Na co zwracają uwagę Polacy komponując obiad? Smak, wygląd, czy zawartość składników odżywczych – co ma dla nich kluczowe znaczenie? Marka Żywiec Zdrój Smako-Łyk zajrzała do talerzy Polek i Polaków!rnDobrze skomponowany posiłek to przede wszystkim odczucia smakowe. rnZ przeprowadzonych przez markę Żywiec Zdrój Smako-Łyk badań wynika, że przy komponowaniu obiadu Polacy kierują się przede wszystkim kryterium smaku - 67% badanych wskazało ten czynnik jako ważny.

Kobiety częściej niż mężczyźni zwracają uwagę na zawartość składników odżywczych - 39% ankietowanych kobiet podkreśla ich rolę, podczas gdy wśród mężczyzn tylko 20% zwraca na nie uwagę. Dla Polaków ważne jest także, aby obiad nie powodował uczucia ciężkości na żołądku, ale dawał komfort najedzenia (sytości), abyśmy po zjedzeniu go umieli się skoncentrować i nie byli senni, bowiem wrażenie senności i chęć na drzemkę to oznaka zbyt obfitego, kalorycznego i nieodpowiednio zbilansowanego obiadu.

W przeprowadzonym przez markę Żywiec Zdrój Smako-Łyk badaniu odczucie lekkości przy zachowaniu efektu sytości jako ważny element wskazało 13% ankietowanych, przy czym kobiety wskazywały go statystycznie częściej (17%) niż mężczyźni (8%).



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku