Cierpisz na zgagę, odczuwasz nudności i bóle żołądka? Dolegliwości układu pokarmowego dotykają wiele osób. Dlatego niektóre środki jak krople żołądkowe czy preparaty na zgagę na stałe zagościły w domowych apteczkach. Obok tradycyjnych lekarstw warto uzupełnić ją także o zyskujący coraz większą popularność na świecie i w Polsce miód Manuka ceniony ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne, dzięki którym niosą ulgę w chorobach żołądka.

Helicobacter pylori – groźny przeciwnik

Dolegliwości układu pokarmowego mogą być bardzo uciążliwe. Obawa o reakcję żołądka na pożywienie sprawia, że nie jesteśmy w stanie delektować się nawet najlepszymi posiłkami. Często także konieczna jest rezygnacja z wielu potraw. Przyczyną wielu chorób układu pokarmowego i jelit m.in. wrzodów żołądka i dwunastnicy czy zapalenia żołądka jest niewłaściwa dieta oraz stres i groźne bakterie, takie jak Helicobacter pylori. Wrzody są jednym z poważniejszych i częstszych problemów układu pokarmowego. Szacuje się, że 65-80% przypadków wrzodów żołądka wywołanych jest przez bakterię Helicobacter pylori. Ta groźna bakteria, odkryta w 1982 roku przez australijskich naukowców, może powodować także inne choroby, takie jak zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jest także jednym z najgroźniejszych czynników sprzyjających rozwojowi raka żołądka. Helicobacter pylori najczęściej uaktywnia się w organizmie jesienią i wiosną, dlatego już teraz warto zadbać o żołądek nim pojawią się dolegliwości związane z zakażeniem i konieczne będzie zastosowanie terapii antybiotykowej.

Bakteriobójczy miód Manuka

Ulgę w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego i jelit przynieść mogą różne preparaty dostępne w aptece, a także środki naturalne. Ostatnio coraz większą popularność, jako skuteczny środek pomagający w tych problemach, nie tylko na świecie ale i w Polsce zyskują nowozelandzkie miody Manuka. Miody te, wytwarzane z nektaru kwiatów krzewu herbacianego Manuka, odznaczają się szczególnymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwgrzybiczymi, a także antybakteryjnymi. Produkty z Manuki, dzięki zawartości dietetycznego, aktywnego składnika methylglyoxalu (oznaczanego symbolem MGO), wspomagają leczenie wielu chorób, m.in. takie jak zespól jelita drażliwego, wrzody żołądka, a także zakażenia różnymi bakteriami, w tym również Helicobacter pylori.

„Współczesna medycyna oferuje wiele możliwoÅ›ci leczenia dolegliwoÅ›ci ukÅ‚adu pokarmowego i jelit. W niektórych przypadkach tradycyjna terapia farmakologiczna nie jest wystarczajÄ…co skuteczna. Dlatego też specjaliÅ›ci coraz częściej zalecajÄ… swoim pacjentom wspomaganie leczenia Å›rodkami naturalnymi. Tak jest też w przypadku miodów Manuka, które osobiÅ›cie polecam swoim pacjentom. PrzynoszÄ… one ulgÄ™ np. w zgadze, ale także pomagajÄ… zwalczać Helicobacter pylori. Należ jednak pamiÄ™tać, że miody te nie sÄ… lekiem ani substytutem leku, dlatego nie mogÄ… być stosowane jako jedyna forma leczenia. Ważne jest by pacjent na staÅ‚e byÅ‚ pod opiekÄ… lekarza specjalisty” – przekonuje dr Krystyna Podgórska, specjalista chorób wewnÄ™trznych, CzÅ‚onek ZarzÄ…du Polskiego Towarzystwa Lekarskiego.

Miody Manuka należą do szczególnej kategorii produktów żywnoÅ›ciowych. Ze wzglÄ™du na dużą zawartość methylglyoxalu, zaliczane sÄ… do tzw. żywnoÅ›ci funkcjonalnej, która ma istotny wpÅ‚yw na zdrowie. SÄ… to naturalne produkty, których dziaÅ‚anie prozdrowotne zostaÅ‚o potwierdzone odpowiednimi badaniami. Miody Manuka zawierajÄ… różne iloÅ›ci aktywnego skÅ‚adnika methylglyoxalu, który odpowiada za dobroczynny wpÅ‚yw na organizm.  Im wiÄ™ksze stężenie aktywnego skÅ‚adnika w miodach Manuka, tym ich dziaÅ‚anie antybakteryjne jest silniejsze. Pozwala to dobrać produkt z odpowiednim stężeniem, w zależnoÅ›ci od indywidualnych potrzeb. Obecnie najczęściej wybieranymi przez polskich konsumentów typami miodów sÄ… miód Manuka MGO 400+ i MGO 550+, odznaczajÄ…ce siÄ™ najwyższymi wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciami antybakteryjnymi. Miody te zalecane sÄ… szczególnie w poważniejszych dolegliwoÅ›ciach, takich jak problemy z ukÅ‚adem pokarmowym, w tym zakażeniach bakteriÄ… Helicobacter pylori.







Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku