Piekielnie ostry sambal, sÅ‚odki ketjap manis, delikatne mleczko kokosowe oraz mnóstwo ryb i owoców morza – wedÅ‚ug kulinarnych znawców trudno znaleźć kuchniÄ™ bardziej różnorodnÄ… i zaskakujÄ…cÄ… niż kuchnia Indonezji. Od pewnego czasu indonezyjskie bogactwo smaku staje siÄ™ coraz popularniejsze także w Polsce.

Większość z nas nie zdaje sobie jednak sprawy, że Indonezja to ogromny kraj, liczący niemal 240 milinów ludzi, którzy zamieszkują ponad 13 tysięcy wysp. Dodatkowo każda z owych tysięcy wysp jest niczym osobny, maleńki świat z własną kulturą, obyczajami oraz oczywiście niepowtarzalną kuchnią. To zdumiewające bogactwo sprawia, że kuchnia Indonezji jest tak naprawdę fantastyczną mozaiką smaków, w której spotykają się wpływy chińskie, indyjskie, arabskie a nawet europejskie.

Jak przystaÅ‚o na wyspiarski kraj, podstawÄ… w menu Indonezji sÄ… przede wszystkim tropikalne ryby morskie, takie jak Garupa, Mahi-Mahi, Bluenose oraz Å›wieże owoce morza, poÅ›ród których królujÄ… oÅ›miornice, krewetki, homary i kraby. Mimo to mieszkaÅ„cy nie unikajÄ… także daÅ„ miÄ™snych, które najczęściej  grilluje siÄ™ na wÄ™glu z orzechów kokosowych, co nadaje im niepowtarzalny smak oraz aromat. SkÅ‚adniki te zazwyczaj Å‚Ä…czy siÄ™ z różnymi odmianami ryżu oraz ze zdumiewajÄ…cÄ… dla nas iloÅ›ciÄ… przypraw takich, jak galangal, imbir, kumin, kolendra czy trawa cytrynowa. Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz miÄ™sem (bami goreng) lub rybÄ… (nasi goreng). Oprócz niej szczególnie popularne w caÅ‚ym kraju sÄ… także różne odmiany przepysznych satayów, grillowanych i marynowanych szaszÅ‚yczków serwowanych z ostrymi sosami, rendang czyli woÅ‚owina duszona przez wiele godzin w mleczku kokosowym, oraz gado-gado, bÄ™dÄ…ce egzotycznÄ… mieszkankÄ… warzyw w sosie arachidowym.

Chociaż wspomniane dania (w różnych odmianach) wystÄ™pujÄ… w caÅ‚ym archipelagu, to jednak wg znawcy tematu i wÅ‚aÅ›ciciela restauracji „Galeria Bali”, Witolda Gawlikowskiego, tym, co tak naprawdÄ™ spaja kuchniÄ™ Indonezji, sÄ… unikatowe dodatki, które stosuje siÄ™ na caÅ‚ym obszarze od Sumatry do Nowej Gwinei.  Najważniejszym poÅ›ród nich jest bumbu – pasta, bÄ™dÄ…ca skÅ‚adnikiem wiÄ™kszoÅ›ci indonezyjskich potraw. Zazwyczaj przygotowuje siÄ™ jÄ… na bazie papryczek chilli, galangalu, trawy cytrynowej, zielonej kolendry, migdałów, pasty krewetkowej oraz liÅ›ci kaffiru – skÅ‚adniki te skrupulatnie uciera siÄ™ w drewnianych moździerzach. Pasta  bumbu posiada setki odmian i w zależnoÅ›ci od potrzeby wykorzystuje siÄ™ jÄ… do smażenia, gotowania, duszenia lub marynowania. OczywiÅ›cie inne pasty sÅ‚użą do przygotowania daÅ„ rybnych, inne do drobiu, a jeszcze inne do warzyw.

Drugim popularnym dodatkiem sÄ… sambale, czyli bardzo ostre sosy. Od pewnego czasu sÄ… one dość popularne w Polsce, lecz produkty dostÄ™pne w polskich sklepach stanowiÄ… jedynie dalekÄ… namiastkÄ™ indonezyjskiego oryginaÅ‚u. Prawdziwy sambal przygotuje siÄ™ z zielonej lub czerwonej papryczki, którÄ… wraz z cebulkÄ…, czosnkiem oraz innymi skÅ‚adnikami uciera siÄ™ w kamiennych misach zwanych ulekan. Sam sambal to także ogromne spektrum smaku – od odmian bardzo ostrych do delikatnych, tworzonych specjlanie dla Europejczyków.

Kompletnym przeciwieństwem ostrego sambalu jest mleczko kokosowe, które Indonezyjczycy wykorzystują w zdumiewających wręcz ilościach. Na mleczku zarówno gotuje się zupy, jak i dusi owoce morza oraz marynuje mięso. Jest ono także ważnym składnikiem indonezyjskiej, ostrej pasty curry, jaką wbrew pozorom z indyjskim proszkiem curry łączy tylko nazwa. Wg Witolda Gawlikowskiego indonezyjskie curry to kwintesencja bogactwa smaków całego Orientu. Ta ostra pasta występuje w trzech odmianach: żółtej (najłagodniejszej), czerwonej i zielonej (najostrzejszej).

Oczywiście oprócz bardzo ostrych sosów Indonezyjczycy sięgają także po słodsze dodatki. Jednym z nich jest popularny w cały archipelagu ketjap manis. Ten słodkawy sos, powstający z fermentowanej soi oraz orzeszków, nadaje daniom zaskakujący, typowy dla Indonezji smak. Ostatnim wspólnym elementem są orzechy, których w całym archipelagu są setki odmian. Dzięki temu pojawiają się one w różnych formach (tłuczone, smażone a nawet w postaci sosu) w niemal wszystkich daniach indonezyjskich.

Kuchnia Indonezji okazuje się zatem być niczym fascynująca podróż poprzez różne zakątki Azji. Pełna zaskakujących smaków i niepowtarzalnych połączeń może być troszkę zaskoczyć europejskie podniebienie. Lecz to właśnie zaskoczenie i magia smaków stanowią jej największą zaletę.

ArtykuÅ‚ powstaÅ‚ we współpracy z restauracjÄ… „Galeria Bali & Buddha Club”.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma Zupa z białej fasoli

Wersja do druku