Autorem przepisu jest Andrzej Polan, wielokrotnie utytułowany kucharz, szef kuchni hotelu Novotel Warszawa Airport, autor książki "Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana". Składniki:

Filet halibuta 500g
Oliwa z oliwek    3 Å‚yżki
Olej sezamowy    1 Å‚yżka
Sos sojowy 2 łyżki
Cytryna     1sztuka
Ziarna sezamu 2łyżki
Szczypta cukru,
Imbir świeży,
Sól, biały pieprz
koperek

Filety ryby wstawiamy do zamrażalnika, żeby stwardniały. Sos sojowy łączymy z utartą skórką z cytryny oraz sokiem. Dodajemy imbir, cukier i biały pieprz. Dodajemy oliwę z oliwek i olej sezamowy. Szyjki rakowe marynujemy w zalewie zrobionej z wody, soku cytrynowego, cukru i dużej ilości kopru. Filety kroimy na bardzo cienkie plastry, rozkładamy na talerzu lub tafli lodu. Polewamy sosem, posypujemy szyjkami rakowymi. Lekko oprószamy sezamem.