Smak herbaty zależy od rodzaju wody, której używamy do jej zaparzania. Aby zachować naturalny aromat herbacianych liÅ›ci, do przygotowania tego napoju należy wykorzystywać wodÄ™ miÄ™kkÄ…. JeÅ›li woda kranowa jest twarda lub ma zapach chloru – należy jÄ… przefiltrować.

Twarda woda kranowa utrudnia proces parzenia herbaty i kawy oraz jest przyczyną powstawania na herbacie ciemnych, oleistych plan, które nadają jej gorzki, nieprzyjemny smak. Plamy te łatwo zauważyć na ściankach kubków i filiżanek, w których przygotowano napój.

Filtrując wodę kranową sprawiamy, że woda pozbawiona jest odpowiedzialnych za jej twardość związków wapnia i magnezu. Dzbankowe filtry do wody kranowej BRITA usuwają podczas okresu używalności wkładu średnio około 50% twardości wody kranowej. Jest to ilość absolutnie wystarczająca do zahamowania narastania kamienia w urządzeniach podgrzewających wodę i do przygotowania smaczniejszych napojów i posiłków. Co więcej, filtrując wodę kranową zmniejszamy także ilość zawartego w wodzie kranowej chloru, który jest sprawcą nieprzyjemnego, psującego aromat gorących napojów zapachu.







PRZEPISY NA HERBATĘ


Rozgrzewająca herbata z pomarańczami
Składniki:
•    czarna herbata (w torebce lub liÅ›ciasta)
•    1 lub 2 Å‚yżeczki miodu
•    szczypta cynamonu
•    3 goździki
•    3 krążki pomaraÅ„czy ze skórkÄ…


Sposób przygotowania:
W osobnym naczyniu zaparz herbatÄ™ zalewajÄ…c jÄ… wodÄ… filtrowanÄ… BRITA. DziÄ™ki temu herbata zaparzy siÄ™ lepiej, nie bÄ™dzie na niej oleistego, gorzkiego osadu i bÄ™dzie miaÅ‚a przejrzysty kolor. Do dużego kubka wsadź 3 krążki pomaraÅ„czy (przed pokrojeniem pomaraÅ„czy sparz jÄ… gorÄ…cÄ… wodÄ…), posyp je cynamonem i dodaj goździki. Zalej wszystko herbatÄ…. JeÅ›li lubisz herbatÄ™ sÅ‚odkÄ… – dodaj do smaku miód.


WzmacniajÄ…ca herbata zielona z imbirem
Składniki:
•    zielona herbata (w torebce lub liÅ›ciasta)
•    1 cm korzenia imbiru
•    1 lub 2 Å‚yżeczki miodu


Sposób przygotowania:
Zaparz herbatÄ™ w dzbanku zalewajÄ…c jÄ… wodÄ… filtrowanÄ… BRITA (pamiÄ™taj aby woda byÅ‚a gorÄ…ca ale nie wrzÄ…ca). DziÄ™ki filtrowanej wodzie herbata zaparzy siÄ™ lepiej, nie bÄ™dzie na niej oleistego, gorzkiego osadu i bÄ™dzie miaÅ‚a przejrzysty kolor. Zetrzyj drobno na tarce imbir, dodaj go do dzbanka z herbatÄ…, kiedy bÄ™dzie już zaparzona i poczekaj 1 minutÄ™. Gotowy napój nalej do filiżanki lub kubka. JeÅ›li lubisz herbatÄ™ sÅ‚odkÄ… – dodaj do smaku miód.


Herbata lipowa z sokiem malinowym na przeziębienie

Składniki:
•    herbata lipowa (w torebce)
•    1 lub 2 Å‚yżeczki soku malinowego


Sposób przygotowania:
Zaparz herbatę lipową w dzbanku zalewając ją wodą filtrowaną BRITA. Dzięki temu herbata zaparzy się lepiej, nie będzie na niej oleistego, gorzkiego osadu i będzie miała przejrzysty kolor. Gotowy napój przelej do filiżanki lub kubka i dodaj 1 lub 2 łyżeczki soku malinowego.


Rozgrzewająca herbata z wiśniami i bakaliami na deser

Składniki:
•    czarna herbata (w torebce lub liÅ›ciasta)
•    1 lub 2 Å‚yżeczki miodu
•    50 ml nalewki wiÅ›niowej
•    5 wiÅ›ni z zalewy
•    3 migdaÅ‚y
•    2 suszone morele
•    5 rodzynek suÅ‚taÅ„skich
•    kawaÅ‚ki orzechów wÅ‚oskich lub laskowych


Sposób przygotowania:
W osobnym naczyniu zaparz herbatÄ™ zalewajÄ…c jÄ… wodÄ… filtrowanÄ… BRITA. DziÄ™ki temu herbata zaparzy siÄ™ lepiej, nie bÄ™dzie na niej oleistego, gorzkiego osadu i bÄ™dzie miaÅ‚a przejrzysty kolor. Do wysokiej szklanki nałóż wiÅ›nie, pokrojone w drobnÄ… kostkÄ™ morele, rodzynki, migdaÅ‚y i orzechy (przed dodaniem migdałów i orzechów sparz je gorÄ…cÄ… wodÄ… i obierz ze skórki) i dodaj wiÅ›niówkÄ™. Zalej wszystko herbatÄ…. JeÅ›li lubisz herbatÄ™ sÅ‚odkÄ… – dodaj do smaku miód.






Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku