Przepis na 16 porcji. Czas przygotowania wynosi 40 minut.

Ciasto:

7 jajek
7 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
1 Budyń o smaku waniliowym WINIARY
250 g maku
1/4 szkl. mleka
100 g masła
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu
zapach migdałowy
bakalie

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Masę jajeczną delikatnie połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C przez około 15 minut. Ciasto zsunąć z blachy razem z papierem, zwinąć w roladę. Ostudzić.

Masa makowa:
Mak zalać wrzącą wodą i gotować 20 minut. Ostudzić, odsączyć i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Budyń rozprowadzić w mleku, połączyć z makiem i masłem. Mieszając zagotować. Dodać cukier, miód, zapach i bakalie. Wystudzić. Roladę rozwinąć, zdejmując delikatnie papier z ciasta, posmarować masą makową i powtórnie zwinąć. Posmarować polewą czekoladową, posypać orzechami. Chłodzić przez około 2 godziny.





Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku