W ten jesienno-zimowy czas szczególnie potrzebujemy skutecznego sposobu na rozgrzanie. Pomimo tego, że w naszym kraju jak na razie nie odnotowaliśmy diametralnych spadków temperatur, czasem nawet kilkuminutowe oczekiwanie na tramwaj potrafi nas wprowadzić w stan uczucia wychłodzenia.

Zimny wiatr, zacinający deszcz to w tym okresie żywioły, które chcą nas zaatakować i stać się przyczyną przeziębienia. Mamy jednak sposób jak się im nie dać! A mianowicie codziennie wieczorem wypita przez nas szklanka rozgrzewającej, korzennej herbaty może nas skutecznie rozgrzać i uchronić przed chorobą.

Gdy na dworze jest zimno zaraz po powrocie do domu chwytamy za kubek ciepłej herbaty z cytryną, wierząc, że pomoże nam się rozgrzać i sprawi, że lepiej się poczujemy. Okazuje się jednak, że cytryna w przeciwieństwie do naszych wyobrażeń ma właściwości ochładzające organizm. Jej składniki rozszerzają naczynia krwionośne, przez co po kilku minutach po wypiciu herbaty z cytryną odczuwamy ponownie zimno.

Najlepszym dodatkiem do rozgrzewającego trunku są przyprawy korzenne, zioła a także rum. Najczęściej używane do herbaty przyprawy to m.in.: imbir, goździki, kardanom, gałka muszkatołowa, cynamon, chili, szafran czy kminek. Składniki, jakie zawierają poprawiają przemianę materii i w ten sposób pobudzają komórki w organizmie do produkcji energii, potrzebnej do działania.

Herbatki ziołowe są również bardzo dobrą alternatywą. Stosowane od wielu lat przez nasze babcie nigdy nie zawodziły w leczeniu przeziębienia czy grypy. Najbardziej popularny jest napar z lipy. Uspokaja, ułatwia zasypianie, ma działanie rozgrzewające oraz łagodzące stany zapalne gardła. Do naparu możemy dodać soku z malin, by dodatkowo zwiększyć jego dobroczynne działanie. Równie dobrze działa herbatka z lipy z dodatkiem rumianku, kwiatu czarnego bzu i miodu. Dla wzmocnienia organizmu warto także sięgnąć po herbatę z dzikiej róży, która zawiera sporo witaminy C, A, E, K, P i witaminy z grupy B. Wzmocni organizm i zwiększy naszą odporność. Podobnie zbawienne są napary z owoców czarnego bzu. Z kolei napar z liści mięty, szałwii, bazylii, majeranku i miodu stosowany jest od lat przez Arabów, którzy w ten sposób walczą z infekcjami.

Podsuwamy kilka pomocnych przepisów do wykorzystania w jesienną pogodę:

1. Rozgrzewająca herbata imbirowa


Składniki:
•    Filiżanka wody
•    Ok. 1 cm korzenia imbiru (starty na tarce lub drobno pokrojony)
•    Łyżka miodu
•    Plasterek cytryny

Sposób przygotowania:
Imbir gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Odcedzić i posłodzić miodem oraz dodać plasterek cytryny lub łyżkę soku wygniecionego z cytryny.

2. Rozgrzewająca herbatka z cynamonem, goździkami, imbirem

Składniki:
•    herbata czarna liściasta
•    2 cm imbir (najlepiej korzeń)
•    2 goździki
•    szczypta cynamonu
•    cukier
•    (można dodać plasterki świeżych lub suszonych jabłek
•    sok z cytryny)

Sposób przygotowania
Herbatę zalać wrzątkiem. Dodać pozostałe składniki. Jeśli imbir zetrzemy na tarce zamiast pokroić w plasterki będziemy mieli herbatę o ostrzejszym smaku.

3. Rozgrzewająca herbatka imbirowa

Składniki:
•    3 łyżki drobno startego korzenia imbiru
•    4 łyżki cukru lub miodu najlepiej lipowego
•    1 cytryna
•    1 mała pomarańcza
•    3 łyżki posiekanych liści świeżej mięty (niekoniecznie
•    pieprz

Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy 3 szklanki wody, dorzucamy imbir i miętę. Rozkręcamy ogień i na dużym gotujemy przez jakieś 10 minut. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy miód . Teraz pora na cytrynę i pomarańczę - owoce kroimy na pół i wyciskamy sok do rondla. I to z powrotem na palnik  na 30 sekund. Na koniec dorzucamy szczyptę pieprzu i mieszamy. Przez drobne sitko napar wlewamy do kubków.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku