Przepis na cztery porcje. Czas przygotowania deseru wynosi 30 minut + czas chłodzenia.

Składniki:

2 kwaskowate jabłka
500 ml soku z cranberries (żurawin amerykańskich)
pół laski wanilii
1 mała laska cynamonu
50 g cukru
40 g skrobi spożywczej
80 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Na sos waniliowy:

500 ml mleka
2 łyżki skrobi spożywczej
pół laski wanilii
50 g cukru
4 świeże żółtka (rozmiar M)


Przygotowanie:

JabÅ‚ka umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, obrać i pokroić. Sok z cranberries wlać do rondla. Dodać pokrojone jabÅ‚ka. LaskÄ™ wanilii przekroić wzdÅ‚uż na pół, usunąć miąższ, który razem z Å‚upinÄ… wrzucić do rondla. Dodać cynamon i cukier. Zagotować powoli i gotować na maÅ‚ym ogniu przez 4–6 minut. SkrobiÄ™ rozprowadzić maÅ‚Ä… iloÅ›ciÄ… wody i zmieszać z sokiem. Dodać cranberries i zagotować raz, stale mieszajÄ…c. Kisiel żurawinowy odstawić do ostygniÄ™cia. Odlać 100 ml mleka i zmieszać ze skrobiÄ…. PozostaÅ‚Ä… część mleka przelać do rondla. LaskÄ™ wanilii przekroić wzdÅ‚uż na pół, usunąć miąższ, który wrzucić razem z Å‚upinÄ… do mleka. Mleko gotować na maÅ‚ym ogniu przez 3–5 minut. Wyjąć Å‚upinÄ™. Do mleka dodać cukier i rozprowadzonÄ… skrobiÄ™, wymieszać, zagotować raz, stale mieszajÄ…c. Żółtko roztrzepać z odrobinÄ… sosu waniliowego i dodać do sosu mieszajÄ…c ubijaczkÄ… do piany. Pozostawić do ostygniÄ™cia. Kisiel żurawinowy podawać z sosem waniliowym.


Wartości odżywcze jednej porcji ok.:
Wartość energetyczna: 545 kcal/2284 kJ Białko: 8,9 g Tłuszcz: 11,6 g Węglowodany: 100 g




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kcal ma cały kisiel

Wersja do druku