›luzówki jelita i zwiÄ™kszenia jej przepuszczalnoÅ›ci, co z kolei sprzyja inwazji grzybów, wirusów, bakterii chorobotwórczych oraz może powodować biegunki, zaparcia i wzrost poziomu czynników chorobotwórczych i rakotwórczych w treÅ›ci jelita. Dlatego bardzo ważna jest codzienna dieta bogata w skÅ‚adniki probiotyczne (tzw. żywność funkcjonalna) oraz eliminacja czynników prowadzÄ…cych do zaburzenia pracy ukÅ‚adu pokarmowego. Zalecana jest także suplementacja probiotykami, które wspomagajÄ… przywrócenie wÅ‚aÅ›ciwego poziomu dobroczynnych bakterii i wzmacniajÄ… naturalnÄ… barierÄ™ ochronnÄ… mikroflory jelitowej.

Probiotyki

Probiotyki, czyli odpowiednio wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego i zbliżone do nich bifidobakterie przedostajÄ… siÄ™ w stanie żywym do jelita grubego, osiedlajÄ… siÄ™ tam, a nastÄ™pnie rozmnażajÄ…. Ich obecność oddziaÅ‚uje korzystnie na stan zdrowotny przewodu pokarmowego, a w konsekwencji na stan caÅ‚ego organizmu. Najważniejsze,  z punktu widzenia prozdrowotnego sÄ… bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium czyli bakterie fermentacyjne. Po okoÅ‚o 30 dniach codziennego stosowania zasiedlajÄ… one ukÅ‚ad trawienny na staÅ‚e – twierdzi prof. Marek Naruszewicz, przewodniczÄ…cy Polskiego Towarzystwa BadaÅ„ nad MiażdżycÄ…, i zdaniem wielu lekarzy specjalistów pozwalajÄ… leczyć niektóre schorzenia, wzmacniać ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy, opóźniać procesy starzenia i zapobiegać chorobom cywilizacyjnym. Ich funkcjÄ… jest tworzenie przeciwwagi dla bakterii szkodliwych lub potencjalnie szkodliwych, stanowiÄ…cych nieodÅ‚Ä…cznÄ… część mikroflory jelitowej (np. bakterie coli lub gnilne). SÄ… również odpowiedzialne za utrzymanie stabilnoÅ›ci mikroflory poprzez „przylepianie siÄ™” do Å›luzówki i w konsekwencji zmniejszenie szansy „przylepienia siÄ™” bakterii patogennych. Ponadto dziÄ™ki zdolnoÅ›ci do wytwarzania substancji dziaÅ‚ajÄ…cych hamujÄ…co a nawet zabójczo w stosunku do bakterii szkodliwych neutralizujÄ… bakterie patogenne. Tym samym tworzÄ… barierÄ™ dla czynników chorobotwórczych, antygenów pochodzÄ…cych z diety oraz innych szkodliwych substancji mogÄ…cych znaleźć siÄ™ w jelicie.

Dobroczynne działanie probiotyków

Prowadzone badania i obserwacje wykazały, że probiotyki mają szerokie zastosowanie kliniczne.

1. Probiotyki a odporność
•    Probiotyki uznawane sÄ… za istotny czynnik wspierajÄ…cy aktywność ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego. Korzystne oddziaÅ‚ywanie probiotyków na skÅ‚ad oraz stabilność mikroflory jelitowej pozwala utrzymać barierÄ™ dla bakterii chorobotwórczych, oraz stwarza dziaÅ‚anie bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do bakterii szkodliwych, co tym samym odciąża ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy od staÅ‚ej walki ze szkodliwymi substancjami, wywoÅ‚ujÄ…cymi infekcje. Ponadto niektóre bakterie probiotyczne nie tylko zapewniajÄ… prawidÅ‚owe funkcjonowanie organizmu, w tym ukÅ‚adu pokarmowego, ale również wspomagajÄ… leczenie wielu schorzeÅ„. BiorÄ… udziaÅ‚ w wytwarzaniu niektórych witamin np. z grupy B oraz peÅ‚niÄ… istotnÄ… rolÄ™ w przywracaniu równowagi organizmu po przebytych chorobach i infekcjach wirusowych.

2. Probiotyki a trawienie
•    Bakterie kwasu mlekowego biorÄ… udziaÅ‚ w procesie trawienia. ZapobiegajÄ… zaparciom oraz majÄ… wpÅ‚yw na dostÄ™pność biologicznÄ… i wchÅ‚anialność skÅ‚adników pożywienia.  
•    UczestniczÄ… w procesach rozkÅ‚adu toksycznych substancji, biorÄ… udziaÅ‚ w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu. OgraniczajÄ… również wchÅ‚anianie szkodliwego cholesterolu – badania przeprowadzone pod kier. Prof. Naruszewicza w Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie wykazaÅ‚y, że bakterie kwasu mlekowego obniżajÄ… poziom cholesterolu i fibrynogenu we krwi. Już po 6 tygodniach od dostarczania organizmowi leczniczych mikrobów stężenie tzw. zÅ‚ego cholesterolu zmniejsza siÄ™ Å›rednio o 10 %. Podobny efekt uzyskuje siÄ™ po leczeniu farmakologicznym. Bakterie te dziaÅ‚ajÄ… również przeciwzapalnie, dziÄ™ki czemu maleje poziom fibrynogenu, którego nadmiar przyczynia siÄ™ do agregacji pÅ‚ytek krwi, czyli ich zlepiania siÄ™, co z kolei sprzyja zakrzepom prowadzÄ…cym do zawaÅ‚u serca, zatoru pÅ‚uc lub udaru mózgu.
•    Przyjmowanie bakterii probiotycznych jest także skutecznym sposobem zapobiegania i leczenia szeregu niekorzystnych powikÅ‚aÅ„ ze strony przewodu pokarmowego takich jak: biegunki, zapalenia jelit, zatrucia pokarmowe oraz zespół jelita wrażliwego.

3. Probiotyki a antybiotyki

•    Probiotyki uaktywniajÄ… dziaÅ‚anie wielu leków.
•    Produkty z probiotykami sÄ… również polecane przez wielu lekarzy specjalistów podczas kuracji antybiotykowych. Doustnemu stosowaniu antybiotyków czÄ™sto towarzyszÄ… nieprzyjemne skutki uboczne. Antybiotyki niszczÄ… bowiem nie tylko szkodliwe, lecz także pożyteczne bakterie. Organizm nie potrafi sam dostatecznie szybko odnowić tych pożytecznych bakterii. Wskazane jest wiÄ™c ich uzupeÅ‚nianie z zewnÄ…trz w odpowiednich proporcjach  i dostatecznych iloÅ›ciach przez preparaty z probiotykami.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku