Autorem przepisu jest Andrzej Polan, wielokrotnie utytułowany kucharz, szef kuchni hotelu Novotel Warszawa Airport, autor książki "Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana".

Składniki:

Åšmietana 500g
Pure z kasztanów 250g
Cukier 150g
Calvados 40ml
Żelatyna 40g
Jabłka 2szt

Jabłka kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy na patelni na koniec dodając połowę calvadosu. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody łączymy z puree kasztanowym i pozostałym calvadosem. Do masy dodajemy śmietanę w trzech porcjach. Masę wstawiamy do lodówki.

MigdaÅ‚y     100g
Herbatniki czekoladowe 1op.
Masło 50g

Herbatniki miksujemy z migdałami na drobny proszek. Dodajemy masło. Z powstałej masy wylepiamy dno foremki. Wylewamy tężejący mus do połowy formy. Wkładamy porcje smażonych jabłek. Dopełniamy musem foremki. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.