Smak indyjskich lodów Kulfi idealnie uzupeÅ‚ni herbata Lipton Indian Chaï, którÄ… możesz podawać także schÅ‚odzonÄ…. Takie poÅ‚Ä…czenie stanowi idealny zestaw na letnie dni. Lipton Indian Chaï to tradycyjna indyjska herbata Assam z dodatkiem przypraw korzennych, jabÅ‚ka, cynamonu i imbiru, uchwycona w delikatnej torebce piramidce sprawi, że zasmakujesz w Indiach, wyjÄ…tkowych i peÅ‚nych egzotyki.

Składniki na lody Kulfi:

•    3 szklanki mleka w proszku
•    3/4 szklanki Å›mietanki
•    6 strÄ…czków nasiennych kardamonu, rozgniecionych
•    1/4 Å‚yżeczki nitek szafranu, pokruszonych
•    1/3 szklanki cukru pudru
•    1/3 szklanki orzeszków pistacjowych, prażonych, drobno posiekanych

Jak przygotować indyjskie lody Kulfi?

W dużym rondlu wymieszaj mleko, Å›mietankÄ™, dodaj strÄ…czki kardamonu i szafran, a nastÄ™pnie doprowadź do wrzenia. Natychmiast zmniejsz pÅ‚omieÅ„ i gotuj 10 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, czÄ™sto mieszajÄ…c, aż pÅ‚yn zmniejszy objÄ™tość  do okoÅ‚o 3 szklanek. Dosyp cukier i mieszaj, aż siÄ™ rozpuÅ›ci. Zostaw do ostygniÄ™cia. Przelej przez sitko do dużej miski, usuÅ„ strÄ…czki kardamonu. Wrzuć orzeszki pistacjowe. Rozlej kulfi do szeÅ›ciu foremek o objÄ™toÅ›ci 1/2 szklanki, przykryj wszystkie foliÄ… spożywczÄ… i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Przed podaniem przełóż lody do miseczek i podawaj ze Å›wieżymi owocami i posiekanymi pistacjami.

Smacznego!  


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku