Perfekcyjnym uzupełnieniem deseru Kheer jest herbata Lipton Bangalore Palace. Zawarte w niej kawałki skórki pomarańczy tworzą doskonałą kompozycję smakową z owocem mango. Lipton Bangalore Palace to mieszanka czarnej herbaty oraz skórki pomarańczy, uchwycona w delikatnej torebce piramidce. Odkryjesz z nią przyjemność, która przywołuje na myśl magię i tajemnicę Indii.

Składniki:

•    1/2 szklanki ryżu (najlepiej carlose)
•    3 szklanki mleka w proszku
•    1/3 szklanki cukru pudru
•    6 strÄ…ków nasiennych kardamonu, rozgniecionych
•    1/4 Å‚yżeczki cynamonu mielonego
•    1/4 szklanki rodzynek posiekanych
•    3 duże mango, pokrojone
•    1/3 szklanki pÅ‚atków migdaÅ‚owych, prażonych
•    1/3 szklanki Å›mietanki

Jak przygotować indyjski deser Kheer?

OpÅ‚ucz ryż pod zimnÄ… wodÄ…. NastÄ™pnie umieść go w Å›rednim rondlu z wrzÄ…tkiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut bez przykrycia. DokÅ‚adnie odcedź. PoÅ‚Ä…cz w dużym rondlu mleko, cukier, kardamon oraz cynamon i doprowadź  do wrzenia. Dodaj ryż, zmniejsz ogieÅ„ i gotuj 20 min na wolnym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszajÄ…c, aż ryż wchÅ‚onie wiÄ™kszość mleka. Zdejmij z ognia. Dodaj rodzynki, mango i poÅ‚owÄ™ pÅ‚atków migdałów. Podawaj posypane pozostaÅ‚ymi migdaÅ‚ami i polane Å›mietankÄ….

Smacznego!  



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ryż z jabłkami przepis babci

Wersja do druku