Eksperci zrzeszeni w strukturach FAO i WHO zalecajÄ… spożywanie 400–500 g warzyw i owoców dziennie, wyÅ‚Ä…czajÄ…c z tej iloÅ›ci warzywa zawierajÄ…ce duże iloÅ›ci skrobi (np. ziemniaki. DbajÄ…c o regularność dostarczania organizmowi wielu cennych skÅ‚adników, zaleca siÄ™ spożywanie 5 porcji warzyw, owoców lub soków dziennie.
Jedna porcja powinna być równoważna z co najmniej 80 g owoców lub warzyw albo szklankÄ… (ok. 150 ml) soku owocowego lub warzywnego. Regularne spożywanie owoców i warzyw zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na energiÄ™, witaminy i skÅ‚adniki mineralne, co sprzyja zachowaniu zdrowia i siÅ‚ witalnych.Warzywa, owoce oraz soki cechujÄ… siÄ™ wysokÄ… wartoÅ›ciÄ… odżywczÄ… i regulacyjnÄ… – przede wszystkim ze wzglÄ™du na zawartość witamin, skÅ‚adników mineralnych i bÅ‚onnika pokarmowego. Warzywa liÅ›ciaste stanowiÄ… bardzo cennÄ… grupÄ™ ze wzglÄ™du na dużą zawartość makro- i mikropierwiastków, szczególnie żelaza, miedzi, manganu, potasu, a także witaminy E oraz kwasu foliowego. Porzeczki, truskawki, kiwi, warzywa kapustne i marchew to Å›wietne źródÅ‚a witaminy C oraz prowitaminy A (β-karotenu). Zawarte w warzywach, owocach i sokach witaminy sÄ… niezbÄ™dne do prawidÅ‚owego funkcjonowania organizmu czÅ‚owieka. Witaminy A i C oraz β-karoten wpÅ‚ywajÄ… na funkcjonowanie ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego.

Dlaczego należy spożywać 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie?


Spożywanie odpowiedniej ich iloÅ›ci, czyli co najmniej 5 porcji dziennie, dziaÅ‚a ochronnie na ustrój czÅ‚owieka, przeciwdziaÅ‚a rozwojowi różnych chorób, a także wpÅ‚ywa na dobre samopoczucie. Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu skÅ‚adników, np. witamin, które odgrywajÄ… ogromnÄ… rolÄ™ w jego funkcjonowaniu. WiÄ™kszość z nich wypÅ‚ukiwana jest lub ulatnia siÄ™ z organizmu już po kilku godzinach od ich spożycia. PrzykÅ‚adem może być witamina C, która zawarta w produktach naturalnych jest znacznie lepiej przyswajalna. Niestety witamina C jest regularnie wypÅ‚ukiwana z naszego organizmu. Aby utrzymać optymalny poziom tej witaminy, musimy jÄ… dostarczać w sposób ciÄ…gÅ‚y, np. jedzÄ…c jedno jabÅ‚ko, pijÄ…c szklankÄ™ soku, zjadajÄ…c garść suszonych warzyw lub owoców – ale w odstÄ™pach czasowych, tak aby na bieżąco uzupeÅ‚niać jej braki.

Co to jest porcja?

Porcja to jeden Å›redniej wielkoÅ›ci owoc, warzywo (bÄ…dź kilka mniejszych) lub szklanka soku. 
Przykładowe porcje:
•    jabÅ‚ko,
•    gruszka,
•    banan,
•    pomaraÅ„cza,
•    brzoskwinia,
•    2–3 mandarynki,
•    3–4 Å›liwki,
•    100 dag jagód, malin, truskawek lub porzeczek,
•    marchewka,
•    pomidor (lub 3–4 pomidory malinowe),
•    ogórek,
•    talerz zupy zawierajÄ…cej warzywa i ugotowanej na wywarze z warzyw,
•    10 dag suszonych owoców,
•    10 dag surówki,
•    porcja saÅ‚atki zawierajÄ…ca nie mniej niż 10 dag warzyw lub owoców,
•    10 dag warzyw (gotowanych lub grillowanych),
•    15 dag dżemu, marmolady lub konfitury,
•    20 dag szarlotki lub innego ciasta, którego 50% stanowiÄ… Å›wieże lub
przetworzone owoce,
•    szklanka soku.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Smażone pomidory z cebulą
Ile kalorii ma sok z mandarynek

Wersja do druku