Porcja dla 4-6 osób. Czas przygotowania wynosi 1 godzinę.

Składniki:

100 ml wody
120 g cukru
50 g cukru pudru
3 jaja
3 żółtka
4 łyżeczki esencji pomarańczowej
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka startej skórki z pomarańczy

Przyprawa do kawy i deserów w młynku KAMIS

Sposób przygotowania:

Cukier wymieszać z wodą i gotować w rondelku do uzyskania jasnego karmelu. Rozlać do foremek warstwę ok. 0,5 cm. Jaja wymieszać z żółtkami, dodać cukier puder, esencje pomarańczową, utrzeć na jednolitą masę. Mleko, śmietankę i skórkę z pomarańczy gotować na małym ogniu 5 minut. Całość powoli dodać do ubitych jaj. Tak przygotowana masę wlać powoli do foremek z karmelem. Wstawić do naczynia wypełnionego wodą i piec w temp. 120 st. około 20 minut, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Mus pomarańczowy podawać oprószony przyprawą do kawy i deserów.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku