Święta bez makowca? To niemożliwe! To tradycyjne ciasto zagości w te święta na każdym stole, dlatego tak ważny jest dobry przepis. W związku z tym przedstawiamy ciekawą propozycję do wykorzystania.

Składniki:

Masa makowa Bakalland
1 szklanka mÄ…ki pszennej
¼ szklanki mleka (60 ml)
50 g margaryny
2 żółtka15 g drożdży
2 łyżki cukru
0,5 łyżki oleju
Szczypta soli
Cukier waniliowy

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, po kilkunastu minutach dodajemy pozostaÅ‚e skÅ‚adniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczonÄ… margarynÄ™ i odstawiamy do wyroÅ›niÄ™cia. MasÄ™ makowÄ… Bakalland rozprowadzamy na rozwaÅ‚kowanym na prostokÄ…tny placek cieÅ›cie. NastÄ™pnie rolujemy placek z masÄ… makowÄ… i zawijamy w pergamin posmarowany margarynÄ…. Pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez okoÅ‚o  40 - 50 minut.

fot. Thermomix



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku