Dzisiaj mamy dla Was kolejny przepis inspirowany lodami bakaliowymi. W sam raz do przygotowania w weekend! Podajemy składniki na cztery porcje.

Składniki:

4 gruszki (jeśli są małe może być ich 8)
500 ml półwytrawnego czerwonego wina
laska cynamonu
100 g cukru
lody Algida Åšmietankowa Bakalia

Wykonanie:

Gruszki umyć, obrać cienko ze skórki zostawiając ogonki. Wino zagotować z cukrem i laską cynamonu, do gorącego wina włożyć gruszki i gotować na małym ogniu 15 minut, tak aby gruszki były ugotowane, jednak zwarte. Wyjąć delikatnie gruszki i pozostawić do wystygnięcia. Z wina wyjąć laskę cynamonu i dalej gotować aż zgęstnieje. Gruszki przeciąć na wysokości 2/3, delikatnie wydrążyć łyżeczką. Do środka nałożyć lody, zamknąć przykrywką z ogonkiem. Podawać od razu z gorącym sosem z wina lub zamrozić i wyjąć 10-15 minut przed podaniem, sos podgrzać.

Smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku