Porcje dla czterech osób. Czas przygotowania wynosi 25 minut.

Składniki:

250 g bagietki (z poprzedniego dnia)
2 jajka (rozmiar M)
80 ml mleka
1 paczka cukru wanilinowego
150 ml mleka
5 łyżki sklarowanego masła
2 łyżki brązowego cukru do posypania

Na sos z cranberries:
starta skórka i sok z 1 limetki z uprawy organicznej
4 łyżki dżemu z cranberries (żurawin amerykańskich)
1–2 Å‚yżki soku z cranberries (żurawin amerykaÅ„skich)
50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Przygotowanie
:

Bagietkę pokroić na kromki. W głębokim talerzu utrzeć jajka z mlekiem i cukrem wanilinowym. Zanurzyć z nich kromki bagietki. Masło rozgrzewać porcjami na teflonowej patelni. Bagietki smażyć na maśle z obu stron na złotobrązowy kolor. Wszystkie składniki sosu włożyć do małego garnka i zagotować. Tosty francuskie posypać brązowym cukrem i podawać z sosem.

Wartości odżywcze jednej porcji ok.
Wartość energetyczna: 456 kcal, 1909 kJ Białko: 8,9 g Tłuszcz: 17,3 g Węglowodany: 67 g


Dżem z cranberries
W garnku wymieszać 1 paczkę (342 g) świeżych cranberries z sokiem z 1 pomarańczy, 200 g cukru żelującego (2:1) i jedną pokrojoną laską wanilii. Pozostawić na kilka godzin. Następnie ciągle mieszając intensywnie gotować przez 3 minuty. Szybko wlać do zakręcanych słoików. Zakręcić słoiki i postawić je na kilka minut do góry dnem.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma jajecznica z 5 jajek

Wersja do druku