Jesień wyprowadza nas z lata i przygotowuje do zimy. Raz kusi ostatnimi ciepłymi promieniami słońca, by za chwilę ochłodzić listopadowym, zimnym porankiem. O tej porze roku zarówno z zachwytem spoglądamy na bogactwo i piękno jesiennych kolorów, jak i refleksyjnie skupiamy się na obowiązkach.

Czy jesieniÄ… powinniÅ›my wykluczyć z naszej diety lody? Zdaniem ekspertów lody sÄ… przekÄ…skÄ…, którÄ… można jeść przez caÅ‚y rok i bÅ‚Ä™dnie postrzegane sÄ… przez Polaków jako najwiÄ™kszy kaloryczny „grzech”. Zatem jeÅ›li dopada CiÄ™ ponury nastrój jesieniÄ…, zamiast ciasta wybierz  deser z lodami Å›mietankowymi albo owocowymi sorbetami.

Przepis dla czterech osób.

Składniki:

6 pomarańczy
½ litra lodów Algida  Åšmietankowa Czekolada
100 g brÄ…zowego cukru

Wykonanie:

Wszystkie pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć. Obrać skórkę z dwóch, pokroić w grubą kostkę. Z brązowego cukru i 4 łyżek wody ugotować syrop, wrzucić do niego skórkę cytrynową i gotować ciągle mieszając, aż całość będzie gęsta i lśniąca. W pozostałych 4 pomarańczach odciąć górę, wydrążyć miąższ uważając żeby nie przeciąć skórki. Wymieszać lody z kandyzowaną skórką i od razu nakładać do wydrążonych pomarańczy. Przykryć górą. Można podawać od razu lub włożyć do lodówki do ponownego zamrożenia i wyjąć jak będą goście.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii majÄ… lody zielona budka

Wersja do druku