„Odkrywanie gÅ‚Ä™bi smaków zawartych w dobrze zrobionym serze jest jak odkrycie kolorowej telewizji po latach oglÄ…dania czarno-biaÅ‚ego obrazu.” Will Studd.

Nowa seria programu „Ser w plasterkach” to wyprawa w poszukiwaniu smaków i aromatów, historii i tradycji. ZastanawiaÅ‚o CiÄ™ kiedyÅ› dlaczego w serze sÄ… dziury? A może ciekawy jesteÅ› dlaczego sery majÄ… swój charakterystyczny zapach, czemu jedne sÄ… kremowe a inne twarde i kruche?

W najnowszej serii Will Studd odwiedzi WielkÄ… BrytaniÄ™ w poszukiwaniu najlepszych serów angielskich, sprawdzi czym różniÄ… siÄ™ od siebie sery z Korsyki i Sardynii, spróbuje wyrobów serowarów z Quebecu. Ciekawość poznawania nowych smaków i tradycji wytwarzania serów zaprowadzi go na północ Portugalii, gdzie spróbuje „króla” portugalskich serów Serra da Estrela. Podczas swojej podróży nie ominie WÅ‚och, gdzie w Campanii pozna tajemnice mozzarelli, Cypru i Stanów Zjednoczonych. W Japonii doÅ‚Ä…cza do niego australijski szef kuchni Tetsuya Wakuda i wspólnie spróbujÄ… znaleźć odpowiedź na pytanie czy JapoÅ„czycy w ogóle lubiÄ… ser.

Will Studd, znany jako Cheese Master, stoi na czele australijskiego przemysłu serowarskiego od początku lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia. Jego zainteresowanie serami zaczęło się jeszcze 10 lat wcześniej w Londynie, gdzie otworzył sieć sklepów delikatesowych o nazwie Relish. W 1981 roku przeniósł się do Australii, gdzie jako dystrybutor i sprawozdawca mediowy miał duży wkład w rozwój przemysłu serowarskiego.

Studd jest czÅ‚onkiem Francuskiego Stowarzyszenia Serowarskiego i jest wspólnikiem w  Richmond Hill Café, a także Cheese Larder and the Calendar Cheese Company. ByÅ‚ również prezesem Australian Specialist Cheesemakers' Association. Jest autorem uhonorowanej wieloma nagrodami książki „Chalk and cheese” – przewodnika po Å›wiecie serów, zawierajÄ…cego porady dotyczÄ…ce kupowania i serwowania serów.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii majÄ… kruche ciastka z czekoladÄ…

Wersja do druku