"Katarzynki", "Serca w czekoladzie", nadziewane, glazurowane - wszystkie jednakowo smakowite i aromatyczne. Mowa o piernikach - jednych z najstarszych i najbardziej popularnych przysmaków goszczących na świątecznych stołach. Aby uprzyjemnić czas przedświątecznych przygotowań, Galeria Krakowska zaprasza rodziców i dzieci do wspólnego wypiekania pierników.

Warsztataty prowadzone bÄ™dÄ… przez mistrza piernikarskiego i wiedźmÄ™ korzennÄ… z Å»ywego Muzeum Piernika z Torunia, potrwajÄ… od 4 do 23 grudnia. W tym czasie 5 i 6 grudnia do Galerii Krakowskiej zawita również inny dÅ‚ugo wyczekiwany gość - Å›wiÄ™ty MikoÅ‚aj  z workiem peÅ‚nym upominków. „Dzieci, które wezmÄ… udziaÅ‚ w warsztatach piernikarskich na terenie Galerii Krakowskiej nauczÄ… siÄ™ od podstaw techniki wyrabiania i wypiekania Å›wiÄ…tecznych pierników - przesiewania mÄ…ki, ubijania korzeni w moździerzu, ksztaÅ‚towania ciasta  w formy, a wszystko to w atmosferze zabawy” - mówi Andrzej Olszewski mistrz piernikarski z Muzeum Piernika w Toruniu. Podczas pokazów mali piernikarze samodzielnie stworzÄ… i wypiekÄ… pierniki w sposób, w jaki przed 500 laty piekli je legendarni toruÅ„scy piernikarze. Wiedźma korzenna opowiadać bÄ™dzie stare podania ludowe zwiÄ…zane z piernikiem. DziÄ™ki poznaniu tajników wiedzy piernikarskiej, leżakowanie, dotÄ…d rozpoznawane przez przedszkolaki jako poobiednia drzemka, teraz kojarzone bÄ™dzie jako proces dojrzewania każdego smakowitego piernika!
PrzedÅ›wiÄ…teczne wypiekanie pierników w Galerii Krakowskiej potrwa do Wigilii.  Warsztaty bÄ™dÄ… odbywaÅ‚y siÄ™ codziennie na poziomie -1 koÅ‚o sklepu Smyk. Od 5 do 6 grudnia dzieci spotkajÄ… siÄ™ ze Å›wiÄ™tym MikoÅ‚ajem, od którego dostanÄ… drobne upominki, i z którym bÄ™dÄ… mogÅ‚y zrobić sobie pamiÄ…tkowe zdjÄ™cie.

Pierniki – Å›wiÄ…teczne przysmaki

Nazwa tego jednego z najpopularniejszych ciast wywodzi siÄ™ od staropolskiego sÅ‚owa „pierny", czyli pieprzny, ponieważ wedÅ‚ug dawnych receptur do pierników dodawano również pieprz. Nie jest wiÄ™c przypadkiem, iż piernik w jÄ™zyku niemieckim nazywa siÄ™ Pfefferkuchen, po szwedzku zaÅ› Pepparkokor. Jednak czasy siÄ™ zmieniÅ‚y, a wraz z nimi piernik, który dziÅ› ma być przede wszystkim sÅ‚odki i pachnÄ…cy – zamiast pieprzem lepiej przyprawić go wiÄ™c miodem, cynamonem, imbirem, gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ… lub anyżem.

Stary jak piernik

W przysÅ‚owiu tym kryje siÄ™ sporo prawdy. Pierniki zyskaÅ‚y bowiem popularność nie tylko z powodu niezaprzeczalnych walorów smakowych, ale również ze wzglÄ™du na swojÄ… „dÅ‚ugowieczność”, którÄ… zawdziÄ™czajÄ… m.in. wsadowi z przypraw korzennych. PrawidÅ‚owo wyrobiony i wypieczony piernik, przechowywany w zimnym i suchym miejscu, może przetrwać nawet kilka miesiÄ™cy. DziÄ™ki temu, w Å›redniowieczu byÅ‚ popularnym towarem eksportowym oraz czÄ™stym podarkiem dla przybywajÄ…cych
z daleka goÅ›ci. Pierwsze pierniki pojawiÅ‚y siÄ™ już w XIII wieku w Toruniu, zaÅ› wypiekiem tych ciast zajmowaÅ‚y siÄ™ specjalne cechy rzemieÅ›lnicze, strzegÄ…ce skrzÄ™tnie tajników piernikarskiej wiedzy. Jednak nie tylko ToruÅ„ posiada tak dÅ‚ugÄ… tradycjÄ™ piernikarskÄ…. ŹródÅ‚a podajÄ…, iż pierwszy cech piernikarski powstaÅ‚ w Krakowie, zaÅ› na Lubelszczyźnie do dziÅ› żywa jest tradycja ofiarowywania pannie mÅ‚odej w dniu Å›lubu surowego ciasta w ozdobnym naczyniu, które ma przynieść jej szczęście i bogactwo - pod warunkiem, że ofiarowanego ciasta wypiecze ona potem pyszny piernik.  Rodzajów pierników jest bardzo wiele, gdyż tradycyjnie pieczono go niemal na każde Å›wiÄ™to w kalendarzu obrzÄ™dowym oraz uroczystoÅ›ci lokalne. Ciasto wyrabiano w okresie adwentu. Na Å›wiÄ™tej Katarzyny pieczono „katarzynki” w ksztaÅ‚cie serc, na Å›wiÄ™tego MikoÅ‚aja „mikoÅ‚ajki”, zaÅ›  na Å›wiÄ™ta Bożego Narodzenia duże pierniki na stół Å›wiÄ…teczny oraz anioÅ‚ki i diabeÅ‚ki choinkowe. Piernikowe baranki i zajÄ…czki przygotowywane byÅ‚y na Wielkanoc.

Pyszne i zdrowe

Tradycyjny piernik to jeden z nielicznych słodyczy, posiadający wyśmienity smak i walory zdrowotne, które zawdzięcza wspomnianemu już wcześniej bogactwu przypraw korzennych. Uśmierzają one dolegliwości związane z nerwicą, schorzenia przewodu pokarmowego, serca i niedokrwistości. Dobrze więc, w okresie świątecznego objadania się nie zapomnieć o postawieniu na stole starego, dobrego, tradycyjnego piernika.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku