Wielkie grillowanie aż serce rośnie
Prosto, szybko i... tłusto
Spontanicznie organizowane imprezy, na których królujÄ… rarytasy kuchni „z piekÅ‚a rodem”... KieÅ‚basa, kaszanka, karkówka, a wszystko z dodatkiem ketchupu, musztardy i oczywiÅ›cie piwa. Gdy tylko pogoda zafunduje nam kilka sÅ‚onecznych dni, chÄ™tnie rozpalamy żar pod rusztem i caÅ‚ymi godzinami ucztujemy z bliskimi, co jakiÅ› czas siÄ™gajÄ…c po kolejnÄ… smakowicie wyglÄ…dajÄ…cÄ… kieÅ‚baskÄ™... Nawet jeÅ›li zwolennicy grillowania twierdzÄ…, że to najzdrowsza forma przyrzÄ…dzania potraw, bo pieczone kawaÅ‚ki miÄ™sa wskutek wytapiania siÄ™ z nich tÅ‚uszczu same „tracÄ… kalorie”, to w ogólnym rozrachunku, nam kalorii nie ubywa, lecz wrÄ™cz przeciwnie – skutkuje odkÅ‚adaniem siÄ™ dodatkowych zbÄ™dnych kilogramów.
Rytualna ceremonia
O ile sama tradycja spÄ™dzania wolnego czasu przy grillu jest popularna od niedawna, to samo spożywanie pieczonych potraw znamy już od wieków. Wyprawy na Å‚ono natury, poÅ‚Ä…czone z polowaniami, dawniej stanowiÅ‚y rozrywkÄ™ zarezerwowanÄ… jedynie dla wyższych sfer. PrzeÅ‚omem okazaÅ‚y siÄ™ lata 90., gdzie ogniska zostaÅ‚y zdominowane przez grille i amerykaÅ„ski styl barbecue. Popularny jedynie w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Australii, czy Nowej Zelandii rytuaÅ‚ grillowania szybko upowszechniÅ‚ siÄ™ w kraju nad WisÅ‚Ä…. Kultywowany w bardziej swojskiej formie, czÄ™sto przybiera formÄ™ pikników w lasach, na polach kempingowych, czy dziaÅ‚kowych ogródkach. I mimo iż grillowanie jest miÅ‚Ä… formÄ… spÄ™dzania wolnego czasu na Å›wieżym powietrzu, sÅ‚uży pogÅ‚Ä™bianiu relacji z bliskimi, odpręża i relaksuje, to niestety przyczynia siÄ™ również do utraty kontroli nad iloÅ›ciÄ… spożywanych kalorii. Im wiÄ™cej ciepÅ‚ych dni i wieczorów, tym – na naszÄ… zgubÄ™! – szybciej urosnÄ… nam tzw. „boczki”. StÄ…d już tylko krok do nadwagi i otyÅ‚oÅ›ci, które sÄ… bardzo niezdrowe dla naszej kondycji i zdrowia serca, bo dodatkowymi kilogramami obciążamy jego pracÄ™. Również znajdujÄ…ce siÄ™ w miÄ™sie w dużych iloÅ›ciach nasycone kwasy tÅ‚uszczowe nie sÄ… obojÄ™tne dla serca – powodujÄ… wzrost we krwi niezdrowego cholesterolu, a konsekwencjÄ… zaburzeÅ„ lipidowych (inaczej - dyslipidemii) jest miażdżyca naczyÅ„ krwionoÅ›nych, która prowadzi do nadciÅ›nienia i poważnych powikÅ‚aÅ„ kardiologicznych.
Choroby sercowo-naczyniowe powszechnym zagrożeniem
Co trzeci dorosły Polak ma nadciśnienie, a najbardziej narażone na choroby sercowo-naczyniowe są te osoby, u których występuje: nadciśnienie, dyslipidemia, otyłość, cukrzyca, u palących papierosy, prowadzących siedzący i stresujący tryb życia. Nadciśnienie tętnicze jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca i udarów mózgu. Blisko 30% dorosłej populacji w Polsce choruje na nadciśnienie. Kolejne 30% to osoby, u których występuje stan przednadciśnieniowy. To ponad połowa dorosłych mieszkańców naszego kraju!
Lepiej, lecz wciąż nie za dobrze
Dzięki spopularyzowaniu w latach 90. stosowania tłuszczów wielonienasyconych, a tym samym eliminacji z diety tłuszczów nasyconych, liczba zgonów z powodu niedokrwiennej choroby serca w Polsce znacznie spadła. Mimo to - według najnowszego raportu opublikowanego w serwisie the European Heart Journal - wciąż znajdujemy się wśród europejskich krajów o dużym ryzyku występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Niebezpieczny ruszt
Każdy z nas wie jak przyrządzić smakowite potrawy z grilla, jednak tylko nieliczni mają świadomość, że nierozważne grillowanie może być przyczyną nowotworów. Dowiedziono, że wytapiający się z mięsa tłuszcz, spadający wprost na rozżarzone węgle wytwarza szkodliwe substancje, które wraz z dymem wnikają wprost w opiekane mięso. Dodatkowo inne niezdrowe związki kumulują się w zbyt spieczonych, częściowo nawet zwęglonych kawałkach pieczystych dań. Świetnym wyjściem z tej sytuacji jest używanie do pieczenia mięsa aluminiowych tacek zapobiegających kapaniu tłuszczu. Poza tym nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie przypalić jedzenia. W celu zminimalizowania jakiegokolwiek ryzyka powstania toksyn węgiel drzewny najlepiej rozpalać za pomocą naturalnych podpałek, a grillowanie rozpoczynać dopiero wtedy, gdy pokryje się szarym popiołem (mniej więc w 40 minut od rozniecenia ognia).
Szybko i tłusto kontra smacznie i zdrowo
Z pewnoÅ›ciÄ… w tej chwili wielu amatorów kieÅ‚basy i karkówki z grilla z żalem przeÅ‚yka Å›linkÄ™ z myÅ›lÄ… o nieuniknionym rozstaniu z ukochanymi przysmakami. Jednak wiedza o szkodliwoÅ›ci grillowanych potraw nie powinna w zupeÅ‚noÅ›ci odbierać nam apetytu. Tak jak można znaleźć rozwiÄ…zanie na zmniejszenie emisji niebezpiecznych toksyn z paleniska, tak i z komponowaniem grillowego menu można sobie poradzić, by po każdym przyjÄ™ciu dziaÅ‚kowym nie cierpieć z powodu przejedzenia – ze wszystkimi tego zdrowotnymi konsekwencjami. Wystarczy zapamiÄ™tać kilka zasad, dziÄ™ki którym bÄ™dziemy mogli cieszyć siÄ™ grillowaniem bez obaw o wÅ‚asne zdrowie. PierwszÄ…, fundamentalnÄ… zasadÄ… zdrowego grillowania jest dobór produktów. Do pieczenia wybierajmy mniej tÅ‚uste miÄ™so – np. kurczak, indyk. Upieczone na ruszcie też bÄ™dzie równie smaczne jak tÅ‚usta wieprzowina, a mniej zaszkodzi kondycji serca. Odpowiednio przyprawione bÄ™dzie Å›wietnie smakować, a organizm lepiej poradzi sobie z jego strawieniem. JeÅ›li lubimy czosnek – tym lepiej, zwÅ‚aszcza dla naszego serca. Ekstrakt z czosnku stosowany jest profilaktyce miażdżycy naczyÅ„ tÄ™tniczych i przy podwyższonym stężeniu lipidów. Gdy koniecznie musimy zjeść czerwone miÄ™so, wybierzmy te chudsze kawaÅ‚ki i wczeÅ›niej zamarynujmy je w domu. MiÄ™so szybciej siÄ™ upiecze – z korzyÅ›ciÄ… dla zdrowia. Z tego samego powodu można je w domu podgotować lub upiec i tylko podgrzać na grillu. Nie bez znaczenia jest grubość pieczonych kawaÅ‚ków. Starajmy siÄ™, by byÅ‚y odpowiednio cienkie, wtedy szybciej bÄ™dÄ… gotowe do zjedzenia. Na przykÅ‚ad sznycel o gruboÅ›ci 2 cm bÄ™dzie można spożyć po 10 minutach, ale już 4-centymetrowy dopiero po 40!
Karkówka czy rybka?
DoskonaÅ‚Ä… alternatywÄ… dla tÅ‚ustych potraw sÄ… ryby. Nie tylko nie wymagajÄ… zbyt dÅ‚ugiego opiekania (wystarczy ok. 7-10 minut), ale sÄ… przede wszystkim bardzo zdrowe. Polecane sÄ… nawet te tÅ‚uste, czyli morskie. Rybi tÅ‚uszcz zawiera bowiem zdrowsze dla serca kwasy omega-3. PowodujÄ… one spadek cholesterolu LDL i trójglicerydów, a wzrost dobrego cholesterolu – frakcji HDL. Trzeba zaznaczyć, że dieta bogata w kwasy omega-3 dziaÅ‚a kardioprotekcyjnie szczególnie na osoby zagrożone chorobami sercowo-naczyniowymi. W badaniu DART wykazano, że po 2 latach stosowania diety bogatej w kwasy omega-3 u pacjentów po zawale serca odnotowano 30% zmniejszenie Å›miertelnoÅ›ci ogólnej i 33% redukcjÄ™ Å›miertelnoÅ›ci sercowo-naczyniowej. Dietetycy zalecajÄ… jedzenie ryb dwa razy w tygodniu. SÄ…dzimy, że to dobry zwyczaj!
Warzywa i owoce na ruszt - już!
Trzecią zasadą zdrowego grillowania jest spożywanie dużych ilości warzyw i owoców. Upieczone w folii czy bezpośrednio na ruszcie są naprawdę pyszne, o niskiej kaloryczności już nie wspominając. Stanowią świetne uzupełnienie mięsnych potraw i wzbogacenie piknikowego jadłospisu. Owoce będą gotowe po krótszym czasie obróbki termicznej, ale na pieczonego ziemniaka czy kolbę kukurydzy poczekamy już trochę dłużej. Zresztą dokąd nam może się spieszyć podczas kilkugodzinnego biesiadowania...
Smakowite sałatki
Grillowane warzywa to tylko jedna propozycja. Naturalnie nie zapominamy o tym by na naszym stole nie zabrakÅ‚o saÅ‚atek i surówek przyrzÄ…dzonych ze Å›wieżych warzyw – sÄ… bardzo zdrowe i lekkostrawne, a zjadane z warzywami witaminy skutecznie rozprawiÄ… siÄ™ ze szkodliwymi zwiÄ…zkami. SzczególnÄ… rolÄ™ do speÅ‚nienia majÄ… tu witaminy o dziaÅ‚aniu przeciwutleniajÄ…cym, które zabezpieczÄ… przed dziaÅ‚aniem wolnych rodników. Natomiast wyjÄ…tkowo przyjazne sercu sÄ… witaminy B6, B12 oraz kwas foliowy (folacyna).
Należy zwrócić uwagÄ™ na jeszcze jedno dobroczynne dziaÅ‚anie saÅ‚atek – nasyciwszy siÄ™ nimi, mniej zjemy wysokoenergetycznych i tÅ‚ustych grillowanych przysmaków. Wrócimy z przyjÄ™cia nie tylko z dobrym humorem i bez uczucia nadmiernej sytoÅ›ci, ale i ze Å›wiadomoÅ›ciÄ…, że udaÅ‚o nam siÄ™ obronić przed spożyciem w nadmiarze zgubnych kalorii.
Decyzja należy do Ciebie
Stosując wymienione wyżej wskazania z pewnością jeszcze bardziej polubimy tradycyjne grille z przyjaciółmi. Zmianę dotychczasowych nawyków odczujemy nie tylko wchodząc na wagę - doceni to również nasze serce, które odpłaci się nam lepszą kondycją, a więc, nie bagatela, dłuższym życiem. Zbawienna okaże się również decyzja o przyjmowaniu suplementacji chroniącej serce. Preparatem, który kompleksowo zadba o każde serce, dostarczając mu niezbędnych substancji jest Novocardia, produkowany przez firmę ASA. Unikalna receptura produktu została opracowana z myślą o ochronie układu krążenia. Poprzez zawartość wysokogatunkowego oleju rybiego, zawierającego kwasy EPA i DHA, kwasu foliowego, witamin B6, B12 i wyciągu z czosnku reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi oraz uelastycznia ściany naczyń krwionośnych. Dodatkowo Novocardia zawiera witaminę E i ma właściwości przeciwutleniające. Wzbogacanie codziennej diety w kwasy omega-3 (EPA i DHA) i witaminy jest szczególnie ważne dla osób, które mają problemy z układem krążenia, poziomem cholesterolu i ciśnieniem krwi, w okresach przeziębień, rekonwalescencji, narażenia na stres, a także dla osób palących i ludzi starszych. Warto odnotować, że produkt ma dokładnie oznaczoną ilość EPA i DHA w 1 kapsułce, łatwo więc ustalić w jakim stopniu zalecana dawka preparatu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tego typu związki. Olej rybi, czosnek, witaminy... to tak jak z wyborem pieczonej ryby zamiast tłustej kiełbasy albo sałatki, owoców i warzyw podczas grillowania. Wszystkie te składniki w jednej kapsułce. Novocardia to wybór, który niewątpliwie uraduje nasze serce.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kaszankaFilet z indyka gotowany kcal
Kiełbasa podwawelska kcal
Kasza kalorie po ugotowaniu
Udziec z indyka pieczony kcal
Kiełbasa krakowska parzona kcal
Skrzydło z indyka pieczone kalorie
Ile kalorii ma kiełbasa z grilla
Ile kalorii ma pieczona karkówka
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele