Indonezja na talerzu
Większość z nas nie zdaje sobie jednak sprawy, że Indonezja to ogromny kraj, liczący niemal 240 milinów ludzi, którzy zamieszkują ponad 13 tysięcy wysp. Dodatkowo każda z owych tysięcy wysp jest niczym osobny, maleńki świat z własną kulturą, obyczajami oraz oczywiście niepowtarzalną kuchnią. To zdumiewające bogactwo sprawia, że kuchnia Indonezji jest tak naprawdę fantastyczną mozaiką smaków, w której spotykają się wpływy chińskie, indyjskie, arabskie a nawet europejskie.
Jak przystało na wyspiarski kraj, podstawą w menu Indonezji są przede wszystkim tropikalne ryby morskie, takie jak Garupa, Mahi-Mahi, Bluenose oraz świeże owoce morza, pośród których królują ośmiornice, krewetki, homary i kraby. Mimo to mieszkańcy nie unikają także dań mięsnych, które najczęściej grilluje się na węglu z orzechów kokosowych, co nadaje im niepowtarzalny smak oraz aromat. Składniki te zazwyczaj łączy się z różnymi odmianami ryżu oraz ze zdumiewającą dla nas ilością przypraw takich, jak galangal, imbir, kumin, kolendra czy trawa cytrynowa. Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz mięsem (bami goreng) lub rybą (nasi goreng). Oprócz niej szczególnie popularne w całym kraju są także różne odmiany przepysznych satayów, grillowanych i marynowanych szaszłyczków serwowanych z ostrymi sosami, rendang czyli wołowina duszona przez wiele godzin w mleczku kokosowym, oraz gado-gado, będące egzotyczną mieszkanką warzyw w sosie arachidowym.
Chociaż wspomniane dania (w różnych odmianach) wystÄ™pujÄ… w caÅ‚ym archipelagu, to jednak wg znawcy tematu i wÅ‚aÅ›ciciela restauracji „Galeria Bali”, Witolda Gawlikowskiego, tym, co tak naprawdÄ™ spaja kuchniÄ™ Indonezji, sÄ… unikatowe dodatki, które stosuje siÄ™ na caÅ‚ym obszarze od Sumatry do Nowej Gwinei. Najważniejszym poÅ›ród nich jest bumbu – pasta, bÄ™dÄ…ca skÅ‚adnikiem wiÄ™kszoÅ›ci indonezyjskich potraw. Zazwyczaj przygotowuje siÄ™ jÄ… na bazie papryczek chilli, galangalu, trawy cytrynowej, zielonej kolendry, migdałów, pasty krewetkowej oraz liÅ›ci kaffiru – skÅ‚adniki te skrupulatnie uciera siÄ™ w drewnianych moździerzach. Pasta bumbu posiada setki odmian i w zależnoÅ›ci od potrzeby wykorzystuje siÄ™ jÄ… do smażenia, gotowania, duszenia lub marynowania. OczywiÅ›cie inne pasty sÅ‚użą do przygotowania daÅ„ rybnych, inne do drobiu, a jeszcze inne do warzyw.
Drugim popularnym dodatkiem sÄ… sambale, czyli bardzo ostre sosy. Od pewnego czasu sÄ… one dość popularne w Polsce, lecz produkty dostÄ™pne w polskich sklepach stanowiÄ… jedynie dalekÄ… namiastkÄ™ indonezyjskiego oryginaÅ‚u. Prawdziwy sambal przygotuje siÄ™ z zielonej lub czerwonej papryczki, którÄ… wraz z cebulkÄ…, czosnkiem oraz innymi skÅ‚adnikami uciera siÄ™ w kamiennych misach zwanych ulekan. Sam sambal to także ogromne spektrum smaku – od odmian bardzo ostrych do delikatnych, tworzonych specjlanie dla Europejczyków.
Kompletnym przeciwieństwem ostrego sambalu jest mleczko kokosowe, które Indonezyjczycy wykorzystują w zdumiewających wręcz ilościach. Na mleczku zarówno gotuje się zupy, jak i dusi owoce morza oraz marynuje mięso. Jest ono także ważnym składnikiem indonezyjskiej, ostrej pasty curry, jaką wbrew pozorom z indyjskim proszkiem curry łączy tylko nazwa. Wg Witolda Gawlikowskiego indonezyjskie curry to kwintesencja bogactwa smaków całego Orientu. Ta ostra pasta występuje w trzech odmianach: żółtej (najłagodniejszej), czerwonej i zielonej (najostrzejszej).
Oczywiście oprócz bardzo ostrych sosów Indonezyjczycy sięgają także po słodsze dodatki. Jednym z nich jest popularny w cały archipelagu ketjap manis. Ten słodkawy sos, powstający z fermentowanej soi oraz orzeszków, nadaje daniom zaskakujący, typowy dla Indonezji smak. Ostatnim wspólnym elementem są orzechy, których w całym archipelagu są setki odmian. Dzięki temu pojawiają się one w różnych formach (tłuczone, smażone a nawet w postaci sosu) w niemal wszystkich daniach indonezyjskich.
Kuchnia Indonezji okazuje się zatem być niczym fascynująca podróż poprzez różne zakątki Azji. Pełna zaskakujących smaków i niepowtarzalnych połączeń może być troszkę zaskoczyć europejskie podniebienie. Lecz to właśnie zaskoczenie i magia smaków stanowią jej największą zaletę.
ArtykuÅ‚ powstaÅ‚ we współpracy z restauracjÄ… „Galeria Bali & Buddha Club”.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma Zupa z białej fasoliWersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele